Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

U Šibeniku se održava 9. godišnji EUSAIR forum

U Šibeniku se održava 9. godišnji EUSAIR forum

 

 

U Šibeniku se danas i sutra održava 9. godišnji EUSAIR forum pod nazivom „Oblikovanje budućnosti EUSAIR-a“. Riječ je o forumu EU strategija za jadransku i jonsku regiju, a radi o posljednjem i najvažnijem događaju predsjedanja Republike Hrvatske EUSAIR-om.

EU fondovi te njihovo efektivno korištenje ključan su dio EU makroregionalnih Strategija te se upravo šibenskim primjerom želi pokazati gostima Foruma rezultate koji su mogući uz njihovo pametno korištenje.

Skupu se kao domaćin obratio ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman, kao i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić te, među ostalima, i šibensko-kninski župan Marko Jelić. Šibenski gradonačelnik Željko Burić nazočio je otvorenju foruma te je u svom uvodnom govoru gostima poželio dobrodošlicu u grad Šibenik, najstariji izvorni hrvatski grad na istočnoj obali Jadrana.

„Dobrodošli u grad koji se, među rijetkim gradovima u svijetu, može pohvaliti s čak dva spomenika kulture pod zaštitom UNESCO-a, katedralom sv. Jakova i tvrđavom sv. Nikole. Šibenik je u prošlosti bio poznat kao grad teške industrije, no danas je slika Krešimirova grada potpuno drukčija. Ulaganjem u obrazovanje, poduzetništvo i  gospodarstvo osiguravamo ostanak mladih ljudi, a investiranjem u kulturnu baštinu te obnovu naših tvrđava i stare gradske jezgre, uz pomoć europskog novca, pretvaramo bogatu prošlost u budućnost Šibenika“, kazao je gradonačelnik Burić dodavši kako Šibenik proživljava renesansu, a ti uspjesi imaju i svjetski odjek koji jača iz godine u godinu.

Kako je istaknuto, Forum nudi posebnu priliku za istraživanje konačnih rezultata revizije EUSAIR-a, njegovog akcijskog plana i strukture upravljanja. Od samog početka bilo je jasno da značajan dijalog između više država i više dionika prema jednoj zajedničkoj viziji znači pomlađen, ustrajniji, učinkovitiji i spremniji EUSAIR. U vrijeme dok je revizija EUSAIR-a u završnoj fazi, EU rasprava o kohezijskoj politici nakon 2027. je u punom jeku. Makroregionalne strategije su aktivne i već raspravljaju o najboljem putu naprijed, a na forumu EUSAIR-a dionici imaju priliku sudjelovati u toj raspravi.

Uključivanje mladih u EUSAIR ključni je aspekt, obilježen ključnim koracima prema uspostavi Vijeća mladih. Njime će mladi jadransko-jonske regije dobiti platformu za širu suradnju i aktivno sudjelovanje u oblikovanju društveno-ekonomskog razvoja svog životnog prostora, u skladu s krovnim ciljevima EUSAIR-a.

Forum su zajednički organizirali Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije RH te Ministarstvo turizma i sporta RH u bliskoj suradnji s Europskom komisijom te podrškom EUSAIR-a.

                                                                                                                                                                  

  Objavljeno: 15.05.2024, 09:11h