Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Svečano otvoren Šibenik Dance Festival

Svečano otvoren Šibenik Dance Festival

 

 

Vodeći se motom „Pokret je nezaustavljiv“ svečano je otvoren Šibenik Dance Festival. Budući da zbog pandemije novog koronavirusa na festivalu nisu mogli nastupiti plesni umjetnici iz svijeta, on ove godine nosi oznaku 9,5 i posvećen je domaćoj plesnoj produkciji.

„Sretni smo i ponosni da je ples i ovo ljeto stigao u Šibenik. Zbog ograničenja vezanih uz ulazak u Hrvatsku izvođači su se nekoliko puta mijenjali, no na kraju smo uspjeli stvoriti program koji se uz poštivanje epidemioloških mjera može izvesti. Zahvaljujući tome Šibenčani ove godine nisu ostali uskraćeni za vrhunsku plesnu umjetnost, a plesači su oduševljeni time što su nakon nekoliko neizvjesnih mjeseci konačno mogli stati pred publiku“, kazala je Zorana Mihelčić, direktorica Šibenik Dance Festivala.

Šibensku je publiku bez daha ostavila predstava Čipka koju su članovi baleta Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca iz Rijeke izveli prve večeri festivala na Tvrđavi svetog Mihovila. Riječ je o predstavi koja je u matičnom kazalištu premijerno izvedena prošli mjesec, a kojoj je ovo bila prva izvedba pod zvjezdanim nebom.

„Strahovala sam kako će predstava koja je napravljena za kazalište, zaživjeti u otvorenom prostoru, no moj je strah bio neopravdan. Tvrđava je sjajno udomila predstavu, a plesači su je izveli s nevjerojatnom energijom. Kako ne znamo što nam donosi sutra, plesači se u svaku izvedbu daju kao da im je zadnja“, otkrila je ravnateljica baleta riječkog HNK Maša Kolar koja potpisuje koncept i koreografiju predstave.

Riječ je o predstavi koja je nadahnuta izradom čipke i životom čipkarica. Šibenska publika s divljenjem je promatrala plesače kako kretanjem po mreži prostornih pravaca, iscrtanoj na pozornici, šiju Čipku.

Kako bi se plesna umjetnost približila što širem krugu građana, dio programa festivala svake se godine održava na šibenskim ulicama i trgovima. Ove se godine otvorenje festivala prvi put organiziralo na Poljani, novouređenom središnjem gradskom trgu.

„Zorani Mihelčić i Plesnom teatru Sjene čestitam na upornosti, želji i htijenju da uspiju. To sve se vidi kako kroz rad Sjena, tako i u ovim specifičnim vremenima kada odustajanje od festivala nije dolazilo u obzir. U ovom trenutku Šibenik ne samo da nije odustao od svojeg plesnog festivala, nego nije odustao niti od svojeg koncepta da je grad festivala i da je grad pozornica“, istanuo je Željko Burić, gradonačelnik Šibenika.

U plesnom programu na Poljani nastupili su Modus klub iz Zagreba, Leonarda Lovreković s plesačima USB-a iz Poreča, Plesni teatar Sjene iz Šibenika i Anamarija Jakoubek, plesačica Umjetničke organizacije Plesna radionica Ilijane Lončar iz Požege.

U Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ otvorena je izložba plesne fotografije Mladena Božičkovića Friends in Dance and Life - 20 godina plesnog prijateljstva između Umjetničke organizacije Plesna radionica Ilijane Lončar i Plesnog teatra Sjene.

Dio fotografija je izložen na Poljani, a ostale u knjižnici. Predstavljajući izložbu Zdenka Bilušić, voditeljica Odjela za vizualnu kulturu Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“, rekla je kako je to prvi umjetnički događaj na Poljani te kako vjeruje da će ih biti još mnogo.

Ilijana Lončar, voditeljica Umjetničke organizacije Plesna radionica Ilijane Lončar, dodala je kako izložba donosi više od stotinu fotografija te da ih je većina nastala u Gradskom kazalištu Požega tijekom međunarodnog festivala Požeški plesokaz. Izložba je potvrda prijateljstva zaljubljenika u ples dvaju gradova, ali i poticaj da se ono razvija u godinama koje slijede.

            Drugog dana festivala (u utorak) glavni program festivala pod nazivom Suvremene kreacije počinje u 22 sata u Tvrđavi Barone. U njemu će sudjelovati Lucija Romanova, Tetiana Svetlična i Modus klub.

 

 

  Objavljeno: 21.07.2020, 09:56h