Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

U nedjelju šesto izdanje manifestacije „Light is Life“

U nedjelju šesto izdanje manifestacije „Light is Life“

 

 

Zbog nepovoljne vremenske prognoze ovogodišnji program manifestacije „Light is life“, kojom Šibenik obilježava 28. kolovoza 1895. godine kada je među prvim gradovima u svijetu dobio javnu rasvjetu na izmjeničnu struju, umjesto u subotu – bit će održan u nedjelju, 29. kolovoza. Kazano je to na današnjoj konferenciji za medije ispred Muzeja grada Šibenika kojoj su, uz Zorana Lučića Lucu, autora projekta, sudjelovali Danijel Mileta,  zamjenik gradonačelnika Šibenika i Dino Karađole, direktor Turističke zajednice grada Šibenika. Manifestacija koja se ove godine održava šesti put će, najavljeno je,  započeti u 20 sati i  20 minuta na Obali dr. Franje Tuđmana paljenjem svjetlosnih instalacija i multimedijskih sadržaja,  a trajat će do 21.45 sati,  kada je predviđen spektakularni vatromet sinkroniziran sa „Šibenskom baladom“, službenom svečanom pjesmom grada Šibenika.


O važnosti obilježavanja 28. kolovoza 1895., ujedno i Dana Hrvatske elektroprivrede,  govorio je zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta, podsjetivši na činjenicu da je jedinstveni sustav javne rasvjete zasnovan na izmjeničnoj struji koji je prvi put zasvijetlio u Šibeniku ujedno i globalni civilizacijski iskorak.
- Taj datum nastojimo dostojno i inovativno obilježiti već šestu godinu. Grad Šibenik inicijativu Zorana Lučića Luce koji je ujedinio ideju,  angažman, veliku volju i znanje pomaže logistički i financijski jer je smatra hvalevrijednom. Ove nam se godine u toj misiji pridružila i Hrvatska elektroprivreda, pa vjerujemo da ćemo idućih godina nastaviti tradiciju manifestacije još bogatijim i zanimljivijim sadržajima – istaknuo je Mileta.


Da je Šibenik među prvim gradovima u svijetu poznat i po korištenju izmjenične struje u svrhu industrijske proizvodnje koja je u to vrijeme bila inovativna i eksperimentalna tehnologija - kazao je Dino Karađole.
- Zahvaljujući i tom podatku, ova je manifestacija sve prepoznatljivija pa prelazi lokalne okvire i  služi nam na ponos – zaključio je direktor TZ grada Šibenika.


Inicijator manifestacije „Light is Life“ Zoran Lučić Luca, pak,  na konferenciji je novinarima predstavio detalje ovogodišnjeg programa radnog naslova „Film kao svjetlost“. Budući da je električna energija temelj multimedije, ideja je bila, obrazložio je, da se tako povežu događanja vezana za grad Šibenik po kojima je također prvi u ovom dijelu Europe. Spomenuo se filma „Poznata luka Šibenik“ kojega je 1904. godine u Šibeniku snimio Frank Mottershaw te sedam kratkih filmova Alexandra Promia snimljenih 28. i 29. travnja 1898. godine na koje je ukazao prof. Enes Midžić. Podsjetio je, također, da je upravo u Šibeniku 1930. godine ročni vojnik Cernik u tadašnjoj krugovalnoj postaji Kuline primio prvu televizijsku sliku poslanu iz Londona.


- Smatram da bi na tim važnim povijesnim činjenicama Šibenik mogao graditi svoj brend kao multimedijskog centra.  Zato sam ove godine na manifestaciji odlučio predstaviti stare filmove, kako spomenute, tako i one iz 40-ih i 50-ih godina prošlog stoljeća u kojima je zastupljen Šibenik i to na  led ekranu od 30 četvornih metara i  20 led panela po šibenskoj rivi. Bit će prikazana i instalacija „SOS, Save our Sea“ postavljena na morskom dnu u povodu “Dana Planete Zemlje“. Neće izostati ni ostale svjetlosne instalacije i svjetleće zemaljske kugle, a bit će osvijetljeni i mnogi značajni gradski objekti. „Light is Life“ će završiti tradicionalnim vatrometom u 21.45 sati uz zvuke „Šibenske balade“ – rezimirao je Lučić.  


U nedjelju, 29. kolovoza, u vrijeme održavanja  programa „Light is life“ od 20 do 22 sata  neće biti dozvoljeno prometovanje šibenskom rivom te će  promet  biti reguliran već od 18 sati.
 

  Objavljeno: 27.08.2021, 12:50h