Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Šibenik se dostojno odužio svom tihom obrtniku i pjesniku opće prakse – Arsenu Dediću

Šibenik se dostojno odužio svom tihom obrtniku i pjesniku opće prakse – Arsenu Dediću

 

 

Šibenik će na popis važnih datuma i obljetnica svakako upisati 2. lipnja, dan kada je predstavljena i otvorena Kuća umjetnosti Arsen. Nova gradska pozornica transformirana je dvorana starog šibenskog kina kojoj je pod imenom Arsena Dedića udahnut novi život. Iako se ne radi o memorijalnom prostoru, na ulazu u dvoranu nalazi se kutak posvećen velikom šibenskom umjetniku.

"Predvorju smo htjeli dati Arsenov pečat, svojevrsni spomen na bogatstvo njegove glazbene i književne ostavštine. U suradnji sa šibenskim dizajnerima Frankom Baranović i Antonijom Šunjergom iz studija Idearium, osmislili smo prostornu instalaciju s Arsenovim portretima – fotografijama i crtežima autora Munira Vejzovića, Ota Reisingera i Željka Koprolčeca koji nam je ustupio cijelu seriju Arsenovih fotografija. U tom kutku postavljen je i pianino kojeg nam je ustupilo šibensko 'Kolo', a u predvorju se nalazi i Arsenova bista koju je izradio glazbenik Boris Leiner" – kazala je Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik koja upravlja ovim prostorom.

PRVA IZVEDBA MODERATO CANTABILE


Prigodno, prva izvedba u prostoru u kojem će se u budućnosti „skućiti“ svi oblici umjetnosti bila je Arsenova Moderato cantabile, u izvedbi Matije Dedića. Izvedbu je iz publike pratila i Gabi Novak, koja će 3. lipnja zajedno s Matijom održati prvi koncert u Kući umjetnosti Arsen. Predstavljanju su nazočili i Ministrica kulture i medija Republike Hrvatske, Nina Obuljen Koržinek sa suradnicima, te gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić.  

„Arsen je bio jedinstvena figura hrvatske umjetnosti. Mislim da ćemo se još dugo nastaviti oduživati za sve što nam je ostavio. U tom procesu ovo je velik korak. Nadam se i vjerujem da će u ovom prostoru mnogi umjetnici nadahnuti nasljeđem stvarati jedinstvene trenutke. Želim da ova 'kuća' bude ispunjena glazbom, govorenom riječju i slikom koja će obogaćivati živote ne samo Šibenčana, nego i onih koji ovaj grad posjete, i zaista mi je drago što smo kao Ministarstvo mogli tome dati doprinos“, istaknula je prilikom otvorenja ministrica Obuljen Koržinek.

JEDINSTVEN PROSTOR


Obnova prostora je bila dugotrajna i financijski izazovna, no rezultat je premašio očekivanja. Posebnost dvorane je modularni pod koji omogućava brzu i jednostavnu transformaciju prostora prema potrebama različitih vrsta događanja što Kuću umjetnosti Arsen čini inovativnom i jedinstvenom kulturnom infrastrukturom u Hrvatskoj.
Svoje zadovoljstvo konačnim rezultatom nije krio ni gradonačelnik Burić:
„Prezadovoljan sam što grad osim što mijenja svoju vizuru mijenja i svoj sadržaj. Ne samo da će ova dvorana biti spomen Arsenu; ovo je kulturološki iskorak za ovaj grad, i ovo je dvorana koja će Šibenčankama i Šibenčanima omogućiti mjesto kulturnog izlaska van turističke sezone.“

KULTURA JE NAJBITNIJA, REKLA JE GABI

Da ovo mjesto koje pamte mnoge generacije od danas postaje i mjesto stvaranja novih uspomena svjesna je i Gabi Novak, koja u svom obraćanju okupljenima nije mogla suzdržati emocije:
„Toliko sam uzbuđena; rekli ste toliko da se samo mogu rasplakati od sreće. U ovom času mogu samo reći da već vidim da će ovo biti prostor u kojem će se dešavati svečanosti umjetnosti i da će njime proći mnogi naraštaji. Ipak je kultura nešto najbitnije; bez kulture nema života, prazan si. Svega ovoga ne bi bilo da nema ljudi koji su s ljubavlju i poštovanjem napravili ovaj čudesan prostor u kojem će se odvijati krasne priče i zaista sam sretna, ispunjena i zahvalna što sam danas ovdje.“

ZA KRAJ - VRAĆAM SE TU


U prilog funkcionalnim mogućnostima ali i estetskom doživljaju Kuće umjetnosti Arsen govori sam program predstavljanja kojeg je prigodno zatvorio Matija Dedić. Prije završne skladbe u svom je govoru osim zahvala istaknuo:
„Profesionalno govoreći, radi se o fascinantnom prostoru za muziciranje, kako svirajući, tako i slušajući. Hvala još jednom svima, i što reći osim onoga što je Arsen uvijek govorio za sebe – ja sam Šibenčanin s privremenom adresom u Zagrebu.“

Zatim je izveo skladbu „Vraćam se“, na klaviru blago povišenom u središtu dvorane, što nikog od prisutnih nije ostavilo ravnodušnim.

PROGRAM ZAPOČINJE 3. LIPNJA

Arsen Dedić se u Šibenik vraća i kroz svečani program Kuće umjetnosti u lipnju. U narednim danima, uz koncert Matije Dedića i Gabi Novak kojeg će održati u društvu violinista Marka Ramljaka, posjetitelje očekuju koncerti Filip Pavić Quarteta te učenika Glazbene škole Ivana Lukačića. Najveći dio programa, odnosno njegovu okosnicu čini trotjedni filmski program pod nazivom "Poezija filma i film u poeziji Arsena Dedića", koji donosi izbor od devet domaćih i stranih filmskih klasika podijeljenih u tri potprogramska pravca: selekciju filmova koje je Arsen volio i koji su direktno utjecali na njegovo autorstvo, filmova za koje skladao glazbu i pisao songove te matineja filmova za djecu za koje je ispisao nikad zaboravljene partiture.

 

  Objavljeno: 02.06.2021, 23:23h