Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

U ABC centru održan informativni događaj „EU fondovi – Nove prilike 2021. – 2027.“

U ABC centru održan informativni događaj „EU fondovi – Nove prilike 2021. – 2027.“

 

 

Informativni događaj „EU FONDOVI - Nove prilike 2021. - 2027.“ u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije održan je danas u ABC centru u Šibeniku. Smotra je namijenjena predstavnicima jedinica lokalne i regionalne samouprave, predstavnicima regionalnih i lokalnih razvojnih agencija, korisnicima i potencijalnim korisnicima sredstava iz EU fondova te dionicima regionalnog i lokalnog razvoja.

Tijekom info dana uzvanicima su predstavljene aktualne mogućnosti financiranja razvojnih projekata u okviru Kohezijske politike u financijskom razdoblju 2021. - 2027. te posebno novih programa Konkurentnost i kohezija 2021. - 2027. (PKK) i Integriranog teritorijalnog programa 2021. - 2027. (ITP).

U sklopu događaja organizirana je panel rasprava na temu „Što nas čeka u razdoblju pred nama?“ na kojoj su sudjelovali ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, župan šibensko-kninski Marko Jelić te šibenski gradonačelnik Željko Burić.

Ministar Erlić istaknuo je kako je u u financijskom razdoblju 2021.-2027. Hrvatskoj na raspolaganju 25 milijardi eura za EU projekte koji su raspoređeni u ukupno 114 poziva.

„Taj novac bit će upotrijebljen za jačanje gospodarstva i poduzetništva te poslovne konkurentnosti. Znatan novac bit će na raspolaganju za ITU projekte, kao i za projekte obnovljivih izvora energije, energetske učinkovitosti i zelenog razvoja. Gradove, u kojoj će se ulagati kroz ITU projekte, vidimo kao pokretače šireg urbanog razvoja. Jednostavno, ovo je prilika generacije“, kazao je ministar Erlić dodavši kako će nakon ove financijske perspektive gradovi u Hrvatskoj biti zeleniji, razvijeniji te tehnološki napredniji.

Kroz ITU mehanizam urbanom području Šibenik na raspolaganju je 22 milijuna eura, a gradonačelnik Burić je napomenuo kako će tim novcem biti financirana dva ključna projekta: Centar za mlade te Prometno-logistički centar javnog gradskog prijevoza.

„Centar za mlade bit će smješten u bivšoj vojarni, a omogućit će prostore za mlade, njihove udruge, ali i bavljenje sportom te rekreacijom. Također, već smo kroz Europske fondove riješili problem komunalnog prijevoza, a novim prometno-logističkim centrom ćemo ga dodatno usavršiti te ćemo nabaviti i nove električne autobuse. Koliko je to značajan projekt, govori i činjenica da je u godinu dana od implementacije komunalnim prijevozom prevezeno preko milijun putnika“, rekao je gradonačelnik Burić.

Župan Jelić dodao je kako svi moraju zajedno raditi i surađivati na projektima budući da je to u interesu županije. U ovoj financijskoj omotnici je predviđen veliki novac koji itekako može generirati razvoj Šibensko-kninske županije.

Na informativnom događanju bilo je riječi i o industrijskoj tranziciji, ITU Mehanizmu, urbanom razvoju, otocima, mogućnostima sufinanciranja projekata te iskustvima dosadašnjeg korištenja sredstava iz EU fondova. Na ostalim panel raspravama su predstavnici lokalnih vlasti, poduzetnici i korisnici EU fondova predstavili iskustva korištenja fondova Europske unije na lokalnoj razini i pripremu za korištenje sredstava u novom programskom razdoblju.

  Objavljeno: 26.02.2024, 14:58h