Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Predstavljeno svečano otvorenje i program 60. Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku

Predstavljeno svečano otvorenje i  program 60. Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku

 

 

Međunarodni dječji festival (MDF), koji ove godine slavi svoj 60. rođendan bit će svečano otvoren u subotu,  20. lipnja 2020.  lutkarskom predstavom "Uspavanka za mišića" Dječjeg kazališta Branko Mihaljević iz Osijeka.  Riječ je o obnovljenoj predstavi za najmlađe za koju je tekst po predlošku "Bajke o budalastom mišiću" Samuila Jakovljeviča Maršaka, napisao Konstantin Fedorov, a režiju potpisuje Ljudmila Fedorova.   Nastupu glumaca na Ljetnoj pozornici na Trgu Republike Hrvatske između katedrale sv. Jakova i gradske vijećnice će tradicionalno prethoditi svečani protokol uz podizanje festivalske zastave i sudjelovanje malih šibenskih pjevačkih i glumačkih snaga. Kazano je to na predstavljanju svečanosti otvorenja i programa  jubilarnog, 60. izdanja MDF-a, kojega su u šibenskom kazalištu održali Jakov Bilić, ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta (HNK)  u Šibeniku, Željko Burić, gradonačelnik Šibenika, a posredstvom video veze nazočnima se obratila i Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i predsjednica Festivalskog vijeća MDF-a. 

Prema riječima ravnatelja Bilića, zanimljivo je da će jubilarni festival otvoriti predstava upravo teatra koji je 1958. godine otvorio prvo izdanje tadašnjeg Festivala djeteta, a u 15 festivalskih dana publika će imati priliku pratiti 110 različitih programa te će biti  organizirane i 24 radionice za 600-tinjak djece.

- Očekuje nas 21 predstava što javnih, a što nezavisnih kazališta iz Hrvatske i jedan koncert, a unatoč pandemiji koronavirusa  Festival je zadržao međunarodni prefiks budući da ćemo do 4. srpnja imati i pet međunarodnih programa iz Kine, Francuske i Slovenije.  Svečano otvorenje s Ljetne pozornice koja neće imati tribine za gledatelje, izravno će prenositi HRT, a već sutradan, 21. lipnja,  na Svjetski dan glazbe tu će se održati jedan glazbeni program posvećen djeci i glazbi. Ni taj put neće biti gledališta jer moramo poštivati epidemiološke mjere razmaka među publikom i udaljenost od izvođača – kazao je Bilić istaknuvši kako ovogodišnji  festivalski proračun podjednakim doprinosom Ministarstva kulture, Šibensko-kninske županije, grada Šibenika, sponzorskih donacija i vlastitih sredstava iznosi oko 800 tisuća kuna.

- Unatoč brojnim ograničenjima sa zadovoljstvom mogu kazati da smo zadržali umjetničku razinu naših programa i da sve predstave spadaju u sam vrh hrvatskog kulturnog stvaralaštva za djecu zbog čega sam zahvalan  teatrima koji će doći u Šibenik, posebno zagrebačkim kolegama. Kazališne predstave, inače,  izvest će se na novoj sceni kod OŠ Fausta Vrančića koja,  uz poštivanje epidemioloških mjera, može primiti više publike. I većina radionica, osim par specifičnih, bit će organizirana na otvorenom.  Dobili smo, inače,  novu internetsku stranicu MDF-a, a što se tiče upisa u radionice, započet će danas u 18 sati i to on-line, dok će prodaja karata početi u ponedjeljak, 15. lipnja u 10 sati. Ovogodišnji 60. MDF završit će simbolično. Ispred crkve sv. Barbare, pred ulazom na Ljetnu pozornicu, naime,  bit će otkriven spomenik djetetu  autora Kažimira Hraste, a uslijedit će premijera dokumentarca "Obrana dječje radosti" Hrvatske radiotelevizije kojim će se ukazati na djelovanje MDF-a u najtežim godinama Domovinskog rata što se na neki način može povezati i sa današnjom situacijom - zaključio  je ravnatelj HNK u Šibeniku.

Ministrica Obuljen Koržinek, pak, izrazila je zadovoljstvo najavom skorog otvorenja 60. Međunarodnog dječjeg festivala,  prvog nacionalnog festivala koji je, vrlo vjerojatno i prva međunarodna kulturna manifestacija ne samo u Hrvatskoj, već i u Europi. 

- Drago mi je što je vodstvo Međunarodnog dječjeg festivala u ovom teškom razdoblju za kulturu i umjetnike  uspješno obavilo svoj posao.  Pred nama je zaista jedan reprezentativan program kojim ćemo obilježiti 60. festivalsku obljetnicu - ocijenila je ministrica napomenuvši kako će se  MDF ove godine osloniti na hrvatske umjetnike i  hrvatske predstave te nekoliko međunarodnih gostovanja. Zahvalila je ravnatelju Biliću i njegovim suradnicima na uspješno odrađenom poslu, također i gradonačelniku Željku Buriću i gradskoj upravi na suradnji, kao i članovima i članicama Vijeća te svim umjetnicima koji će doći na ovogodišnji festival.

- Veselim se što ćemo se slijedeću subotu vidjeti u Šibeniku i što će se gradom  opet zaoriti " Zdravo maleni" - rekla je ministrica kulture. 

Gradonačelnik Burić, pak, zahvalio je   ministrici Obuljen Koržinek na dosadašnjoj suradnji oko organizacije ovogodišnjeg, kao i Festivala prethodne četiri godine, ravnatelju Biliću i njegovim suradnicima na uloženom trudu, te predstavnicima lokalnih medija koji su, kako je istaknuo,  na suptilan i osjećajan način pratili zbivanja u kulturi grada Šibenika. 

​– Grad Šibenik, djelatnici u kulturi i svi ostali su i ovaj put pokazali da je šibenska urođena tvrdoglavost i stav po kojemu nema predaje, dao rezultat. Pripremali smo se kao da će biti sve u redu, a Festivalu smo zadržali atribut međunarodnog. Zadržat ćemo također i prepoznatljivost naše fešte, poštujući epidemiološke mjere na svečanom otvorenju manifestacije i za trajanja Festivala.  Zdravo maleni će se u iduća dva tjedna čuti više puta.  Pjevat će  i na otvaranju naše Poljane jer  time poručujemo da grad živi kulturu, ali  i svoju budućnost - zaključio je gradonačelnik Burić. 

Program 60. Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku možete pronaći ovdje.

  Objavljeno: 12.06.2020, 13:48h