Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Svečana akademija i postrojavanje ratnih postrojbi rujanskog ratnog podviga 1991

Svečana akademija i postrojavanje ratnih postrojbi rujanskog ratnog podviga 1991

 

 

Prelijetanjem MIG-ova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u 11,55h najavljena je i Svečana akademija u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku u povodu 20.obljetnice rujanskog ratnog podviga, kojoj je nazočila i predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor, te kao izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske kontraadmiral Ante Urlić, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice. Nakon intoniranja hrvatske Himne odana je minutom šutnje počast poginulim hrvatskim braniteljima, te je prikazan i  dokumentarni film „I moj grad će biti sretan“, redateljice Matee Šarić.

Uslijedili su prigodni govori, a gradonačelnik dr. Ante Županović  podsjetio je na hrabrost i požrtvovnost branitelja, na šibenski dišpet, ali i prkos i jedinstvo onih koji su slavnog rujna 1991. bili na prvoj crti ali i građana-civila koji su ostali uz svoj grad i u najtežim trenucima. „Stajući uz bok branitelja, narod Šibenika i okolice uključio se u obranu svoga kraja težeći zajedničkom cilju –obrani svojih domova, ali i obrani rodnog tisućljetnog grada i njegove nepresušne kulturno-povijesne baštine. Niti za najžešćih napada nisu Šibenčani napustili svoj grad; tih dana hrabro se branilo i živilo;  prkosilo  zajedništvom i šibenskim dišpetom; nije nam nedostajalo ni hrane ni vode, ni pisme, ali ni ljudskosti ni osjećaja pripadnosti.“, kazao je gradonačelnik.

Župan Pauk, kao jedan od sudionika rujanskog ratnog podviga, također se osvrnuo na vrijednost zajedništva i jedinstva i u proslavi 20. obljetnice rujanske bitke. Naglasio je kako je proslava ove okrugle obljetnice započela još 16. rujna kada je u Šibeniku boravio Predsjednik Josipović, a danas, 23. rujna, na dan prestanka opće opasnosti 1991., u Šibeniku boravi predsjednica Vlade Kosor. Kao izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske ali i kao zapovjednik Hrvatske ratne mornarice, kontraadmiral Ante Urlić s ponosom je pozdravio branitelje Šibenika, Vodica i Skradina podsjećajući kako je bitka za Šibenik bila sudbinska ne samo za Šibenčane, već i za čitavu Hrvatsku. Ističući doprinos i značaj poginulih branitelja, Predsjednica Vlade Jadranka Kosor poručila je kako se Hrvatska Šibenikom diči. Istaknula je i kako hrvatska vlast više neće dopustiti da u Hrvatsku iz Srbije stižu optužnice hrvatskih branitelja te da time oni koji su izgubili rat žele sada pobijediti.

Paško Bubalo, predsjednik Skupštine općine Šibenik u vrijeme rujanske bitke ukazao je na hrabrost ne samo branitelja nego i Šibenčana koji su svi ostali u svojim domovima.

Nakon svečane akademije uslijedilo je okupljanje  ratnih postrojbi koje su sudjelovale u Rujanskom ratu 1991. na šibenskoj Poljani, koje je potom postrojio brigadni general Mate Viduka, a pregled postrojbi izvršio kontraadmiral Ante Urlić, zapovjednik HRM-a. Uz fažol, pismu i priču o ratnim danima ostala je poruka DA SE NIKADA NE ZABORAVI!

  Objavljeno: 23.09.2011, 16:03h