Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Projekt Jewel: inovativni pristup revitalizaciji stare gradske jezgre

Projekt Jewel: inovativni pristup revitalizaciji stare gradske jezgre

 

 

Prezentacijom u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ danas je šibenskoj javnosti predstavljen projekt JEWEL - međunarodni projekt  inovativnog pristupa revitalizacije povijesnih jezgri financiranog sredstvima Europske unije u okviru Transnacionalnog programa za jugoistočnu Europu (SEE).

Skup je otvorio gradonačelnik Željko Burić koji je pozdravio projekt i podržao sve inicijative koje rade na oživljavanju stare gradske jezgre.“Izuzetno sam zadovoljan da je Šibenik prvi grad u Hrvatskoj koji kroz uspostavu Urbanog centra pristupa problemu revitalizacije stare gradske jezgre.“ U uvodnom dijelu prezentacije, Petar Mišura, pročelnik gradskog odjela za gospodarstvo, predstavio je sudionike i ciljeve te ulogu Grada Šibenika u projektu.“Osnovni cilj projekta je revitalizacija stare gradske jezgre uspostavom Urbanog centra kao središnjeg mjesta za prikupljanje podataka o staroj gradskoj jezgri, razvoj novih ideja vezanih za problem jezgre, ali i grada u cijelosti“.

Ivana Katurić
je najavila izradu detaljne analize lokalnih potreba, te pozvala lokalno stanovništvo i stručnjake na području zaštite baštine, razvoja infrastrukture i gospodarstva da se aktivno uključe u projekt i sudjeluju u radionicama, te svojim idejama i prijedlozima doprinesu rješavanju pitanja razvoja gradske jezgre. O integriranim pristupima revitalizacije povijesnih jezgri i umrežavanju u međunarodnu mrežu Urbanih centara govorili su Ivana Katurić, dr.sc. Aleksandar Lukić i dr.sc. Marco Vani, stručni suradnici na projektu. Projekt je usmjeren na revitalizaciju povijesne baštine s posebnim naglaskom na socio-ekonomski aspekt toga procesa te je jedan od specifičnih ciljeva uspostava urbanog inkubatora, kao dijela Urbanog centra orijentiranog potpori razvoja novih tvrtki na području kreativnih industrija, novih medija i IC tehnologija.

O trenutnoj situaciji vezanoj uz život u povijesnoj jezgri, kulturnoj baštini i njenom socio-ekonomskom potencijalu govorili su Dijana Bolanča, dipl. povj. umj. iz Konzervatorskog odjela u Šibeniku, Ministarstva kulture RH, dr.sc. Jadran Kale iz Muzeja grada Šibenika, dr.sc. Ivica Poljičak s Veleučilišta u Šibeniku, te Dario Mikulandra u ime Društva „Juraj Dalmatinac“. Svoja iskustva s poduzetničkim djelovanjem na prostoru stare gradske i problemima na koje nailaze su podjelili: Ivan Pašalić, Ante Filipović Grčić i Nikola Krasić.

Projekt JEWEL (Joint Easily Wafted East Laboratory Model) sufinancira Europska unija u okviru programa Transnacionalnog programa za jugoistočnu Europu. Ukupna vrijednost projekta je 1.962.272,24 €.

Vrijednost dijela projekta kojeg provodi Grad Šibenik je 227.739,00 €, od čega EU sufinancira 193.578,15€ (85%). Uz Grad Šibenik, u projektu sudjeluju partneri iz Italije, Grčke, Albanije, Bugarske i Rumunjske.

  Objavljeno: 20.06.2013, 11:22h