Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Prvi dan 4. Adriatic Boat Showa

Prvi dan 4. Adriatic Boat Showa

 

 

Prvog dana Nautičkog foruma koji se održao u okviru Adriatic Boat Show-a raspravljalo se o održivom razvoju nautičkog turizma: preprekama i prilikama. Predstavljen je i prvi ekoponton u svijetu, a održana je i sjednica Udruženja pružatelja usluga smještaja na plovilima. Prvi dan završit će u veselom tonu, uz koncert Ti Ritu Piri Pip-a.

ŠIBENIK PREDLOŽEN ZA SJEDIŠTE NOVE UPRAVE ZA POMORSKO DOBRO

Predsjednik saborskog Odbora za turizam Goran Beus Richemberg predstavio je 13 zaključaka za razvoj nautičkog turizma u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, donio Odbor za turizam.

Jedan od najznačajnijih zaključaka je donošenje novog Zakona o pomorskom dobru i nautičkim lukama. Postojeći zakon prepreka je ulaganjima, kazao je Richemberg, ponajviše zbog netransparentnog procesa dodjela koncesija. Zato se Vladi Republike Hrvatske predlaže donošenje novog zakona, ali i osnivanje posebne uprave koja bi bila zadužena za upravljanje i kontrolu nad pomorskom dobrom. A njeno sjedište, predlaže Beus Richemberg, bilo bi upravo u Šibeniku.

- Predložit ću da ta uprava ne djeluje u Zagrebu. Za upravu ne vidim idealnijeg mjesta od Šibenika, smješten na 300 kilometara između Rijeke i Dubrovnika, na središnjoj poziciji na Jadranu, a još k tome u županiji s naglašenim nautičkim turizmom - kazao je Richemberg.

Odbor za turizam, među ostalim zaključcima, od nadležnih ministarstava traži i ukidanje posebnog poreza na plovila, omogućavanje tax free goriva za plovila koja napuštaju Hrvatsku, uvođenje diferenciranih stopa PDV-a u nautičkom charteru, uklanjanje birokratskih barijera i usklađivanje propisa sa EU, a od Hrvatske turističke zajednice traži se izrada plana promocije nautičkog turizma i marketinške kampanje.

POLJSKA ISKUSTVA U EU

Moderator foruma bio je Braslav Karlić iz magazina More, a uz Beus Richemberga, izlagao je i veleposlanik Poljske u Hrvatskoj Wieslaw Tarka. On je održao prezentaciju iskustava Poljske u pristupu EU i situaciji u proteklih osam godina, otkako je Poljska članica EU.

- Poljskoj je ulazak u EU donio veliki napredak, a o tom najbolje govori činjenica da su nekad najveći skeptici, posebno poljoprivrednici, danas najveći zagovaratelji Europske unije. Jer su pametno iskoristili poticaje EU, stoga preporučam Hrvatima da i vi krenete u tom pravcu i maksimalno iskoristite mogućnosti dobivanja sredstava iz EU – poručio je veleposlanik. Predstavio je i turističku sliku Poljske, te pozvao Hrvate da dođu na Europsko prvenstvo koje će se ove godine održati u Poljskoj.

CHARTERAŠI ŽELE RAVNOPRAVNOST S OSTALIM PRUŽATELJIMA USLUGA SMJEŠTAJA

U kongresnoj dvorani Remontnog brodogradilišta Šibenik održana je zatim sjednica Udruženja pružatelja usluga smještaja na plovilima, na kojoj je bilo riječi problemima koji tište charteraše u Hrvatskoj. Predsjednik hrvatskog Udruženja pružatelja usluga smještaja na plovilima Ivica Jurišin predstavio je analizu razvoja chartera od 2001. godine do danas, a među najvećim problemima istaknuo je neravnopravnost s ostalim pružateljima usluga smještaja u turizmu.

- Mi zahtijevamo da se pružanje usluga smještaja na plovilima tretira jednako kao smještaj u, primjerice, kampovima. Povlačenje stope PDV-a s 25 na 10 posto, odnosno uvođenje takozvane povlaštene stope, od iznimne je važnosti za poslovanje chartera i razvoja nautičkog turizma općenito – istaknuo je Jurišin. Podsjetimo, smanjenje stope PDV-a s ciljem jednakog pozicioniranja chartera i ostalih pružatelja usluga smještaja na turističkom tržištu, jedan je od zaključaka saborskog Odbora za turizam.

Izlaganjem Jurišina završen je prvi dan Nautičkog foruma, a tema sutrašnjih rasprava bit će „Mega jahte – mega prilike ili mega opasnost?“.

PREMIJERNO PREDSTAVLJEN PRVI EKOPONTON U SVIJETU

U 15 sati tvrtka Marinetek NCP predstavila je posjetiteljima novi, jedinstveni proizvod u svijetu - ekoponton za komunalni otpad. Ponton koji je proizveden u Šibeniku karakterističan je po tom što su u njega ugrađena tri kontejnera, svaki obujma pet kubnih metara. Budući da će ih hladiti more, spriječit će se truljenje i neugodni mirisi, a zbog prirodne gravitacije koja će prešati bačeno smeće, u svakom kontejneru će se moći odložiti i do sedam metara kubnih otpada- drugim riječima, korištenjem ovog pontona maksimalno se čuva priroda i okoliš. Ekoponton namijenjen je korištenju na koncesioniranim sidrištima, jer svojim obujmom može zaprimiti otpad s 20-ak brodova. Ovaj potpuno hrvatski proizvod mogao bi imati vrlo široku primjenu u svim hrvatskim, ali i svjetskim sidrištima i uvalama.

- Idejno rješenje na kojem temeljimo razvoj projekta uključuje razvoj i konstrukciju adekvatnog betonskog plutajućeg pontonskog elementa, montažu adekvatnih kontejnera za smještaj otpada, njegovo čuvanje i jednostavno pražnjenje te odvoženje na deponij. Cilj je jednostavna, modularna gradnja pontonskog elementa koji će se lako uklopiti u postojeće luke i pristaništa, gdje će se omogućiti donošenje komunalnog otpada s obale od strane lokalnog stanovništva preko pristupnog mosta, ili pristajanjem plovila uz sam ponton i iznošenjem otpada direktno u kontejnere – pojašnjeno je na prezentaciji.

TI RITU PIRI PIP UŽIVO

Prvi dan ovogodišnjeg ABS-a zaključit će koncert uživo popularne šibenske funky rock grupe Ti Ritu Piri Pip. TRPP je nedavno izdao album prvijenac „Tritu Tritu“, koji je naišao na izvrsne reakcije i publike i kritike. Svirka počinje u 21 sat na terasi Blue Frog bara, a ulaz je za sve posjetitelje slobodan.

  Objavljeno: 17.05.2012, 21:45h