Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Red kod gradnje, istovara i utovara roba i materijala

Red kod gradnje, istovara i utovara roba i materijala

 

 

Za istovar, smještaj i utovar građevinskog materijala i opreme kao i drugih radova koje služi građevinskoj svrsi, mora se prvenstveno upotrebljavati vlastito zemljište.  Privremeno se mogu koristiti i dijelovi javne prometne površine i neizgrađeni i neiskorišteni dijelovi gradskog zemljišta, o čemu izvođač radova ili investitor zaključuje posebni ugovor s nadležnim upravnim tijelom za gospodarenje gradskom imovinom. Ako se građevni materijal iskrcava u drvoredima i parkovima, tada se stabla moraju zaštititi na način da se deblo oplatom obloži do početka krošnje.

Mora se osigurati prolaz za pješake i prohodnost kolnika. Zauzeti dio javne površine mora se ograditi urednom ogradom, a noću se mora propisno označiti i osvijetliti s više dobro učvršćenih svjetiljki narančaste boje. Građevinski materijal mora biti stalno uredno složen i to tako da ne sprječava oticanje oborinske vode.

Izvođač građevinskih radova dužan je osigurati da se zemlja ne rasipa, a ostali rastresiti materijal treba držati u ogradama ako radovi na istom mjestu traju duže od 24 sata. Javno prometna površina ispod skela može se izuzeti iz prometa samo za vrijeme dok gradnja ne dođe do visine stropa nad prizemljem. Prolaz ispod skele mora se zaštiti protiv sipanja i propadanja materijala zaštitnim krovom u visini od 3 metra iznad hodnika, a skelu treba izvesti tako da se ispod nje može odvijati normalan pješački promet. Uz vodoravnu treba osigurati i okomitu zaštitu pročelja. Zaštitni krov mora prema ulici sezati izvan pravca skele. Ako zaštitno krovište prelazi na kolnik, mora se ispod krovišta ostaviti slobodan prostor u visini od najmanje 4,5 m i to tako da ne ometa odvijanje kolnog prometa. Ako se gradnja iz bilo kojeg razloga obustavi za vrijeme duža od 15 dana, komunalni redar može naložiti uklanjanje skele i ostalog materijala s javne površine.

Ako se javna površina koristi za istovar ili utovar rastresitog građevinskog materijala (šut i sl.), tada se na nju smije odložiti samo toliko materijala koliko se može odvesti u jednom danu. Otpadni građevni materijal mora se odvesti u roku od 24 sata. Zabranjeno je građevinski materijal odlagati uz drveće, ili na odlagalištima za kućni otpad.

Ugovorni korisnik zauzete javne površine dužan je najkasnije u roku 24 sata po završetku radova gradnje, obavijestiti nadležno upravno tijelo za komunalne djelatnosti i gospodarstvo da mu zauzeta površina više nije potrebna, a prije toga će zemljište dovesti u prvobitno stanje. Komunalni redar će izvršiti pregled korištene javne površine i ako ustanovi da postoji kakvo oštećenje ili slične posljedice njezinog korištenja, naložit će korisniku da u određenom roku o svom trošku dovede korišteni prostor u prvobitno stanje.

Utovar, istovar robe i materijala mora se obavljati u prvom redu u zgradama i na zemljištu izvan javnih površina. U opravdanim slučajevima, zbog nedostatka prostora ili kolnog ulaza, može se istovar ili utovar privremeno izvršiti na javnim površinama. Utovar i istovar robe mora se odvijati brzo i bez zastoja tako da se promet ne zaustavlja i ne ugrožava sigurnost prolaznika. Ako se roba mora istovariti na javnu površinu, onda je treba složiti tako da ne smeta prometu i mora se odmah  klanjati.

Vrijeme, način i uvjete zabrane izvođenja građevinskih radova u turističkoj sezoni utvrđuje Gradsko vijeće.

  Objavljeno: 20.08.2013, 08:08h