Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Šibenik dobio brzu brodicu hitne pomorske medicinske službe

Šibenik dobio brzu brodicu hitne pomorske medicinske službe

 

 

Ministar zdravstva Vili Beroš nazočio je danas primopredaji brze brodice hitne pomorske medicinske službe u Šibeniku. To je peta od šest ugovorenih brzih brodica u službi hitne medicinske pomoći, a cijeli projekt vrijedan je više od 10 milijuna eura.

„Grad Šibenik i Šibensko–kninska županija od danas imaju na raspolaganju brzu brodicu hitne pomorske medicinske službe. Time se u ovom dijelu Hrvatske ostvaruje veća i sigurnija dostupnost zdravstvene skrbi za sve građane. O važnosti novog načina povezivanja otoka i kopna u hitnim slučajevima govori i podatak da je u šest mjeseci, od kada je operativno uključena prva takva brodica na Jadranu, uspješno obavljeno 29 intervencija prijevoza pacijenata do zdravstvenih ustanova na kopnu. To potvrđuje opredjeljenje javnog zdravstvenog sustava prema potrebama i interesima hrvatskih građana i pacijenata i oživotvorenje reformskog gesla – „Zdravlje je prvo!“, -  istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš.

Gradonačelnik Željko Burić iskazao je svoje zadovoljstvo ovim projektom budući da se na ovaj način unaprjeđuje i ujednačava dostupnost zdravstvene skrbi za sve građane našeg područja. U svom govoru posebno je naglasio činjenicu što su brodice za hitnu medicinsku pomoć izgrađene u šibenskom brodogradilištu Iskra.

„Vrijedi podsjetiti i na dosadašnja ulaganja ove Vlade u Grad Šibenik i Šibensko-kninsku županiju, koja za zdravstvo iznose gotovo 25 milijuna eura. Vlada ima našu čvrstu podršku u reformskom unaprjeđenju zdravstvenog sustava kao i kvalitete života naših Šibenčana te ostalih građana Hrvatske“, napomenuo je gradonačelnik Željko Burić.

Primopredaji brze brodice hitne pomorske medicinske službe prisustvovali su i državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver, župan Šibensko – kninske županije dr. sc. Marko Jelić, zamjenik ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu dr. sc. Damir Važanić, zamjenik ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Šibensko – kninske županije Krešimir Škarica, dr. med., direktor Iskra brodogradilišta Aleš Ekar te kapetan Lučke kapetanije Šibenik Ivan Paušić.

„Uspjeh koji danas obilježavamo postignut je zahvaljujući suradnji Ministarstva zdravstva, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, priobalnih županijskih zavoda za hitnu medicinu, lučkih kapetanija, lokalne zajednice, a u tehničkom smislu Iskra brodogradilišta koje je izgradilo inovativnu nepotopivu brodicu, sposobnu odolijevati i udarima orkanskog juga“, dodao je Vili Beroš.

Na riječi ministra nadovezao se i zamjenik ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu dr. sc. Damir Važanić koji je istaknuo da se hitna medicinska služba vodi ABC postulatima zbrinjavanja hitnih pacijenata. A u kontekstu brzih brodica, postojeće zemaljske hitne i skorašnje hitne helikopterske medicinske službe dobivamo transportni ABC za zdrav i siguran život na otocima i obali. Upravo takvim sinergijskim djelovanjem kopnenih, zračnih i pomorskih snaga pacijentima se omogućuje zbrinjavanje hitnih stanja unutar "zlatnog sata" koji dokazano povećava šanse za preživljavanje od 30 do 50%, dodatno je istaknuo Važanić.

Do sada su brodice isporučene u Zadru, Dubrovniku, Rabu i Malom Lošinju.

  Objavljeno: 20.10.2023, 14:13h