Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

U Šibeniku ove sezone ostvareno 20 posto više noćenja i 24 posto više dolazaka nego lani

U Šibeniku ove sezone ostvareno 20 posto više noćenja i 24 posto više dolazaka nego lani

 

 

Rezultati turističke sezone predstavljeni su danas na konferenciji za medije u restoranu Armerun Heritage Hotela u Šibeniku. Naime, u prvih 11 mjeseci ove godine na području Turističke zajednice Grada Šibenika ostvareno je 1.044.000 noćenja, što je 20 posto više nego lanjske godine. Također, u istom razdoblju ostvareno je 226 tisuća dolazaka, što je 24 posto više nego 2021. godine.

Šibenski gradonačelnik Željko Burić istaknuo je kako su to odlične brojke koje dokazuju da je Šibenik u ovom trenutku nezaobilazna i prepoznatljiva turistička destinacija.

„Šibenik je jako odmaknuo u svom turističkom razvoju i zbog činjenice da smo riješili gotovo sve infrastrukturne probleme, od brzih ulaza u grad, paralelnih prometnica i mogućnosti parkiranja. Mi smo jedan od rijetkih gradova u kojem je završen projekt odvodnje i vodoopskrbe. U ovom trenutku se čekaju objave natječaja za čvorove Njivice 1 i Njivice 2 te se čeka početak i otvaranje natječaja za čvor Mandalina. Sve su to projekti koji će smanjiti prometne gužve i dovesti do protočnosti sustava. Jedan smo od gradova koji se može pohvaliti titulom čistog grada. Ono što Šibeniku nedostaje, da bi bio perjanica hrvatskog turizma, su luksuzni hoteli. No, do kraja godine ćemo objaviti natječaj za investitora na Batiželama, što će biti snažan impuls jer će tamo biti najmanje tri luksuzna hotela, produžetak plaže Banj, te sadržaji koji će doprinijeti održavanju sezone kroz cijelu godinu. Naš koncept je da to bude gradska četvrt koja će dati sadržaj u turizmu“, naglasio je gradonačelnik Burić.

Direktor Turističke zajednice Grada Šibenika Dino Karađole istaknuo je kako je protekla sezona bila odlična s obzirom na okolnosti pandemije te geopolitičke situacije s ratom u Ukrajini. U sljedećoj godini očekuje potpunu normalizaciju i postizanje brojki iz 2019. godine.

„Uspoređujući se s najuspješnijom 2019. godinom, ostvareno je 80 posto tog rezultata, što je rezultat lošije predsezone i činjenice da Šibenik s oko 60-70 posto ovisi o jednom turističkom subjektu, Amadria Parku. Sezona je zbog restrikcija uzrokovanih pandemijom počela nešto kasnije, odnosno predsezona je bila zasnovana samo na individualnim putovanjima, dok su izostala grupna organizirana putovanja koja su najviše pogodila kongresni turizam. Usprkos crnim procjenama, ni tragični rat u Ukrajini nije značajnije utjecao na kretanja na našem tržištu. Glavna sezona je prošla uspješno te smo imali potpunu popunjenost u kolovozu. Posezona je bila dobra, a tu su se, uz nautički i kongresni turizam, dijelom kompenzirali nedostatci predsezone“, kazao je Karađole te dodao kako su glavni problemi ove godine bili nedostatak radne snage, potom inflacija koja je podigla ulazne cijene energenata, prijevoza i hrane, što je podignulo cijene većine turističkih usluga.

Ravnateljica Javne ustanove Tvrđava kulture Šibenik Gorana Barišić Bačelić kazala je kako je ova godina bila dosta bolja nego prethodna, što se tiče posjetitelja.

„Do 1. studenog 2022. godine naše šibenske tvrđave u dnevnom posjetu posjetilo je 123 tisuće posjetitelja, a što se tiče naših večernjih događanja, ostvarili smo veliki porast zbog dva razloga: prvi je povećanje broja događanja jer smo imali 65 večernjih događanja, a od toga polovinu na tvrđavi svetog Mihovila, a drugi razlog je što smo ove godine mogli  primiti normalan broj posjetitelja na pozornici. To bi značilo da je ukupno gotovo 30 tisuća ljudi bilo na našim večernjim događanjima, što na Mihovilu, što na Baroneu, što na sv. Ivanu, a što u Kući umjetnosti Arsen.  Kad sve zbrojimo, sveukupna brojka posjetitelja na našim sadržajima je bila oko 150 tisuća ljudi“, rekla je Barišić Bačelić dodavši kako je osim Kuće umjetnosti Arsen, godinu obilježilo i otvaranje tvđrave sv. Ivana gdje na kampusu ostvareno oko 800 noćenja.

Također, poručila je da Šibenik može biti cjelogodišnja kulturna destinacija s obzirom na, među ostalim, i otvaranje Kuće umjetnosti Arsen gdje tijekom cijele godine postoji filmski, glazbeni, plesni i radionički program, što je prepoznala i Hrvatska turistička zajednica koja ju je proglasila za kulturnu atrakciju godine.

  Objavljeno: 22.11.2022, 13:39h