Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

U Muzeju grada Šibenika predstavljena monografija „Mijoka“ autorice Vesne Zmaić

U Muzeju grada Šibenika predstavljena monografija „Mijoka“ autorice Vesne Zmaić

 

 

U organizaciji Muzeja grada Šibenika i Hrvatskog restauratorskog zavoda, danas je u Atriju muzeja predstavljena stručno-znanstvena monografija „Mijoka“ autorice Vesne Zmaić (Hrvatski restauratorski zavod). O knjizi su tom prilikom govorili mr.sc. Željko Krnčević, ravnatelj Muzeja grada Šibenika, dr.sc. Tajana Pleše, ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda, dr.sc. Katarina Batur sa Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru, Marina Lambaša, urednica izdanja, viša kustosica u Muzeju grada Šibenika te sama autorica.

Prisutne je, u ime Grada Šibenika, pozdravio Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Šibenika čestitavši autorici Vesni Zmaić i svim njezinim suradnicima na sustavnom i vrijednom radu oko izdavanja monografije.  Također i Muzeju grada Šibenika i Hrvatskom restauratorskom zavodu pod čijim je okriljem tiskana, s obzirom na značaj nalazišta u okvirima hrvatske i europske podvodne arheologije.

Objavljivanje monografije, kazano je na promociji „Mijoke“  koristit će stručnjacima iz raznih polja historiografskih interesa - od podvodnih arheologa koje zanimaju brodolomi istočnog Jadrana, povjesničara umjetnosti s posebnim zanimanjem za obrtničke proizvode 16. stoljeća, ekonomskih povjesničara koje zanima trgovina Srednje Europe s Venecijom i preko nje s Osmanskim Carstvom, povjesničara koje istražuju uskoke kao i brojnih drugih. Osim stručne javnosti monografija će  svojom zanimljivom tematikom zasigurno privući i širu javnost.

Materijal za izdanje, kao i podvodno arheološko istraživanje i konzervatorsko-restauratorski radovi, inače, prezentirani su na izložbi početkom prošle godine (a nakon Šibenika, u Zadru i Jezerima, u muzejima u Puli, Dubrovniku, Koprivnici i Rovinju). Gostovanja izložbe, kao i promocije monografije planirani su i kroz ovu godinu. Ogromni interes koji je izložba pobudila u stručnoj javnosti, kao i kod publike, sa svojim sjajno dizajniranim vizualnim identitetom, kao i nesvakidašnjim nalazima, obvazuje  na nastavak promocije ovog nalazišta.

Brodolom Mijoka podmorski je lokalitet uz otok Murter, nalazi se na dubini od 40 metara, a vrijedni predmeti pronađeni su kroz pet zaštitnih arheoloških kampanja od 2006. godine do 2012. u kojima je istraženo područje od 96 m2. Brodolom Mijoka je iznimno važno arheološko otkriće. Arheološka istraživanja ovog brodoloma rezultirala su s preko 15 000 nalaza. Postoje indicije da se radilo o uskočkom brodu koji je prevozio dragocjene predmete koji su uskoci oteli s brodova koji su prevozili luksuznu robu iz Venecije na Egejsko područje, a možda i u sam Istanbul. Predmeti svjedoče o širem povijesnom kontekstu uključujući i razgranatu trgovinu između Srednje Europe, gdje je velik dio pronađenih predmeta izrađen, preko Venecije do Istanbula i drugih lučkih gradova Osmanskog Carstva.

Radi se, ističu u Muzeju grada Šibenika,  o materijalu vezanom uz Nürnberg, obrtnički i inovacijski centar Europe 2. polovice 16. stoljeća, te stakleni materijal iz Venecije, poput Murano perlica. Ostatak materijala predstavlja brodski inventar i osobne predmete posade i/ili putnika. Za pretpostaviti je da se brodolom dogodio početkom 17. stoljeća, a većina pronađenih predmeta datira u 16. stoljeće i sam početak 17. stoljeća.

 

  Objavljeno: 05.05.2022, 14:23h