Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

U Šibeniku otvoren Veteranski centar – prvi u Hrvatskoj

U Šibeniku otvoren Veteranski centar – prvi u Hrvatskoj

 

 

Prvi veteranski centar u Hrvatskoj otvoren je 10. lipnja 2022. u Šibenku, a svečanom otvorenju nazočili su predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić, župan Šibensko-kninske županije Marko Jelić, gradonačelnik Šibenika Željko Burić, načelnici općina i PU Šibensko-kninske, predstavnici udruga iz Domovinskog rata te drugi visoki uzvanici, kao i prvih 30 korisnika usluga ovog Veteranskog centra.

„Ovaj centar najbolje simbolizira viziju koju u svom radu ima potpredsjednik Tomo Medved. Nema tog ključnog trenutka slobode koju naša Vlada nije dostojno obilježila i prisjetila se svih onih kojima možemo zahvaliti da smo danas tu,“ kazao je premijer te podsjetio kako je ova Vlada unaprijedila zakonske okvire kojima se reguliraju prava branitelja, donijela Zakon o osoba nestalim u Domovinskom ratu i svakodnevno radi na njihovom traženju, kao i Zakon o civilnim žrtvama Domovinskog rata, značajno povećala sredstva s kojima raspolaže Ministarstvo hrvatskih branitelja, ne zaboravljajući ni pripadnike Hrvatskog vijeća obrane.

„Potom dolazimo do vizije koja spaja ono što nam je u srcu i što nam je budućnost, a u to spada i ovaj centar koji izgleda moćno, kao hoteli Solaris. Ovo je veliki, pozitivan iskorak i poruka poštovanja i uvažavanja branitelja. Drago mi je što smo za ovakva četiri centra dobili novac iz EU, i to upravo za europsku solidarnost,“ kazao je premijer Plenković.

„Bilo je puno dilema je li Europska unija dobra ili ne. Europskim novcem je ovaj centar izgrađen, što mislim da govori samo za sebe. Uskoro će biti dovršeni i ostali centri. Posjetio sam Daruvar, Sinj, Petrinju i točno znam kako koji napreduje,“ istaknuo je te dodao kako je ovo krasan primjer kako možemo osigurati braniteljima rehabilitaciju i boravak.

Posebno je pohvalio angažman Ministarstva hrvatskih branitelja na čelu s ministrom Medvedom te ujedno napomenuo da se upravo vode finalni razgovori s predstavnicima Europske komisije kako bi se sredstva i u idućem, sedmogodišnjem proračunskom okviru, omogućili za projekte ovoga tipa.

„Ponosan sam što smo izgradili i opremili ovo velebno zdanje baš na mjestu nekadašnje vojarne Bribirskih knezova i simbolično povezali našu slavnu prošlost - Domovinski rat i naše branitelje - s ovim povijesnim prostorom,“ kazao je ministar Medved, nazvavši ovaj događaj povijesnim danom te izrazivši zadovoljstvo što je izgradnja centra dovršena čak šest mjeseci prije roka.

„Današnje svečano otvorenje Veteranska centra Šibenik odraz je i našeg poštovanja i zahvala hrvatskim braniteljima, ovom gradu i cijeloj županiji, kao i prema žrtvi koju je ovo područje podnijelo u Domovinskom ratu. To je pokazatelj i našeg odnosa prema hrvatskim braniteljima koji će koristiti usluge ovog centra, jednog od četiri koja se grade u Republici Hrvatskoj,“ poručio je Medved.

Upravo zbog hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata koji se svakodnevno susreću sa zdravstvenim, egzistencijalnim, socijalnim i drugim problemima, pokrenuli smo EU projekt Uspostava veteranskih centara u Republici Hrvatskoj, jedan od najvažnijih strateških projekata za poboljšanje kvalitete življenja braniteljsko-stradalničke populacije, pojasnio je, podsjećajući na korisna iskustva iz pilot-projekta uspostave Doma hrvatskih veterana u Lipiku.

Veteranski centri kao ustanova socijalno-rehabilitacijskog karaktera socijalna su inovacija u hrvatskom društvu, jer omogućavaju pružanje sveobuhvatne skrbi na jednom mjestu. Koncept veteranskih centara/ promovira reintegraciju osoba u civilni način života i alternativne oblike skrbi usmjerene na obitelj i zajednicu, a pomaže i jačanju različitih dionika koji pružaju deinstitucionalizirane društvene usluge u lokalnoj zajednici.

U centrima će se provoditi programi koji obuhvaćaju rehabilitacijske, rekreacijske, kulturne i društvene aktivnosti, uključujući psihološko osnaživanje te čuvanje i promicanje vrijednosti Domovinskog rata. Radit će se i na osnaživanju potencijala korisnika za zapošljavanje i poduzetništvo te uključivanje u rad zadruga hrvatskih branitelja kao dio radne terapije.

„U ovaj šibenski veteranski centar uložili smo gotovo 84 milijuna kuna, od čega 76,2 milijuna kuna za izgradnju i 7,7 milijuna kuna za opremanje centra. Uskoro otvaramo i Veteranski centar u Sinju, a potom i u Daruvaru i Petrinji, za što je osigurano sveukupno 339 milijuna kuna, od čega je 85 % sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj,“ kazao je ministar Medved te dodao kako će sva četiri centra s ukupno 620 ležaja moći primiti godišnje više od 12 tisuća korisnika višednevnih ili dnevnih programa.

Ujedno je najavio da Ministarstvo hrvatskih branitelja planira proširenje mreže veteranskih centara te su poduzeti koraci kako bi se u okviru procesa programiranja za novu EU financijsku perspektivu ostvarili preduvjeti za daljinu izgradnju i sufinanciranje programa koji će se u centrima provoditi.

Na kraju je zahvalio svima koji pružaju podršku i pomoć pri realizaciji ovog projekta, posebno predsjedniku Vlade na potpori te Šibensko-kninskoj županiji i Gradu Šibeniku na kvalitetnoj suradnji, kao i izvođačima radova, uz pohvalu što su omogućili da vrata ovoga centra otvorimo prije određenog roka, a voditelju i svim djelatnicima zaželio je uspješan rad, na zadovoljstvo korisnika zbog kojih sve ovo i radimo.

„Na kraju, želim i ovom prigodom podsjetiti na vrijednosti koje su nas vodile do konačne pobjede u Domovinskom ratu, naše domoljublje i zajedništvo. Te vrijednosti trebaju nam i danas, kada se suočavamo s novim izazovima,“ kazao je ministar Medved te poručio: „Neka nam Domovinski rat - temelj naše državnosti - bude vječna inspiracija, a bolja budućnost naše domovine trajna motivacija, nama i budućim generacijama, da se nastave boriti za boljitak naše domovine s jednakom ljubavlju s kakvom su naši branitelji bili spremni dati život za Hrvatsku.“

Gradonačelnik Šibenika Željko Burić izrazio je zadovoljstvo što je prvi veteranski centar u Hrvatskoj otvoren upravo u Šibeniku koji je dao veliko obol obrani Hrvatske u Domovinskom ratu, te je ujedno najavio još nekoliko projekata koji bi se trebali realizirati na području bivše vojarne.

„Osvrnuo bi se samo kratko na rečenicu koju je izrekao premijer Plenković, kada je izlazio iz auta ispred Veteranskog centra. Rekao je: 'Ovo izgleda moćno! Ja uvijek gledam i pokušavam sagledati čega bi ovo trebao biti dio. Veteranski centar trebao bi biti dio jednog sklopa projekata. Nova bolnica će biti pozicionirana odmah do Centra, kao i centar za mlade koji je već u realizaciji. Nadam se da će svi korisnici biti zadovoljni i da će Šibenik biti prepoznat kao grad koji skrbi za svoje veterane,“ poručio je Burić.

„Veteranski centar je izrazito važan projekt koji prati potrebe hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata“, istaknuo je voditelj Veteranskog centra Šibenik Goran Pauk, dodavši da je u centru trenutno zaposelno 16 djelatnika koji skrbe o prvih 30 korisnika.

Veteranski centar Šibenik ima 142 ležaja, a brojne sadržaje i usluge moći će koristiti više od 2.500 korisnika. Pauk je najavio proširenje usluga i djelovanja kako bi svi sadašnji i budući korisnici ovim objektom dobili iznimno kvalitetno, moderno i nadasve zasluženo mjesto za rehabilitaciju i podizanje kvalitete življenja.

Na kraju je poručio kako će svi zaposlenici Veteranskog centra Šibenik dati sve od sebe kako bi to bila ne samo ustanova od velikog značaja za braniteljsko-stradalničku populaciju, već njihova druga kuća, njihov dom.

Na kraju prigodnog programa blagoslov Veteranskog centra i kratku molitvu u povodu početka rada predvodio je generalni vikar Biskupije šibenske mons. Marinko Mlakić, a događaj je upotpunio nastup šibenske klape Pivači sv. Jakova.

  Objavljeno: 10.06.2022, 16:38h