Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Stilske vježbe večeras u kazalištu

Stilske vježbe večeras u kazalištu

 

 

Večeras, 27. ožujka; u Hrvatskom narodnom kazalištu Šibenik povodom Svjetskog dana kazališta održat će se predstava Stilske vježbe. Igraju: Pero Kvrgić i Lela Margitić, a početak je u 20 sati.

Sve je počelo davne 1968.godine, a danas prosječnom Hrvatu na djelo Stilske vježbe gotovo da nije prva asocijacija Queneau, već duo Kvrgić-Margitić.

U toj se jedanaestici osim uobičajenog vonja osjećao i miris kanonika, miris poriluka, miris jaja, miris golubova, sjekira, miris groba, zločina, češnjaka, prdaca, zadaha, ključ čarapa i onih bez čarapa, čučavaca i pisoara, ciklama i studenata. Osim toga osjećao se i blagi zadah dugoga mladenačkog vrata, izvjesno isparavanje pričvršćene uzice, jedan opori vonj zlovolje i tromi smrad zatvorenosti koji je bio toliko karakterističan da sam ga prepoznao i dva sata poslije, kad sam prolazio pored glavne pošte.

Gledamo ih u Teatru &TD od 19. siječnja 1968. godine, te još uvijek ne pokazuju ikakve znakove posustajanja. Pogodili ste! A i nije bilo teško, jer nijedna druga predstava nije ostala toliko dugo na repertoaru &TD-a, a na kraju krajeva, niti jednog drugog kazališta u Hrvata! Naravno – Stilske vježbe u izvedbi Lele Margitić i Pere Kvrgića.

Tomislav Radić vjerojatno nije razmišljao o tome koliko će se dugo njegova predstava izvoditi onoga dana kada je odlučio na scenu postaviti tekst francuskog romanopisca, pjesnika i esejista Raymonda Queneaua.

A Queuneau, zaljubljenik u psihologiju, filozofiju, matematiku, jedno vrijeme član nadrealističkog pokreta te žustri antidijalektičar, ne samo da je prevođen na sve moguće i nemoguće jezike, već je još češće za njih – adaptiran. Razlog tome je svakako šaroliki i specifični mikrokozmos ljudi i događanja u njegovim ‘Vježbama’, pa tako niti kod nas pripovjedač ne ulazi u autobus broja 84, već u tramvaj broj 11., koji se vozi Ilicom. A ono što u svemu tome još i danas zabavlja publiku jest činjenica da priču o čovjeku koji sretne istog čovjeka prvo u tramvaju broj 11, a zatim ispred glavne pošte je to da je ispričana na 99 različitih načina.

  Objavljeno: 27.03.2012, 00:00h