Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Studijski programi energetike i zaštite okoliša 2013/14 u Šibeniku

Studijski programi energetike i zaštite okoliša 2013/14 u Šibeniku

 

 

U Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu u srijedu, 11. srpnja 2012. godine održan je sastanak tijekom kojeg su razmatrane daljnje aktivnosti vezane uz inicijativu pokretanja dislociranih studijskih programa energetike i zaštite okoliša sa sjedištem u Šibeniku.

Uz rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Aleksu Bjeliša, dekana Fakulteta elektrotehnike i računarstva prof. dr. sc. Nedjeljka Perića te dekana Fakulteta strojarstva i brodogradnje prof. dr. sc. Ivana Juragu, sastanku su nazočili župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, zamjenik gradonačelnika Grada Šibenika Petar Baranović, pročelnica Ureda gradonačelnika Grada Šibenika Ana Gojanović-Rakić, ravnatelj Šibenske privatne gimnazije Zvonko Pešić, dr. sc. Danica Ramljak, dr. sc. Haris Boko iz Energetskog instituta Hrvoje Požar, predstavnik Poslovno-inovacijskog centra Hrvatske BICRO Ivo Friganović, prof. dr. sc. Tarzan Legović iz Instituta Ruđer Bošković, predstavnik Instituta Ekonerg Dean Vidak te prof. dr. sc. Nikola Čavlina s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Tijekom održanog sastanka, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva prof. dr. sc. Nedjeljko Perić i dekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje prof. dr. sc. Ivan Juraga prisutnima su predstavili osnovnu strukturu dislociranog studija Sveučilišta u Zagrebu sa sjedištem u Šibeniku koji bi se fokusirao na obnovljive izvore energije te gospodarenje energijom i energetsku učinkovitost.

U skladu s iznesenim prijedlogom kojeg je pripremila posebna Radna skupina, spomenuti sveučilišni studijski program trebao bi se izvoditi kao trogodišnji preddiplomski studiji s ciljem obrazovanja sveučilišnih prvostupnika u području obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti. Opći dio studija trajao bi tri semestra, nakon čega bi studenti tijekom sljedeća tri semestra studiranje nastavili na jednom od dva ponuđena modula, i to modulu Obnovljivi izvori energije ili modulu Gospodarenje energijom i energetska učinkovitost. Stručnjaci obrazovani na ovim studijskim programima tijekom studija bi trebali steći znanja i vještine koji bi im omogućavali zapošljavanje na području Šibensko-kninske županije i u široj regiji ili pak nastavljanje daljnjeg obrazovanja na diplomskim studijima.

Konačan prijedlog studijskog programa, s detaljnom razradom sadržaja i nositelja kolegija, ishoda učenja te drugih elemenata, Radna skupina trebala bi završiti najkasnije do 15. studenoga ove godine.

Ako bi se ispunili svi potrebni uvjeti, zaključeno je da bi izvođenje ovog novog studijskog programa moglo započeti u akademskoj godini 2013./2014.

Predstavnici Grada Šibenika na sastanku su izvijestili da je pozitivno riješen zahtjev kojim je Grad Šibenik od Agencije za upravljanje državnom imovinom AUDIO tražio korištenje i upravljanje svim vojarnama i vojnim objektima u Šibeniku, između ostalog i prostorom bivše vojarne Palacin u kojoj bi trebao biti smješten studentski kampus i u kojem bi se u budućnosti trebali izvoditi dislocirani studijski programi energetike i zaštite okoliša. Sukladno tome, Grad Šibenik započet će aktivnosti vezane uz pripremu projektne dokumentacije te daljnje korake vezane uz projektiranje prostora za izvođenje nastave i laboratorija. Sredstva potrebna za adaptaciju prostora bivše vojarne Palacin planiraju se primarno osigurati putem natječaja u okviru strukturnih fondova Europske unije.

Sudionici sastanka dogovorili su se da će Radna skupina Sveučilišta u Zagrebu početkom rujna doći u stručni posjet Šibeniku tijekom kojeg će s predstavnicima lokalnih vlasti nastaviti razgovore o daljnjim aktivnostima vezanima uz realizaciju inicijative o pokretanju dislociranih studijskih programa. Tijekom toga sastanka razmotrit će se alternativne lokacije u Šibeniku na kojima bi se studijski programi mogli izvoditi do završetka radova na prostoru bivše vojarne Palacin. Također, zaključeno je da će se u sljedećem razdoblju izraditi detaljna financijska analiza svih elemenata koji predstavljaju preduvjet za početak izvođenja dislociranog studija u Šibeniku.

Sa željom da prva generacija studenata na studijski program iz područja obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti bude upisana u ak. god. 2013./2014., sudionici sastanka obvezali su se da će institucije koje zastupaju, svaka u svojem segmentu, nastaviti rad na realizaciji ovog projekta. Također, nastavit će se rad na pokretanju dva ostala planirana studija iz područje zaštite okoliša i akvakulture.

  Objavljeno: 13.07.2012, 13:39h