Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

U Kući umjetnosti Arsen otvoren Green Eye Festival

U Kući umjetnosti Arsen otvoren Green Eye Festival

 

 

Green Eye Festival, četvrto po redu izdanje u organizaciji Javne ustanove „Nacionalni park Krka“, održava se od 26. do 27. listopada 2023. u Kući umjetnosti Arsen u Šibeniku, a ovogodišnje izdanje festivala posvećeno je klimatskim promjenama i utjecaju kulture filma i medija u edukaciji javnosti o važnosti zaštite prirode i okoliša.

Zamjenik šibenskog gradonačelnika mr. sc. Danijel Mileta sudjelovao je na panel raspravi „Klimatske promjene – trebamo li se zabrinuti?” nakon prikazivanja filma „Zajedničko tlo (Common ground)“ koji je osvojio nagradu za najbolji film u kategoriji ljudi/priroda na Tribeca film festivalu 2023. godine. Riječ je o dokumentarnom filmu koji pokazuje mogući put preobrazbe našeg nezdravog i korumpiranog prehrambenog sustava baziranog na industrijskoj poljoprivredi u ekološkom uzgoju hrane koja može obnoviti naše zdravlje, naše zajednice i našu klimu. Film prati razvoj novog pokreta „regenerativne poljoprivrede”, gdje čovjek radi zajedno s prirodom, a ne protiv nje.

Na raspravi su sa zamjenikom Miletom još sudjelovali Igor Kreitmeyer, ravnatelj Uprave za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Anamarija Matak, ravnateljica Uprave za procjenu utjecaja na okoliš i održivo gospodarenje otpadom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Mario Šiljeg, ravnatelj Instituta za vode Josip Juraj Strossmayer te Nediljko Dujić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma.

Mileta je istaknuo da, što se tiče poljoprivrede, Šibenik i Šibensko-kninska županija pretežno imaju obiteljska gospodarstva manjeg tipa, a većina tih ljudi zemlju obrađuje kako su obrađivali njihovi djedovi, prije pojave kemikalija, stoga su i proizvodi visokih ekoloških standarda.

„Šibenik i naša županija su jedni od rijetkih koji imaju centar za gospodarenje otpadom. Ono što nam nedostaje da bismo zaokružili priču je sortirnica građevinskog otpada te spalionica na čemu radimo. Već godinama sustavno prikupljamo otpad, a Šibenik je prema parametrima čistoće i odnosa cijene i kvalitete usluge pri vrhu u Hrvatskoj. Ponavljam, imamo centar za prikupljanje otpada, što znači da troškovi prikupljanja otpada rastu, ali raste i ekološka komponenta. Priča o ekologiji nije jeftina i u nju treba ulagati, no to je zanemariva cijena za ekološku dobit“, istaknuo je Mileta.

  Objavljeno: 26.10.2023, 15:08h