Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Svečano otvoreni Dani regionalnog razvoja i EU fondova 2023 - Šibenik kao primjer pozitivne transformacije

Svečano otvoreni Dani regionalnog razvoja i EU fondova 2023 - Šibenik kao primjer pozitivne transformacije

 

 

U Šibeniku je jučer svečano otvorena konferencija „Dani regionalnoga razvoja i EU fondova 2023“, na kojoj je uz brojne visoke dužnosnike, ministre u Vladi Republike Hrvatske, nazočio i predsjednik Vlade Andrej Plenković. Po dolasku u Šibenik premijer se sastao s gradonačelnikom Željkom Burićem i dužnosnicima iz Šibensko-kninske županije, a potom je sudjelovao na svečanosti uručivanja ugovora sufinanciranih iz Europskog socijalnog fonda plus u okviru Poziva „Zaželi“.

Na sastanku se razgovaralo  o razvojnim projektima koje Gradska uprava planira realizirati u narednom razdoblju, a gradonačelnik Burić ovom je prilikom predstavio i status projekta Batižele za koji uskoro slijedi Međunarodni javni natječaj te veliku investiciju fotonaponske industrije čija se realizacija planira u Poduzetničkoj zoni Podi.

Gradu Šibeniku jučer je, u okviru konferencije „Dani regionalnog razvoja i EU fondova“ uručen Sporazum o provedbi integriranih teritorijalnih ulaganja u okviru Integriranog teritorijalnog programa 2021. - 2027. Temeljem navedenog, urbanom području Šibenik na raspolaganju je 22.000.000,00 eura bespovratnih sredstava što će Grad Šibenik iskoristiti za realizaciju projekata Centra za mlade te Prometno-logističkog centra javnog gradskog prijevoza. Kao dio urbanog područja Šibenik sredstva će ostvariti i Grad Skradin i Općina Bilice za realizaciju vlastitih projekata.

Ovom prilikom predsjednik Vlade, govoreći o položaju naše zemlje u današnjim okolnostima, kazao je da je Hrvatska, koja je u Europsku uniju ušla 2013., obilježila desetu godinu članstva te je  jedina u povijesti europske integracije istoga dana, mjeseca i godine ušla u eurpodručje i Scgengenski prostor, a potom i u Europski stabilizacijski mehanizam te je nadomak članstvu u Organizaciji za ekonomski razvoj i suradnju (OEDC), a pristupanje toj organizaciji očekuje 2026.

Premijer je istaknuo ključne projekte od nacionalnog interesa koji su postignuti u prethodnom razdoblju te je najavio  četiri temeljena okvira razvoja Hrvatske u sljedećih nekoliko godina- demografski razvoj, obnovljivi izvori energije te digitalna tranzicija i obrazovanje.

„Još nije trenutak za uspoređivanje Hrvatske prije i poslije članstva u Europskoj uniji, treba nam još nekoliko godina snage, sazrijevanja, iskustava, pa čak i rutine i selektivnosti u onome što radimo kako bismo zajednički uradili sve na ravnomjernom regionalnom razvoju i učinili našu zemlju boljom i ugodnijom za život“, poručio je premijer Plenković.

Na svečanosti otvorenja  „Dana regionalnog razvoja i fondova Europske unije“ ministar Šime Erlić kazao je kako je Hrvatskoj na raspolaganju 25 milijardi eura koje će biti usmjerene u zelenu tranziciju i digitalnu tranziciju hrvatskog društva i gospodarstva.

„Zadovoljstvo mi je u Gradu Šibeniku pozdraviti g. Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade Republike Hrvatske, uz čiju podršku smo ostvarili brojne gradske projekte. Grad Šibenik ima trajni zadatak promišljati potrebe građana i kvalitetno osmišljavati projekte, što se izvrsno nadovezuje na rad hrvatskih ministarstava koja, koristeći mogućnosti  Europske unije, povlače Hrvatsku naprijed. Ponosni smo na iskorak koji je Grad Šibenik ostvario, na kulturni brend koji smo izgradili, a spremni čekamo i nadolazeće razdoblje“, kazao je gradonačelnik Burić.

U prigodnom govoru župan šibensko-kninski Marko Jelić osvrnuo se na županijske projekte koji su realizirani u proteklom razdoblju.

U sklopu programa Dana regionalnog razvoja danas će, među ostalima, biti predstavljeni i projekti koje Grad Šibenik planira realizirati kroz ITU mehanizam.

Program konferencije završava u subotu, a podsjetimo, tim povodom za posjetitelje će biti otvorene sve ti šibenske tvrđave bez naplate - Tvrđava sv. Mihovila, Tvrđava sv. Ivana i Tvrđava Barone.

  Objavljeno: 08.12.2023, 10:23h