Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Projekt Batižele predstavljen na investicijskom sajmu Adriatic Expo u Opatiji

Projekt Batižele predstavljen na investicijskom sajmu Adriatic Expo u Opatiji

 

 

Grad Šibenik i tvrtka Batižele d.o.o. sudjeluju danas na investicijskom sajmu Adriatic Expo u Opatiji gdje je zainteresiranim ulagačima predstavljen projekt Batižele. Na vodećem sajmu u Hrvatskoj, posvećenom investicijama i nekretninama, projekt je predstavila Nina Kursar, direktorica društva  Batižele d.o.o., a  gradonačelnik Željko Burić sudjelovao je na panel raspravi pod nazivom „Kako Gradovi i gradonačelnici vide razvoj urbanizma, planova turizma i novih projekata“.

„Šibenik se zadnjih godina navodi kao primjer grada koji je ostvario značajan iskorak u razvoju. Prije svega, ulažemo u razvoj gospodarstva koje je naša osnova, revitalizirali smo kulturnu baštinu koja je naša prepoznatljivost. Udahnuli smo joj život te stvorili uvjete za razvoj turizma, a uz to se i snažno zalažemo i za razvoj visokog školstva u Šibeniku. Milijunski projekti koje smo realizirali, poput gradskog trga Poljana, Aglomeracije Šibenik, Centra Trokut, a koji su sliku našeg grada učinili bitno drugačijom, samo su uvod u ono što se treba dogoditi na prostoru nekadašnje Tvornice elektroda i ferolegura. Naime, na tom prostoru niknut će nova gradska četvrt na 22 hektara zemljišta uz more, u blizini povijesne jezgre Šibenika. Gradit će se stambeno-poslovni, javni i turistički sadržaji. Pripremu dokumentacije za razvojni projekt financira Europska banka za obnovu i razvoj, a uskoro slijedi raspisivanje međunarodnog natječaja za ulagače u novu šibensku četvrt“, istaknuo je gradonačelnik Burić.

Nina Kursar, direktorica društva Batižele kazala je da je postupak odabira investitora predviđen u dva koraka.

„ Po raspisivanju natječaja koji će prethodno biti predstavljen Gradskom vijeću Grada Šibenika, u prvom krugu pozivaju se zainteresirani investitori da dostave svoje iskaze interesa i potvrde svoju kvalificiranost. Odabrani ponuditelji imat će prilike u drugom krugu dostaviti svoje ponude prema jasno utvrđenim evaluacijskim kriterijima, a koji moraju obuhvaćati, uz ostale detalje, i okvirni plan razvoja lokacije. Odabir ponuditelja u oba koraka bit će temeljen na kriterijima koji se uobičajeni u međunarodnoj praksi odabira investitora. Važno nam je odabrati ponuditelja čiji projekt predviđa najviše koristi za grad i njegove stanovnike, a da je istovremeno održiv, pouzdan, provjeren i financijski stabilan. Budući da se  projektom namjerava osigurati i dio javnih sadržaja,  pri odabiru investitora dodatne bodove ostvarit će oni prijedlozi koji imaju višu razinu javne vrijednosti“, kazala je Kursar.

Po okončanju natječaja, odabrani investitor i tvrtka Batižele d.o.o.  potpisat će  Ugovor o partnerstvu,  nakon čega slijedi  izrada prijedloga Urbanističkog plana uređenja područja.

„Od investitora očekujemo standarde gradnje i dizajna javnog prostora u skladu s hrvatskim zakonodavstvom te da se postignu standardi zelene i održive gradnje koji su danas jako važni“, zaključila je Kursar.

Projekt Batižele, odnosno urbana regeneracija prostora, iznimno je vrijedna za budućnost  Šibenika i to kroz više segmenata-nova ulaganja otvorit će  nove perspektive i zapošljavanja, a  građani će dobiti nove sadržaje od javnog interesa.

„Poboljšanje kvalitete života u  Šibeniku i u okolici cilj je kojem težimo od početka preuzimanja dužnosti. Na projektu Batižele radimo  već niz godina, što je za projekte poput ovog, i uobičajeno u europskoj i svjetskoj praksi. Prvo je bilo potrebno pravno regulirati status prethodnog pravnog subjekta, a potom novog u društvo kakvo danas poznajemo. Obzirom da se radi o prostoru koji je prethodno korišten u industrijske svrhe, odnosno proizvodnju elektroda i ferolegura, u razdoblju od 10-15 godina poduzet je niz radnji vezanih za provjeru i analizu stanja zemljišta, kao i mora te morskog sedimenta kako bi se dobile kvalitetne informacije, a sve s ciljem smanjenja potencijalnog rizika. Uskoro očekujemo ažurirano izvješće o stanju zemljišta, mora i morskog sedimenta na lokaciji, a koje je izrađeno prema međunarodnim standardima i metodologiji uzorkovanja, obrade i analize dobivenih vrijednosti“, kazao je gradonačelnik Burić.

Batižele su jedinstven projekt za Republiku Hrvatsku, koja je i u vlasničkoj strukturi projekta. Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Centar za restrukturiranje i prodaju te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost  izravno su uključeni u pripremu projekta te zajedno s konzultantskim timovima, pružaju kontinuiranu podršku njegovoj realizaciji.

Adriatic Expo - Real Estate & Property Exhibition, koji se održava u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner u Opatiji na jednom mjestu je okupio najvažnije agencije za nekretnine, developere, fondove, predstavnike gradova, općina i regija, konzultante te investitore. Na sajmu se kroz dva dana očekuje više od tisuću predstavnika najvažnijih tvrtki, financijskih institucija, tržišta nekretnina, turističkog i hotelijerskog sektora, kao i svih onih koji prodaju ili kupuju nekretnine i traže kvalitetne partnere iz čitave regije.

  Objavljeno: 18.05.2023, 13:52h