Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

U Šibeniku održana svečanost Bratovštine hrvatskih vinskih vitezova

U Šibeniku održana svečanost Bratovštine hrvatskih vinskih vitezova

 

 

Pod pokroviteljstvom grada Šibenika prošlog je vikenda u Šibeniku održana Viteška svečanost Bratovštine hrvatskih vinskih vitezova kojoj je prisustvovalo 90-ak članova te udruge i ostalih gostiju i uzvanika, među njima i Alan Bryden, predsjednik Međunarodne federacije vinskih bratovština iz Pariza te članovi Slovenskog reda vitezova vina. Bratovština Hrvatskih vinskih vitezova okuplja, inače, stotinjak štovatelja vina, među kojima nisu samo poznati vinari i vinogradari i enolozi nego i brojne javne ličnosti. Vitezovi se, uz ostalo, zauzimaju za promicanje vinske kulture, znanstveni, istraživački i stručni rad u vinarstvu i vinogradarstvu te kulturu pijenja vina, ali i za temeljne kršćanske vrednote.

Članovi Bratovštine organizirali su mimohod šibenskom rivom, sudjelovali na svetoj misi koju je u katedrali sv. Jakova, u koncelebraciji sa katedralnim župnikom don Krešimirom Matešom predvodio msgr. Franjo Komarica, banjalučki biskup u miru, a tijekom boravka u Šibeniku održana je viteška svečanost i redovni Sabor Udruge.

Na dvodnevnom druženju Bratovštine u Šibeniku priređen je i Viteški turnir te je izabrano Hrvatsko viteško vino za 2023. godinu. Prema Pravilniku Bratovštine hrvatskih vinskih vitezova o održavanju Viteškog turnira, ocjenjivala se jedna sorta. Ovaj put je to bila sorta babić. Između 12 prijavljenih vina, tročlani Viteški sud, kojemu je predsjedavala dr. sc.  Ivana Alpeza, izabrao je babić Vinarije Bibich nakon "pripetavanja" sa babićem Vinoplod vinarije Šibenik. U ocjenjivanju vina sudjelovala su 52 člana Bratovštine.

Fotografije: Zlatko Ibrahimović

  Objavljeno: 15.04.2024, 09:36h