Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Tvrđavi kulture odobren najveći EU projekt do sada: Sredstva idu na uređenje tunela na sv. Ivanu i ulaganje u održivost

Tvrđavi kulture odobren najveći EU projekt do sada: Sredstva idu na uređenje tunela na sv. Ivanu i ulaganje u održivost

 

 

 Projekt GIFTSnet, najveći EU projekt do sada odobren Tvrđavi kulture Šibenik, vrijedan ukupno 2,2 milijuna eura, predstavljen je danas na Tvrđavi Barone. Projekt su predstavili ravnateljica Tvrđave kulture Gorana Barišić Bačelić, voditeljica Odjela za međunarodnu suradnju i projekte Đurđa Vrljević Šarić, voditelj Odjela za istraživanje i interpretaciju baštine Josip Pavić te gradonačelnik Šibenika Željko Burić.

Vrijednost projekta je ukupno 2.244.450,66 eura, partneri Tvrđave kulture na projektu su Grad Karlovac, Općina Ulcinj, Općina Bar, Grad Banja Luka i Grad Trebinje, a financiran je iz programa Interreg IPA prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora.

- Kao tim obilježavamo desetu godinu djelovanja, dva dana nas dijeli od treće Noći tvrđava, a upravo u ovim danima prije deset godina održali smo prvo medijsko predstavljanje kada smo najavljivali otvaranje i program na Tvrđavi sv. Mihovila. No, danas smo se okupili povodom jedne sasvim druge prigode. Europski projekti u našoj Ustanovi su prirodno stanje. Upravo EU projekt, a pritom mislim na onaj revitalizacije Tvrđave sv. Mihovila, je naše počelo. Danas, nakon osam godina od početka prvog projekta za kojeg smo dobili europska sredstva možemo s ponosom reći da smo sudjelovali i proveli čak sedam EU projekata čija je financijska vrijednost samo za Tvrđavu kulture bila 2 milijuna eura – uvodno je kazala Gorana Barišić Bačelić.

Đurđa Vrljević Šarić istaknula je da je samo pet od ukupno 56 nominiranih projekata financirano unutar specifičnog cilja 4.6. Turizam i kultura u 1. pozivu Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora. GIFTSnet će, dodala je, doprinijeti poboljšanju održivog i uključivog razvoja kulturnog turizma provedbom zelenih, održivih ulaganja u Šibeniku, Karlovcu, Banjoj Luci, Trebinju, Baru i Ulcinju.

- Projekt smo unutar naše Ustanove osmislili, razradili i prijavili. Sretni smo što nam je odobren, a uspjeh GIFTSnet projektne prijave još jednom potvrđuje inovativnost i relevantnost naših ideja za razvoj kulturnog turizma – kazala je voditeljica Odjela za međunarodnu suradnju i projekte.

Tvrđava kulture Šibenik sredstvima projekta planira financirati uvođenje sustava pametnog recikliranja na Tvrđavi sv. Mihovila, Tvrđavi Barone i Tvrđavi sv. Ivana, kao i uređenje tunela na Tvrđavi sv. Ivana. Također, u sklopu projekta bit će pokrenuta inicijativa "Night of Fortresses Goes Green" koja će time kao međunarodna kulturna manifestacija postati alat za promicanje zelenih standarda i poticanje javne svijesti o načelima održivog razvoja.

- Veliki broj posjetitelja i aktivnosti na tvrđavama povećava proizvodnju otpada na lokacijama. Ovaj problem je djelomično riješen kroz Šibenik Zero Waste projekt, a bit će nadograđen kupnjom i postavljanjem pametnih kontejnera za recikliranje na tri tvrđave te kupnjom i instaliranjem pametnog biokompostera na kampusu Tvrđave sv. Ivana. Uz to, u sklopu investicije planirano je i ozelenjavanje platoa Tvrđave sv. Ivana – naglasila je Vrljević Šarić.

Drugi dio investicije u Šibeniku odnosi se na uređenje tunela na Tvrđavi sv. Ivana i njegovo uključivanje u turističku ponudu Tvrđave, a investicija je vrijedna oko 320 tisuća eura. Josip Pavić istaknuo je danas kako je to prvi bunker na području Šibenika koji će dobiti novu interpretaciju.

- U tunel se u ulazi sa sjeverne strane Tvrđave gdje je nekada bilo igralište. Izgrađen je u doba njemačke okupacije kao sklonište te završava bunkerom koji se nalazi s južne strane tvrđave. Spušta se jako duboko i unutrašnjost izgleda moćno te pruža poseban doživljaj čim se uđe unutra. Pazili smo s kakvim sadržajem ulazimo unutra i tu smo imali jako dobru koordinaciju s projektantom i konzervatorima. Dobili smo jedno jako dobro rješenje koje će putem audio-vizualnog doživljaja izazvati reakciju posjetitelja. Plan je da iduće ljeto bude u funkciji. Uz to, sredstvima ovog projekta izradit ćemo dokumentaciju koja će omogućiti buduće stavljanje u funkciju istočne kule na Tvrđavi sv. Mihovila – rekao je Pavić na konferenciji za medije.

Gradonačelnik Željko Burić čestitao je Tvrđavi kulture na novom projektu i kazao kako je to još jedan dokaz koliko je dobra bila odluka Grada Šibenika da osnuje Tvrđavu kulture.

- Obnovljene tvrđave postale su brend suvremenog i modernog Šibenika koji je sada percipiran kao grad tvrđava. Ono u čemu svi mi uživamo je činjenica da tvrđave nakon svih ovih godina izgledaju dobro kao i prvog dana kada su obnovljene. Sve ovo danas prezentirano nije slučajnost nego rezultat rada tima Tvrđave kulture uz podršku Grada Šibenika. Za mene će projekt obnove fortifikacijskog sustava Šibenika biti završen kada kroz dvostruki bedem spojimo Tvrđavu sv. Mihovila i kada Mihovila s žičarom spojimo s Tvrđavom sv. Ivana – zaključio je gradonačelnik Željko Burić.

GIFTSnet je inače četvrti EU projekt trenutno u provedbi Tvrđave kulture Šibenik. Projekt FORTIC iz programa Interreg Italija - Hrvatska vrijedan je preko 2,135 milijuna eura od čega je proračun Tvrđave kulture Šibenik oko 250.000 eura, dok je 60.000 eura bespovratnih sredstava odobreno u okviru programa Erasmus+, Mala partnerstva za područje obrazovanja odraslih, za projekt Sustain4Seniors Hub čiji je nositelj Tvrđava kulture Šibenik. Uz to, Centar koralja Zlarin dio je projekta Sustainable Islands - Small European islands mobilized for sustainability development of their territory vrijednog 60 tisuća eura koji je u provedbi od ove godine u partnerstvu s organizacijom SMILO. Kroz ove projekte Tvrđava kulture Šibenik osigurala je preko milijun eura sredstava za investicije na lokalitetima, razvoj novih sadržaja i programa te jačanje ljudskih kapaciteta ustanove. 

  Objavljeno: 08.05.2024, 11:03h