Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Šibenik dobio interaktivnu skulpturu "Mediteranska medvjedica i mladunče" stvorenu za dječju igru

Šibenik dobio interaktivnu skulpturu  "Mediteranska medvjedica i mladunče" stvorenu za dječju igru

 

 

Skulptura  „Mediteranska medvjedica i mladunče“ autora Denisa Kraškovića, akademskog kipara, kao rezultat „Bebivitine“  kampanje „Umjetnost života“ predstavljena je i službeno primopredana  danas ispred dvorane za povremene izložbe Muzeja grada Šibenika. 

Nova muzejska akvizicija nazvana je „Mediteranska medvjedica i mladunče a, kako je objasnila Anita Travčić, kustosica Muzeja grada Šibenika,  rezultat je projekta nazvanog „Umjetnost života“ kojega je pokrenula „Bebivita“, poznata kompanija i marka dječjih prehrambenih proizvoda.

- Pod motom „Vaša ljubav stvorila je život, a vaša mudrost stvorit će umjetnost“  spomenuta tvrtka prikupljala je poruke roditelja - želje, nade i mudrosti kao zalog djeci za budućnost.  Prikupljeno je više od tisuću poruka koje su bile  vodilja i inspiracija akademskom kiparu Denisu Kraškoviću. Pretočio ih je u skulpturu sredozemne medvjedice koja otpušta svoje mladunče u svijet. Skulptura u sebi idejno i likovno sažima sve ono što majčinstvo jest, a to je ljubav, briga, nježnost, sigurnost i sloboda-istaknula je kustosica Travčić dodavši kako Kraškovićevo djelo odašilje optimizam i veselje veličajući plemeniti roditeljski odgoj i majčinsku ljubav, a zamišljena je kao interaktivna skulptura namijenjena djeci za penjanje i istraživanje.

Da za donaciju ovog umjetničkog djela „Bebivita“ nije mogla pronaći bolji grad,  niti bolje mjesto poručio je, pak, Paško Rakić, zamjenik gradonačelnika Šibenika. 

- Osim što je izuzetno zanimljiva,  skulpturu „Mediteranska medvjedica i mladunče“ nazvao bih i istraživačkim dječjim igralom i svojevrsnim putokazom za posjet Muzeju grada Šibenika.  „Bebivita“,  kao društveno odgovorna kompanija, donaciju  je namijenila gradu Šibeniku,  a boljeg grada za to nije mogla izabrati s obzirom na njegov atribut Grada - prijatelja djece i šest desetljeća dugu tradiciju Međunarodnog dječjeg festivala. Osim toga, medvjedici je mjesto uz more, a umjetničkom djelu je najprirodnije mjesto unutar ili ispred muzeja. U našem slučaju pomirena su oba uvjeta – konstatirao je Rakić proglasivši skulpturu i službeno prisutnom u Šibeniku. 

"Medvjedica i mladunče"  je tako prešla  u trajno vlasništvo Muzeja grada Šibenika koji će  rad čuvati kao pokretno kulturno dobro ispred dvorane za povremene izložbe.

- Na tom mjestu svi će skulpturu moći vidjeti i dotaknuti,  pa stoga pozivam sve Šibenčane,   a najviše roditelje i  djecu, da posjete Muzej i  ožive jedinstveno umjetničko djelo koje funkcionira u dodiru s prolaznikom. Cilj nam je da naš Muzej bude muzej za sve, a sam grad Šibenik – grad muzej koji se ponosi svojom povijesnom ostavštinom, ali i stalno obogaćuje suvremenim umjetničkim djelima – rekao je na kulturnom događaju Željko Krnčević, ravnatelj Muzeja grada Šibenika.

  Objavljeno: 19.10.2020, 14:14h