Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

U Gradskoj knjižnici održana izložba „Šibenik - planiranje razvoja grada“

U Gradskoj knjižnici održana izložba „Šibenik - planiranje razvoja grada“

 

 

Danas je u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića održana izložba studentskih radova s Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod nazivom „Šibenik – planiranje razvoja grada“. Predstavljeni su studentski radovi, ideje i vizije mogućeg razvoja Šibenika te urbane preobrazbe užeg područja.

Šibenski gradonačelnik Željko Burić prilikom otvaranja izložbe istaknuo je kako je suradnja Sveučilišta i lokalne zajednice jedan od poželjnih modela edukacije studenata.

„Planiranje je majka razvoja svake urbane sredine. Komercijalna gradnja, posebice na obali, nadvladala je ugodnost življenja, u prvom redu domicilnog stanovništva, i to moramo promijeniti. Drago mi je da se u Šibeniku dogodila ova radionica jer će se u našem gradu uskoro dogoditi vrlo intenzivne stvari. Raspisat će se obvezujući natječaj za revitalizaciju nekadašnje zone TEF-a, odnosno 22 hektara priobalne zone, a što je još značajnije za arhitektonske ideje, taj prostor je u kontaktu sa starom gradskom jezgrom. Također, kreće i revitalizacija projekta Drage, kao i revitalizacija napuštenih vojnih objekata u gradu Šibeniku, a govorimo u prvom redu, o vojarni Bribirskih knezova. Sličnu ovakvu priču smo imali već s projektom TEF-a kada smo raspisali međunarodni natječaj za mlade arhitekte pod nazivom Europan te je u istom ovom prostoru organizirana izložba budući da smo htjeli vidjeti ideje mladih arhitekata", poručio je gradonačelnik Burić.

Izložba je produkt suradnje Grada Šibenika, Šibensko-kninske županije i Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji su ostvarili kooperaciju u organizaciji i provedbi dijela nastave na Diplomskom studiju arhitekture i urbanizma tijekom akademske godine 2021./2022. U sklopu provedbe vježbovnih kolegija za studente Arhitektonskog fakulteta je organiziran obilazak Šibenika na kojem su sudjelovali voditelji prof. dr. sc. Tihomir Jukić, prof. dr. sc. Krunoslav Šmit, izv. prof. dr. sc. Sanja Gašparović, prof. dr. sc. Nenad Lipovac, uz podršku asistentica Katedre za urbanizam, prostorno planiranje i pejsažnu arhitekturu Kristine Perkov i Ane Sopine. Obilazak terena organiziran je uz stručno vodstvo Damira Lučeva, ravnatelja Zavoda za prostorno uređenje Šibensko-kninske županije, dr. sc. Sanje Slavice Matešić, pročelnice Upravnog odjel za zaštitu okoliša, prostorno uređenje, gradnju i komunalne poslove Šibensko-kninske županije, Josipa Pavića, djelatnika Javne ustanova u kulturi Tvrđava kulture Šibenik, Madlene Roše Dulibić, pročelnice Upravnog odjel za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Šibenika, te predstavnike Društva arhitekata Šibenik, koji je uključio posjet Tvrđavi Barone, poluotoku Kuline, uvali Vrnaža, vojarni Ante Jonića, Centru za nove tehnologije i poduzetništvo Trokut, vojarni Bribirski Knezovi, te obilasku povijesne gradske jezgre. Terenskoj nastavi prethodila su i stručna predavanja na Arhitektonskom fakultetu.

Planska projekcija odnosi se na razdoblje od 20 do 30 godina, a područje promišljanja vizije prostornog razvoja obuhvaćalo je područje jedinice lokalne samouprave, Grad Šibenik, fokusirajući se prvenstveno na središnje naselje Šibenik te okolna naselja Brodaricu, Dubravu i Zaton. Kako je naglašeno, studenti nisu sagledavali samo prostor, već i društvene, kao i gospodarske promjene gradskog središta te sve što je potrebno za budući kvalitetni život u tom području. Posebna pažnja posvećena je planiranju i oblikovanju javnih otvorenih površina koje u funkciji obnove gradskog središta doprinose trajnoj ekološkoj i mikroklimatskoj kvaliteti područja.

Izložba ostaje otvorena do nedjelje 29. siječnja 2023. godine.

  Objavljeno: 17.01.2023, 18:53h