Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

U Kući umjetnosti Arsen obilježen Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja

U Kući umjetnosti Arsen obilježen Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja

 

 

Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja obilježen je danas u Kući umjetnosti Arsen predstavom Dramskog studija „Ivana Jelić“ pod nazivom „Slušajte nas“, nastupom Marte Miškić s pratnjom te okruglim stolom na temu „Nasilje prestaje s vama“. Program je održan u organizaciji Gimnazije Antuna Vrančića, Turističko-ugostiteljske škole Šibenik te Šibensko-kninske županije, a svi sudionici su dobili te odjenuli ružičaste majice s natpisom „Samo ljubav“ u znak protesta prema vršnjačkom nasilju.

Šibenski gradonačelnik Željko Burić sa suradnicima je sudjelovao na događanju, a u svom govoru je istaknuo kako vršnjačko nasilje ukazuje na bitne poremećaje u društvu s kojima se treba uhvatiti u koštac.

„Ova poruka, koju nosimo na ružičastim majicama, mora biti rezultat vrlo velikog truda sviju pa tako i nas koji obnašamo odgovorne funkcije, odnosno trebamo se ponašati u skladu s porukom 'Samo ljubav'. Drago mi je da ste u Kući umjetnosti Arsen koja je primarno namijenjena upravo vama, mladim ljudima, vašem društvenom životu i razmjeni iskustava, gdje se stvaraju odnosi, a dobri odnosi su osnova borbe protiv vršnjačkog nasilja“, rekao je gradonačelnik Burić.

Župan Jelić dodao je kako je bitno biti hrabar jer onaj koji je hrabar bori se za sebe, a onaj koji je junak bori se za druge. Onaj dječak koji je prvi počeo nositi ružičastu majicu borio se za druge, jer je htio pokazati da svijet može biti bolji i ljepši.

Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, poznat i kao Dan ružičastih majica, obilježava se posljednje srijede u veljači.

Odijevanjem ružičastih majica, građani i civilne udruge diljem Hrvatske i svijeta na simboličan način žele skrenuti pozornost na problem sve učestalijeg vršnjačkog nasilja u školama, koje može ostaviti teške psihičke posljedice. Nasilje nije samo verbalno i tjelesno, već i socijalno i psihološko te je sve izraženije u virtualnom svijetu odnosno društvenim mrežama kojima se djeca i mladi svakodnevno služe i kojima su izloženi. Stoga je potrebno skrenuti pozornost na otvorene rasprave o problemu nasilja, pravovremenu zaštitu žrtava vršnjačkog nasilja te pružanje potrebne pomoći počiniteljima nasilja. Od iznimne su važnosti kontinuirana i sustavna provedba preventivnih aktivnosti namijenjenih djeci, mladima, roditeljima i nastavnicima koje su usmjerene razvoju socijalnih i emocionalnih vještina te podizanju razine svijesti i znanja o pojavi vršnjačkog nasilja.

Odluku o proglašenju Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja Hrvatski sabor donio je u veljači 2017. godine. Ružičaste majice kao simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja odabrane su nakon slučaja vršnjačkog nasilja nad srednjoškolcem u kanadskom gradu Berwicku 2007. godine kojega su učenici maltretirali zbog ružičaste majice odjevene u znak podrške majci oboljeloj od karcinoma dojke. U znak protesta protiv tog slučaja nasilja, dječakovi prijatelji odjenuli su ružičaste majice i pokrenuli lavinu događaja koji su rezultirali obilježavanjem Dana ružičastih majica diljem svijeta, a sve s ciljem suzbijanja vršnjačkog nasilja u svim oblicima.

  Objavljeno: 28.02.2024, 12:43h

 

  JOŠ NOVOSTI IZ KATEGORIJE: