Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

U Šibeniku predstavljen projekt "Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar"

U Šibeniku predstavljen projekt "Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar"

 

 

U šibenskoj Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" održana je jučer, u organizaciji Ministarstva branitelja, prva u nizu javna tribina povodom donošenja Prijedloga Uredbe o osnivanju Javne ustanove "Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar".

Ovom javnom tribinom želi se hrvatskim braniteljima, braniteljskim udrugama, građanima Šibenika, ali i cijele Dalmacije, predstaviti projekt Javne ustanove "Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar", odnosno čuti sve konstruktivne kritike i prijedloge kako bi javna ustanova bila na dobrobit svih hrvatskih branitelja, stradalnika Domovinskog rata i građana Republike Hrvatske".

Tribini u Šibeniku su ispred Ministarstva branitelja nazočili ministar branitelja, gospodin Predrag Matić, pomoćnica ministra branitelja, gospođa Nevenka Benić te pomoćnik ministra branitelja, Bojan Glavašević, dok su u ime grada Šibenika tribini prisustvovali gradonačelnik Šibenika, gospodin Ante Županović, zamjenik gradonačelnika, gospodin Franko Vidović te pročelnica Ureda gradonačelnika, gospođa Ivana Bujas Rupić.

"Ministarstvo branitelja ovim projektom ima namjeru čuvati prošlost, razvijati sadašnjost i graditi budućnost. Dakle, pokrećemo budućnost učenjem o prošlosti. Hrvatski osnovnoškolci učit će o najznačajnijim događajima iz Domovinskog rata, a iz Vukovara će izaći s porukom mira. ", istaknuo je ministar Matić.

Prijedlogom Uredbe Ministarstvo namjerava dugoročno razriješiti upravljanje i održavanje objekata koji su izgrađeni na području grada Vukovara u spomen, na sjećanje i u slavu stradalima tijekom Domovinskog rata na području grada Vukovara. U tom smislu, kao osnovna djelatnost "Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar" predviđa se znanstveno istraživanje Domovinskog rata i bitke za Vukovar, prijevoz, smještaj i prehrana učenika i drugih posjetitelja.

Ministarstvo branitelja je u sklopu projekta Memorijalnog centra osmislilo, uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, i obavezni dvodnevni posjet učenika svih osmih razreda Vukovaru. Tijekom svog boravka u Vukovaru učenici osmih razreda učit će o vukovarskoj tragediji i Domovinskom ratu uopće te o značaju pojedinih akcija i operacija u obrani suvereniteta Republike Hrvatske.

Ministarstvo će ustanovu službeno predstaviti na Dan Grada Vukovara, 3. svibnja ove godine, dok će Javna ustanova do kraja godine završiti s ustrojavanjem i već početkom sljedeće godine krenuti s pilot projektom. Svojim punim kapacitetom Memorijalni centar će započeti već školske godine 2014./2015.

  Objavljeno: 13.04.2013, 18:38h