Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Tvrđava kulture Šibenik partner u organizaciji ovogodišnjeg međunarodnog kongresa utvrđenih gradova i lokaliteta

Tvrđava kulture Šibenik partner u organizaciji ovogodišnjeg međunarodnog kongresa utvrđenih gradova i lokaliteta

 

 

Na godišnjem kongresu EFFORTS-a - Europske mreže utvrđenih gradova i lokaliteta – održanom 19. studenog, Tvrđava kulture nosila je dvojaku ulogu - partnera u organizaciji i jednog od glavnih izlagača.

Kongres je trebao ove godine u Šibeniku okupiti predstavnike i upravitelje fortifikacijske baštine iz cijele Europe, ali je zbog pandemije održan u online formi. Niz izlaganja na temu „Utvrđena baština nakon COVID-19 – potencijali i prilike valorizacije“ okupio je predstavnike pedesetak europskih tvrđava i gradova, mahom upravitelje fortifikacijske baštine.

Nakon pozdravnih govora, predstavljeni su rezultati istraživanja o socio-ekonomskim utjecajima fortifikacijske baštine u Europi. Za koncept ankete zaslužna je suradnja Tvrđave kulture i EFFORTS-a, a rezultate je izložila Đurđa Vrljević Šarić iz Tvrđave kulture.

Anketirani su upravitelji objekata fortifikacijske baštine, redom predstavnici gradova i općina javnih ustanova, privatnih tvrtki te organizacija iz dvanaest europskih zemalja. Pokazalo se da upravitelji u velikoj mjeri ulažu sredstva u restauraciju i renovaciju svojih lokaliteta, provode arheološka istraživanja, a rezultate interpretiraju i predstavljaju putem digitalnih tehnologija kako bi privukli što više posjetitelja. Usto, kreiraju i posebne programe, čiji je broj u 2020. godini zbog pandemije bio značajno manji od prethodne, a s time u skladu smanjen je i broj posjetitelja.

Rasprava o zaključcima ankete donijela je pozitivne vizije za budućnost: fortifikacijski lokaliteti se percipiraju kao nositelji povijesnih priča, mjesta znanja i kreativnosti, a njihovom valorizacijom i daljnjim razvojem generiraju se pozitivni mikroekonomski učinci za lokalnu zajednicu i šire. Provedena anketa je tek prvi korak u stvaranju koncepta opsežne kvantitativne studije o socio-ekonomskim učincima fortifikacijske baštine, koju će EFFORTS s partnerima nastaviti pripremati u 2021. godini. 

Ostali su se partneri u svojim izlaganjima o aktivnostima provedenima na njihovim lokacijama u ovoj neizvjesnoj i izazovnoj godini također dotakli utjecaja okoline, pritom ističući i prilike i mogućnosti koje se otvaraju u budućnosti.

Naposljetku se govorilo i o Europskom danu tvrđava (European Fortress Day - EFD), koji je ove godine održan u nešto drugačijem izdanju. Zbog pandemije i zatvaranja brojnih lokaliteta, EFD je obilježavan posebno kreiranim programima tijekom čitavog ljeta, koje su lokaliteti organizirali ovisno o svojim mogućnostima. Organizatori kongresa istaknuli su kako je 2020. godine specifična zbog brojnih izazova i problema u funkcioniranju utvrđenih lokaliteta, pa je EFFORTS godišnja nagrada dodijeljena ne jednom, nego svim lokalitetima koji su se u uvjetima pandemije uključili u obilježavanje Europskog dana tvrđava. 

Tvrđava kulture Šibenik

  Objavljeno: 20.11.2020, 08:10h