Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Projekt Poljana uz nominaciju za najprestižniju europsku nagradu za arhitekturu osvaja i domaću strukovnu javnost

 Projekt Poljana uz nominaciju za najprestižniju europsku nagradu za arhitekturu osvaja i domaću strukovnu javnost

 

 

Projekt šibenske Poljane nastavlja privlačiti pažnju domaće, ali i svjetske stručne javnosti. Nakon nominacije za najznačajniju europsku nagradu za suvremenu arhitekturu Mies Van den Rohe Award 2022., uslijedila su najviša nacionalna strukovna priznanja.

Poljana je nominirana za nagradu „Viktor Kovačić“ koju dodjeljuje Udruga hrvatskih arhitekata za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva u 2020. godini te je nominirana za godišnju nagradu „Vladimir Nazor“ iz područja arhitektura i urbanizam, a koju dodjeljuje Ministarstvo kulture i medija. Nominaciju Udruge hrvatskih arhitekata za nagradu "Viktor Kovačić" ostvario je i projekt Centar za nove tehnologije i poduzetništvo "Trokut". 

Poljana je osvojila i nagradu Big SEE Architecture Award, te je nominirana za Grand Prix u kategoriji „Landscape and Urban design“. Nagradu dodjeljuje Zavod Big, centar kreativnih ekonomija jugoistočne Europe sa sjedištem u Ljubljani koji potiče razvoj kreativne ekonomije, povezuje razvojne potencijale društva i ima za cilj suočiti se s izazovima suvremenog svijeta.

Međunarodne nominacije privukle su pažnju i svjetske stručne javnosti. Članak o projektu je objavljen na američkom portalu Archdaily.com – najposjećenijem svjetskom portalu s o arhitekturi s preko 14 milijuna čitatelja mjesečno. Objavu su prenijeli portali posvećeni arhitekturi diljem svijeta, od  Australije i Kine, pa sve do Kenije.

Autorski tim iz studija Atelier Minerva na čelu s Paolom Šimetin i Ivanom Tutek  ističe da je za njih glavna nagrada to što je Poljana saživjela sa Šibenčanima: „Kao arhitekti, mi obožavamo Vitića i on nam je bio glavna inspiracija za sve uzdignute i kose dijelove, kao i za nadstrešnice koje je radio studio Numen. Zavoljeli smo i Šibenik i Šibenčane i najveća nam je želja od svega da ljudi tu žive, vesele se i održavaju predstave na tribinama ispred kazališta i biblioteke. O nagradama nismo razmišljali dok smo radili projekt, jer smatramo da je vrijeme najbolji pokazatelj uspješnosti,  ali naravno da su i one uvijek dobrodošle. Za uspješnu realizaciju ovakvog projekta nužna je apsolutna podrška gradske uprave koju smo imali cijelo vrijeme i zato hvala Šibeniku.“

Zadovoljstvo zbog priznanja izrazio je i zamjenik gradonačelnika, Danijel Mileta: „Izuzetno mi je drago što smo uspjeli u namjeri da Poljanu vratimo Šibenčanima. Na njoj u svako doba dana možemo vidjeti ljude svih generacija, jednostavno vrvi životom. Naravno da nas raduju i priznanja struke, počevši od godišnje izložbe Udruge hrvatskih arhitekata održane u podzemnoj garaži, preko nacionalnih, pa sad i međunarodnih nominacija. Ovo je neprocjenjiva potvrda i promocija Šibenika o kojem su se raspisali portali diljem svijeta. Hvala svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta, od arhitektica, preko izvođača radova, do stručnih službi gradske uprave te građana koji su strpljivo, ali i sa zanimanjem, čekali završetak radova .“

 

 

  Objavljeno: 02.04.2021, 09:02h