Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Šibenik jedan od devet hrvatskih gradova nositelja certifikata „Grad za mlade“

Šibenik jedan od devet hrvatskih gradova nositelja certifikata „Grad za mlade“

 

 

Grad Šibenik jedan je od devet gradova u Republici Hrvatskoj kojemu je dodijeljen certifikat „Grad za mlade“ za razdoblje od 2021. do 2024. godine. Certifikat dodjeljuje Udruga gradova u suradnji s partnerima - Središnjim državnim uredom za demografiju i mlade, Institutom za društvena istraživanja u Zagrebu, Agencijom za mobilnost i programe Europske unije, Mrežom mladih Hrvatske i Savezom Društava “Naša djeca“.  

Metodologija certifikata „Grad za mlade“ osmišljena je u suradnji s vodećim hrvatskim stručnjacima za politiku za mlade, na temelju analize inozemnih primjera dobre prakse te konzultacije sa stručnjacima u području obrazovanja, lokalne i regionalne samouprave, mobilnosti i demografije.

Projekt su danas na tvrđavi Barone predstavili gradonačelnik Željko Burić sa suradnicima i partnerima na projektu.

„Šibenik je jedan od devet gradova koji je ostvario pravo na ovaj trogodišnji certifikat, od prijavljenih čak tridesetak gradova u Republici Hrvatskoj. Uz nagradu za najbolji grad u 2020. godini u kategoriji obrazovanje i demografska politika, ovaj certifikat dodatna je potvrda svih naših ulaganja u djecu i mlade, odnosno projekata koji imaju za cilj unaprjeđenje standarda života naših sugrađana.“, kazao je gradonačelnik Željko Burić.

Za dobivanje ovog certifikata bilo je potrebno objediniti niz kriterija u osam pojedinačnih tematskih područja koje definiraju koliko je pojedina jedinica lokalne samouprave prilagođena potrebama i životu mladih ljudi u modernom svijetu.

„Tematska područja koja su se bodovala bila su participacija mladih, demografski poticaji i mjere, zapošljavanje, mobilnost, zdravlje i sport, rad s mladima i kultura, obrazovanje te informiranje. Grad Šibenik je unutar navedenih tematskih cjelina ispunio i zadovoljio konkretne kriterije.“, kazao je koordinator za izradu prijave Josip Jurić iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti.

Pročelnica resornog odjela Mirjana Žurić kazala  je kako se Grad Šibenik posebno istaknuo u području demografskih poticaja i mjera kroz kontinuirano ulaganje u predškolski odgoj i infrastrukturu. 

„Grad Šibenik sustavno ulaže u obnovu i modernizaciju vrtićkih objekata, a trenutno se gradi novi vrtić u Crnici vrijedan 18 milijuna kuna.  U proteklih osam godina, ulaganja u predškolski odgoj povećana su za čak 62 posto, a cijena predškolske usluge za roditelje nije se povećavala od 2012. godine. Uz to, sufinancira se rad privatnih i vjerskih vrtića.“, napomenula je Žurić.

Pročelnik Tajništva Grada Ante Galić kazao je kako će u sklopu projekta Grad Šibenik dobiti plaketu i zastavu „Grad za mlade“, a mladi će umjetnici s predstavnicima grada oslikati mural s vizualom certifikata. Trajanje certifikata je tri godine, nakon čega se gradovi dobitnici mogu prijaviti za proces recertificiranja.

  Objavljeno: 30.03.2021, 12:40h