Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Šibenik dobiva pomorski terminal na gatu Vrulje vrijedan 62 milijuna kuna

Šibenik dobiva pomorski terminal na gatu Vrulje vrijedan 62 milijuna kuna

 

 

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije za projekt „Dogradnja gata Vrulje u sklopu pomorsko-putničkog terminala (PPT)  u luci Šibenik (III. faza zahvata)“ supotpisali su danas na tvrđavi Barone   Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture    i mr.sc. Čedo Petrina, ravnatelj Lučke uprave Šibenik. Ukupna investicija procijenjena je na oko 64 milijuna kuna, dok prihvatljivi troškovi projekta iznose oko 32,2 milijuna kuna. Preostali dio troškova vezanih uz izgradnju PPT  koji nisu prihvatljivi za financiranje posredstvom  EU fondova, kao i infrastrukturni radovi u teretnom dijelu luke Šibenik, bit će financirani putem  kredita vrijednog  20 milijuna eura. 

–  Na primjeru ovog ugovora vidimo prednosti našeg članstva u Europskoj uniji, a ugovor potpisujemo danas, baš na dan pristupanja Hrvatske Europi. Ovaj projekt pripremila je Lučka uprava Šibenik, a izgradnjom putničkog terminala na gatu strani će promet biti odvojen od domaćeg. Unutar terminala bit će i odvojeni punktovi za putnike koji podliježu carini i graničnoj kontroli – kazao je na tvrđavi Barone državni tajnik Bilaver.

U svom obraćanju ravnatelj Petrina, pak,  istaknuo je kako je u pripremi i projekt modernizacije lučkog područja vrijedan 182 milijuna kuna,  a od te svote, napomenuo je,  92 milijuna kuna bit će uloženo u obnovu teretnog dijela Luke Šibenik.

-Izgradnjom PPT riješit će se međunarodni granični prijelaz prema Schengenskim uvjetima te radni prostor u kojem će biti objedinjene sve službe vezane za pomorski promet kao što su lučka kapetanija, carina, policija, lučka uprava. Te službe će biti smještene u dijelu zgrade namijenjenom međunarodnom pomorskom prometu. Dio zgrade namijenjen domaćem pomorskom prometu omogućit će poboljšanje kvalitete usluge u linijskom prometu prema otocima  i u njemu će biti prostorije prikladne za kupnju karata i smještaj putnika do polaska linija te komercijalni sadržaji – najavio je ravnatelj Lučke uprave Šibenik.

Na svečanosti potpisivanja i uručenja ugovora kojoj su prisustvovali i Ivan Malenica, ministar uprave, Jadranka Fržop, pročelnica šibensko-kninskog županijskog Upravnog odjela za pomorstvo, promet i otočni razvoj, Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Šibenika te predstavnici županijske i lučke uprave  precizirano je da će dogradnja gata Vrulje - zgrada PPT za domaći i međunarodni pomorski promet,  odnosno pomorski granični prijelaz srednje kategorije s uređenjem prometnih površina i instalacija, činiti  posljednju fazu ranije započetog Projekta modernizacije infrastrukture luke Šibenik. Taj projekt je podijeljen u tri faze,  a za prvu i drugu fazu koje su dovršene, odnosno izgradnju vezova za međunarodni i domaći pomorski promet  uporabna dozvola je izdana 2015. godine . Cilj trećeg dijela projekta je nadogradnja infrastrukture kojom se unapređuje upravljanje i sigurnost prometa, kontrola pomorskog prometa i pratećih aktivnosti.

Riječi zahvale Ministarstvu mora uputila je Jadranka Fržop naglasivši kako grad Šibenik napokon dobiva sadržaj kojega zaslužuje kao pomorski grad, dok je dogradonačelnik Danijel Mileta podsjetio na činjenicu kako Šibenik posljednjih godina u suradnji sa resornim Ministarstvom intenzivno radi na uređenju obalne infrastrukture.

-U pitanju su milijunske svote, rad i trud na izradi opsežne dokumentacije i mjeseci priprema. Kao ilustraciju spomenuo bi gat Vrulje, sada i putnički terminal, a podsjetio bi da su rezervirana i sredstva za trajektnu luku Kaprije. Grad Šibenik to ne bi mogao bez pomoći Ministarstva koje je uvijek znalo prepoznati dobro pripremljene projekte i njihovu vrijednost. Vizura grada Šibenika sa morske strane nakon izgradnje pomorsko-putničkog terminala bit će još ljepša i usklađena sa vjekovnom pomorskom orijentacijom grada i stoga čestitam svima koji su pridonijeli da grad dobije taj sadržaj – poručio je Mileta.

 

  Objavljeno: 01.07.2020, 12:24h