Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Prva dva od ukupno 11 niskopodnih autobusa stigla u Šibenik

Prva dva od ukupno 11 niskopodnih autobusa stigla u Šibenik

 

 

Prva dva od ukupno 11 novih niskopodnih autobusa marke MAN, koje Grad Šibenik nabavlja u okviru EU projekta „Povećanje integrirane mobilnosti na području Grada Šibenika – povećanje broja putnika u javnom prijevozu“, a koji će biti dijelom novog komunalnog gradskog prijevoza, stigla su danas u Šibenik. 

„Usprkos našem strahu zbog cijele situacije u Ukrajini, mogućih problema s isporukom i rezervnim dijelovima, autobusi su došli i prije roka. Tvornica MAN to je odradila profesionalno i korektno, a od rujna ove godine na šibenskim ulicama vozit će ukupno novih 11 autobusa na sedam gradskih linija u sklopu novog komunalnog prijevozničkog poduzeća. Trenutačno čekamo studiju  koja će dati odgovor o načinu funkcioniranja komunalnog prijevoza na administrativnom području grada Šibenika“, rekao je šibenski gradonačelnik Željko Burić.

Riječ je o novim autobusima na dizel pogon koji imaju elemente hibrida, a po narudžbi su obojeni u narančastu boju. Vrijednost autobusa je otprilike 21 milijun kuna bez PDV-a, a 85 posto je financirano od strane EU. Dio projekta su i logistički centar Poljana, uređenje 17 autobusnih stajališta i njihove digitalizacije, a u tijeku je osposobljavanje svih ugibališta gdje je to moguće, pa i onog kod Opće bolnice Šibensko-kninske županije.

„Radimo i u trećem smjeru, a to je priprema za gradnju logističkog centra naše komunalne tvrtke u zoni Podi. Javni prijevoz u Šibeniku je veliki problem zbog malog broja linija koje nisu redovne i rekao bih da ovo može biti prijelomni trenutak ka uvođenju reda na prometnicama kada ljudi zaista shvate da će ti autobusi stvarno dolaziti svakih 20 minuta i da će putem mobitela moći dobivati točne informacije. Jedanaest autobusa neće biti dosta, naravno, ali neće biti ni potreba da na svim linijama voze autobusi ove veličine“, istaknuo je gradonačelnik Burić.

Podsjetimo, gradska uprava je prošle godine pokrenula otvoreni postupak velike nabave 11 novih autobusa s petogodišnjim održavanjem i dugogodišnjim jamstvom, za potrebe javnog autobusnog prijevoza na ukupno sedam gradskih linija u Šibeniku. Niskopodni autobusi dužine 12 metara omogućiti će lak ulazak osoba s otežanom pokretljivošću, kao i olakšan ulazak osobama u invalidskim kolicima, te će biti u njima biti dostupna mjesta za roditelje s kolicima za djecu. Visoke su razine opremljenosti i norme EURO6, čime će se ostvariti privlačnost njihova korištenja, ali i pozitivan utjecaj na klimu i okoliš, s obzirom da će zamijeniti postojeće autobuse koji trenutno prometuju na tim linijama, a niže su EURO norme.

  Objavljeno: 21.04.2022, 15:23h