Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

U povodu smrti Špire Guberine gradonačelnik Željko Burić uputio njegovoj obitelji izraze duboke sućuti

U povodu smrti Špire Guberine gradonačelnik  Željko Burić uputio njegovoj obitelji izraze duboke sućuti

 

 

U 88. godini života u Domu za starije i nemoćne u Klaićevoj  u Zagrebu preminuo je glumac Špiro Guberina. U povodu odlaska velikana hrvatskog glumišta, gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić uputio je njegovoj obitelji izraze duboke sućuti.

- Otišao je veliki čovjek i naš sugrađanin,  glumac koji je hrvatsku dramsku umjetnost i hrvatsku kulturu, film i televiziju,  zauvijek obilježio nezaboravnim talentom i ulogama kojima je udahnuo besmrtnost. Svojom prepoznatljivošću, karakterom, šibenskim temperamentom i  jedinstvenom osobnošću, svojim nastupima i vedrinom kojom je osvajao i poklanjao dio sebe, od kolega koji su imali čast raditi s njim do publike koja je nepogrešivo prepoznavala njegovu ljudsku i glumačku veličinu, iskrenost i snagu duha, upisao se u hrvatsko kulturno nasljeđe. Primite izraze moje duboke sućuti  - stoji u brzojavu sućuti šibenskog gradonačelnika.

Knjiga žalosti bit će otvorena od ponedjeljka, 30. studenog 2020. u uredovnom vremenu Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku, a na zgradi kazališta izvješena je crna zastava.

Špiro Guberina rođen je u Šibeniku 1. ožujka 1933. godine. Još u gimnazijskim danima nastupao je kao kazališni amater u komedijama i operetama šibenskog Narodnog kazališta. U svom bogatom umjetničkom radu odigrao je preko dvjesto različitih uloga u kazališnim predstavama, na filmu i  televiziji, a cijeli  glumački radni vijek proveo je u Hrvatskom narodnom kazalištu. Osnivač je Malog hrvatskog teatra Kiklop. Špiro je svoju glumačku karijeru započeo 1957. godine ulogom prvog prosjaka u Brechtovoj predstavi “Kavkaski krug kredom” u HNK-u u režiji Bojana Stupice. Također, ulogom prvog prosjaka i završava svoju karijeru 2007. u Dolenčićevoj predstavi “Opera za tri groša”.

Od početka karijere odigrao je mnoge nezaboravne glavne i sporedne likove, te surađivao s brojnim domaćim redateljima nastupajući u ostalim zagrebačkim kazalištima, u Slavonskom Brodu, Osijeku, Šibeniku, Splitu, Dubrovniku, Sarajevu, Novom Sadu…. Jedna od prvih njegovih glavnih uloga u HNK-u bila je Knez Miškin u “Idiotu” Dostojevskog. Antologijske uloge ostvario je u kazališnim djelima Ive Brešana, Marina Držića i Ranka Marinkovića u čijim je dramama odigrao  dvadesetak uloga. Ulogu Kreleta u  “Kiklopu” (1976) smatrao je jednom od najdražih u svojoj karijeri. U Držićevom “Dundu Maroju” odigrao je osam uloga, dok je u “Hamletu” bio vječni grobar. U jednoj od najvažnijih predstava 1970-ih “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” u režiji Božidara Violića igrao je zanimljivu ulogu Mačka koju je publika obožavala. Zapamćeni su njegovi mnogobrojni nastupi na Dubrovačkim ljetnim igrama i Splitskome ljetu, od uloge Shakespearea u Hamletu do uloge magarca u “Snu ljetne noći”. Jedna od njegovih zadnjih glavnih uloga bio je željezničar u Senečićevoj režiji predstave “Neobičan čovjek”(1998. Špiro Guberina stekao je veliku popularnost u televizijskim ulogama škovacina Strikana u serijalu “Velo misto” sa legendarnom  uzrečicom „Muke mi ježove“ i Divca u seriji “Prosjaci i sinovi”.

Za  glumačka ostvarenja dobio je nagradu Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Špiro Guberina dobio je i nagradu Vladimir Nazor (2012) i nagradu za životno djelo na području dramske umjetnosti (2014).  Zahvaljujući svom talentu komičara, jedinstvenosti i prepoznatljivosti u svim svojim kazališnim i filmskim ulogama ostat će jedan od najomiljenijih domaćih glumaca.

 

 

  Objavljeno: 27.11.2020, 11:38h