Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Program 61. MDF-a zadržao kvalitetu i raznovrsnost unatoč pandemiji

Program 61. MDF-a zadržao kvalitetu i raznovrsnost unatoč pandemiji

 

 

Uz online prisustvo Ive Hraste Sočo, savjetnice ministrice kulture, Jakov Bilić, ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku i Željko Burić, gradonačelnik Šibenika predstavili su  danas u Brešanovoj sobi  program 61. Međunarodnog dječjeg festivala (MDF) kojega će otvoriti španjolska predstava „Esencija“.


– Očekujemo i nadamo se kako ćemo uspjeti izvesti  80 - ak programa, a zadržali smo sve komponente koje klasično prate MDF.  Jedina iznimka je što ove godine nećemo imati festivalski sportski dio. Očekuju nas 33 radionice za nešto više od 500 djece. Na simboličnoj razini, otvaranjem i zatvaranjem manifestacije,  zadržat ćemo međunarodnost –  istaknuo je Bilić dodavši kako će u festivalskom programu biti zapravo  tri međunarodne predstave, španjolska predstava otvorit će festival, talijanska će ga zatvoriti, a na MDF-u će biti i glumački gosti iz Izraela, dok će jezgra dramskog programa biti  prikazana na ljetnoj pozornici.


- Naglasak je stavljen na atraktivne programe Ulica i trgova čiji je izbornik Mario Kovač. Imat ćemo i devet likovnih izložbi, a jedna od njih je i velika izložba Mersada Berbera u Galeriji Krševan. Pokrenuli smo suradnju i s Antom Gelom i popularnom „A stranom“. Uz tradicionalni  HRT-ov prijenos svečanog otvaranja, sutradan će kamere iz Šibenika uživo prenositi i jednu od varijanti „A strane“ posvećene stvaralaštvu Rajka Dujmića - najavio je ravnatelj HNK u Šibeniku podsjetivši da će ponedjeljak biti rezerviran za koncert  nazvan „Veliki za male“.


Po Bilićevim riječima,  novoobnovljena Poljana bit će također dijelom festivalskog programa.
– Imamo mogućnost za dvije pozornice uz tribinu koja se kazalištu nalazi „iza leđa“. Dolazi nam oko 200  kvadrata jednog labirinta koji stiže iz Španjolske, a festivalski proračun ove će godine iznositi 1,5 milijun kuna, uz suradnju s Gradom, Županijom, Ministarstvom i naravno sponzorima – rekao je ravnatelj napomenuvši  kako će prodaja ulaznica započeti polovicom idućeg tjedna, a upisi u radionice online započet će u petak, 4. lipnja od podne.


Gradonačelnik Šibenika Željko Burić, pak, izrazio je ushićenje što se program 61. MDF-a predstavlja na dan otvorenje Kuće umjetnosti Arsen.
- Svako najavljivanje MDF-a znači i povratak ovog grada u život, a to je sad još izraženije nakon dvije teške pandemijske godine. Usprkos svemu, grad Šibenik sačuvao je svoje institucije i djelatnike, osigurao im status. MDF će uvijek imati podršku Grada i nadam se da ćemo iduću godinu moći napraviti jedan veliki iskorak, uz ponudu kvalitetnog prostora koji će omogućiti atraktivnost izvedbi. Nadam se da će nas šušur svečanog otvorenje podsjetiti na ljepše dane – kazao je gradonačelnik.


Iva Hraste Sočo, savjetnica ministrice kulture,  MDF je ocijenila nacionalnim festivalom ali i  jedinstvenom kulturnom manifestacijom međunarodnog ugleda.
- Nakon prošlogodišnjeg programa kad su sudjelovali hrvatski izvođači, veseli nas što ćemo u ovoj godini vidjeti čak tri inozemna gostovanja. I ovogodišnji Festival karakterizira bogat i raznovrstan program i drago nam je da unatoč otežanim okolnostima uslijed pandemije koronavirusa Festival nije stagnirao ni u programskom,  ni u organizacijskom smislu na čemu čestitam vodstvu Festivala- rekla je, uz ostalo, savjetnica ministrice zaključivši kako MDF oplemenjuje ulice Šibenika, a njegov se kulturološki i pedagoški značaj ogleda u raskošnom programu.


Inače, 61.  MDF  prati i odluku resornog Ministarstva o obilježavanju 2021. godine kao Godine čitanja.  Na Festival ponovno stiže Monte Librić, a brojne osobe iz javnog i društvenog života  čitat će djeci na Festivalu.

  Objavljeno: 02.06.2021, 13:51h