Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Sutra se obilježavaju dva spomendana

Sutra se obilježavaju dva spomendana

 

 

16. studenog, prema nalogu UNESCO-a obilježava se Svjetski dan tolerancije. Prema UNESCO-voj definiciji tolerancija je poštovanje, prihvaćanje i uvažavanje bogatstva različitosti u našim svjetskim kulturama, naša forma izražavanja i način da budemo ljudi. Ona je zasnovana na znanju, otvorenosti, komunikaciji i slobodi mišljenja, savjesti i uvjerenju. Tolerancija je harmonija u različitostima. To nije samo moralna dužnost, to je također politički i zakonit zahtjev. Dosljedno poštovanje ljudskih prava, biti tolerantan, ne znači toleriranje socijalnih nepravdi ili odbacivanje ili slabljenje tuđih uvjerenja. To znači biti slobodan, čvrsto se držati svojih uvjerenja i prihvaćati uvjerenja drugih, različitih.

Riječ tolerancija vuče korijene iz grčke riječi tolerare što znači podnositi, trpjeti i uvažavati tuđe mišljenja i uvjerenja. Edukacija vodi toleranciji, a tolerancija vodi životu u zajednici u kojoj se različitosti prožimaju na takav način da izgrađuju povjerenje, i zajedništvo. Edukacija i tolerancija se susreću u mnoštvu kulturnih razlika koje su prezentirane na Internetu. Internet kao sredstvo edukacije, sredstvo je izgradnje opće ljudske tolerancije. Tolerancija prema onome različitom nešto je što se uči učeći o drugima.

Osim Međunarodnog dana tolerancije,  sutra se obilježava i Svjetski dan sjećanja na žrtve trgovine ljudima. Trgovanje ljudima zahvaća Hrvatsku kao tranzitnu zemlju te gotovo podjednako i kao zemlju porijekla, odnosno odredišta žrtava trgovanja ljudima. S obzirom na međunarodni karakter problema, činjenica je da je Hrvatska, prije svega, uz Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju i dalje važan tranzitni pravac, kojim se koriste krijumčari osoba, pa tako i trgovci ženama i djecom. Ipak, navedeni trendovi su promjenjivi pa se u posljednje vrijeme Hrvatska sve više dovodi u vezu sa trgovanjem ljudima kao izvorišna i zemlja odredišta, dok tranzit kroz Hrvatsku opada - iz razloga prijema novih članica (Rumunjska i Bugarska) u Europsku Uniju, kao i ostvarenih rezultata Ravnateljstva policije, kako institucionalno kroz uvođenje novih struktura (osnovan Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta) i razvoj preventivnih djelatnosti (primjena proaktivnog pristupa po modelu policijskog posla vođenog kriminalističko-obavještajnim informacijama), tako i kroz bolju opremljenost policije te reformu policijskog obrazovanja. Daljnji čimbenik je svakako i liberalizacija viznog režima EU prema državljanima Srbije i Makedonije, koji se koriste biometrijskim putovnicama. UN je 2006. godine odlučio upravo da se 16. studenog prisjećamo svih žrtava trgovine ljudima.

 

  Objavljeno: 15.11.2011, 12:51h