Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Promovirana šesta generacija inženjera prvostupnika energetskih tehnologija

Promovirana šesta generacija inženjera prvostupnika energetskih tehnologija

 

 

U Kući umjetnosti Arsen u Šibeniku, danas je održana svečana promocija 12 inženjera prvostupnika energetskih tehnologija sveučilišnog prijediplomskog Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora Sveučilišta u Zagrebu, kojega zajednički izvode Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) i Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB).

Svečanosti koju je vodio prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, rektor Sveučilišta u Zagrebu,  prisustvovali su Željko Burić, gradonačelnik Šibenika sa zamjenikom Danijelom Miletom, dok su u povjerenstvu za promociju, uz rektora, bili i prof. dr. sc. Vedran Bilas, dekan FER-a, prof. dr. sc. Zdenko Tonković, dekan FSB-a i prof. dr. sc. Bojan Trkulja, privremeni voditelj Studija.

Pozdravljajući promovente, rektor Lakušić podsjetio je kako  Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u sklopu svog programa, studentima  pruža specifične kvalifikacije i znanja iz energetike, elektrotehnike i strojarstva, a na podlozi iz prirodoslovlja i proširena znanja iz zaštite okoliša, utjecaja na klimu te ekonomske i pravne aspekte modernih energetskih tehnologija.  Studij se, dodao je,  izvodi u prostoru koji je za potrebe studija pripremio Grad Šibenik, koji je ujedno i povijesna kolijevka modernih elektroenergetskih sustava te je među prvima u svijetu, već 1895. godine, imao svoj višefazni izmjenični elektroenergetski sustav.

„Prvostupnici inženjeri se nakon završetka studija mogu zaposliti na raznim poslovima povezanima s održivom, odnosno „zelenom” energetikom, čije mogućnosti uključuju projektiranje i programiranje solarnih elektrana, vjetroelektrana, rješavanje problema skladištenja energije i slično. U skladu s #NextGenerationEU i #EUGreenDeal, u Hrvatskoj, ali i u cijeloj Europi otvara se velik broj inovativnih i dobro plaćenih radnih mjesta, a prema izvješću Međunarodne agencije za obnovljivu energiju, broj zaposlenih u ovom sektoru do 2050. godine mogao bi narasti na čak 43 milijuna. Studenti koji pak žele nastaviti školovanje mogu upisati brojne diplomske studije uključujući i diplomske studije na FER-u i FSB-u koje upisuju pod istim uvjetima kao i studenti koji su preddiplomski studij završili u Zagrebu“ – kazao je, uz ostalo,  rektor Sveučilišta u Zagrebu čestitajući sveučilišnim prvostupnicima,  inženjerkama i inženjerima na stečenoj diplomi.

Prisutnima se, uz Luku Amanovića, predstavnika promoviranih prvostupnika i Maria Klarića, privrednika i bivšeg FER-ova studenta,  obratio i Željko Burić, šibenski gradonačelnik,  istaknuvši kako  Šibenik svoju budućnost temelji na razvoju visokoškolskog obrazovanja i implementaciji novih tehnologija, pa je svečana promocija prvostupnika inženjera energetskih tehnologija koji su završili Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku poseban trenutak za sve i korak naprijed ka tom cilju.

„Ponosni smo što ste upravo u gradu Šibeniku započeli svoj studentski put  kojeg ste okrunili diplomom a također i sretni što smo kao grad dali svoj doprinos utemeljenju i razvoju vašeg  i našeg Studija“ – istaknuo je gradonačelnik Burić u svom govoru te izrazio uvjerenje kako su namjenski uređene i opremljene predavaonice pridonijele kvalitetnoj provedbi nastave, a raspoloživi kabineti visokoj razini praktičke nastave i vježbi u okviru znanstveno-istraživačkog rada.

„Šibenik danas ima i novi studentski dom, organiziranu studentsku prehranu i javni gradski prijevoz te izuzetnu razinu studentskog standarda, pa su i to čimbenici kojima naša sredina dokazuje opredijeljenost razvoju visokog školstva i znanosti.  Ipak, bez vaše angažiranosti, predanosti i truda, odricanja i samoprijegora, diploma koju ćete danas dobiti u ruke bila bi teško ostvariva. Vama, vašim obiteljima, profesorima i svima koji su vas na sve načine podupirali kroz studentske godine, iskreno i od srca čestitam. Nadam se da će se vašim primjerom, izborom istog ili jednog od niza traženih i kvalitetnih studijskih programa Veleučilišta u Šibeniku povesti mlađe generacije. Budite im ambasadori i, živim primjerom,  kroz nastavak svog obrazovanja ili ulaskom u svijet rada,  promotori svog studija i grada Šibenika“ – poručio je na kraju promoventima   gradonačelnik Burić.

  Objavljeno: 01.03.2024, 12:30h