Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Radovi na uspostavi Hrvatskog centra koralja Zlarin u poodmakloj fazi

Radovi na uspostavi Hrvatskog centra koralja Zlarin u poodmakloj fazi

 

 

Gradonačelnik Željko Burić, zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta i pročelnik UO za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Petar Mišura posjetili su danas otok Zlarin. U nazočnosti predsjednika Mjesnog odbora Tomislava Kranjeca i direktorice Turističke zajednice otoka Zlarina Katarine Gregov obišli su  radove u sklopu projekta „Hrvatski centar koralja Zlarin“.

Trenutno je u tijeku provedba završnih građevinski radova na uređenju kuća Šare i Kažerma s pristupnim putem. Radovi se odvijaju sukladno terminskom planu, a u tijeku je i izrada dokumentacije za nabavu stalnog postava interpretacijsko-edukacijskog sadržaja kuće Kažerma koja će na inovativan način predstaviti bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta šibenskog arhipelaga korištenjem naprednih tehnologija te povijest i tradiciju koraljarstva na otoku Zlarinu. Kuća Šare će biti preuređena u edukacijsko istraživački centar s amfiteatrom i smještajnim jedinicama za istraživače i znanstvenike.

„Vjerujem kako će ovaj projekt unaprijediti kvalitetu života na Zlarinu, a sve s ciljem da građani ostanu živjeti i raditi na svom otoku. Uspostava Hrvatskog centra koralja značit će novi atraktivni sadržaj za sve goste, posjetitelje otoka i predstavlja dodanu vrijednost čitavom otoku i njegovim stanovnicima.“, kazao je ovom prilikom gradonačelnik Željko Burić.

Projekt „Hrvatski centra koralja Zlarin“ financiran je sredstvima Europske unije u okviru natječaja Promicanje održivog razvoja prirodne baštine. Ukupna vrijednost projekta je 24.127.147,50 HRK, od čega Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije sufinancira 13.332.404,97 HRK iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Projektom će se uspostaviti sustav praćenja kretanja posjetitelja, provesti monitoring koraligenske biocenoze, nabaviti plovilo i električna vozila za prijevoz posjetitelja, izraditi set jedinstvenih suvenira HCK Zlarin, provesti edukacija za djelatnike centra i partnere o funkcionalnostima centra, razviti edukativni i turistički programi te razviti brand budućeg centra. U tijeku je izrada brodice za 12 putnika i dva člana posade. Brodica će biti turističko istraživačke namjene te je stoga opremljena s ronilicom (ROV-om) na daljinsko upravljanje i ekranom za prikaz njenog podmorskog djelovanja. Ukupna vrijednost brodice je 2.050.000,00 HRK bez PDV-a. Također, proveden je i monitoring koraligenske biocenoze šibenskog arhipelaga koji je uključivao praćenje i procjenu zastupljenosti pojedinih vrsta, posebno onih ugroženih i zakonom zaštićenih. Monitoring u trajanju od 2 godine su proveli stručnjaci s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Uz uspostavu Hrvatskog centar koralja, Grad Šibenik na otoku Zlarinu provodi još tri veća projekta. U tijeku je adaptacija ureda Turističke zajednice vrijednu 150 tisuća kuna. Također provodi se partnerski projekt „Prema arhipelagu bez plastike“ te projekt gospodarenja zelenim otpadom i biotpadom u suradnji sa francuskom udrugom SMILO.

 

 

  Objavljeno: 07.05.2021, 12:46h