Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

U šibenskoj bolnici održana svečana primopredaja novog CT uređaja

U šibenskoj bolnici održana svečana primopredaja novog CT uređaja

 

 

Svečano otvorenje i primopredaja novog 128 slojnog low dose CT uređaja u Općoj bolnici Šibensko-kninske županije održano je danas uz prisustvo ministra zdravstva izv. prof. dr. sc. Vilija Beroša, kojemu su se pridružili župan dr. sc. Marko Jelić, zamjenik šibenskog gradonačelnika mr. sc. Danijel Mileta, ravnatelj Opće bolnice Šibensko-kninske županije Kristijan Stipaničev te ostali uzvanici.

„Vlada i ova zdravstvena administracija nastavlja s reformskim osnaživanjem javnog zdravstvenog sustava nabavom novog CT uređaja za Opću bolnicu Šibensko-kninske županije. Novi 128 slojni low dose CT uređaj u vrijednosti preko 640.000 eura ne samo da omogućuje precizniju dijagnostiku, brže postizanje rezultata i, što je najvažnije, bolje ishode liječenja naših pacijenata, već i organizacijske iskorake koji će rezultirati daljnjim smanjivanjem lista čekanja. Upravo zbog uvođenja novih modela organizacije u vidu organizacije rada u tri smjene i vršenja pretraga sedam dana u tjednu na već postojećem CT i MR uređaju, šibenska bolnica smanjila je liste čekanja na maksimalno 90 dana za nehitne pacijente, a 7 od 10 naručenih pacijenata čak nisu iz Šibensko-kninske županije. Za hitne, onkološke bolesnike, otvoreni su dodatni termini i u tom slučaju nema listi čekanja, na čemu posebno zahvaljujem djelatnicima i ravnatelju šibenske bolnice Kristijanu Stipaničevu. S novim CT uređajem zasigurno će se dodatno povećati dostupnost zdravstvene skrbi, a kvaliteta pretrage će biti značajno bolja što dovoljno govori o neraskidivoj povezanosti uređaja, organizacije rada i kadrova s učinkovitosti i kvalitetom zdravstvene zaštite pacijentima“, izjavio je Beroš.

Zamjenik gradonačelnika Mileta naglasio je da mu je iznimno žao što šibenski gradonačelnik Željko Burić, inače bivši ravnatelj bolnice, nije bio prisutan prilikom svečane primopredaje CT uređaja.

„Nema dana u ovih 11 godina da gradonačelnik ne spomene bolnicu i nekakav način pospješenja rada, osobito o priči koja je u resornom Ministarstvu pala na plodno tlo, vezano za izgradnju nove bolnice u bivšoj vojarni Bribirskih knezova. Nisam liječničke struke i ne mogu zamijeniti gradonačelnika u tom segmentu, ali kao tehničar znam da CT uređaj ima svoj rok trajanja, kao i većina uređaja. Nadam se da će ovaj CT uređaj u svom roku trajanja preseliti u novu bolnicu“, kazao je zamjenik gradonačelnika. 

Bolnica se može pohvaliti da je u 2023. godini u specijalističko konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti (SKZZ) imala 689 tisuća posjeta, čime se po broju posjeta u SKZZ-u može usporediti s puno većim zdravstvenim ustanovama, pa čak i KBC-ovima. Slijedom toga, u koordinaciji s Ministarstvom zdravstva liste čekanja na sve dijagnostičke pretrage i dalje drže prosjek manji od 100 dana za nehitne pacijente. Primjerice, u prethodnoj godini na MR uređaju napravljeno je 8053 pretraga, a na postojećem CT uređaju 15120 pretraga te novim CT uređajem liste čekanja očekuju se i veće brojke učinjenih dijagnostičkih  pregleda.

„Naša je vizija stvoriti sigurno i poticajno okruženje za pacijente gdje će njihove potrebe biti u središtu naše pažnje, što je i na tragu pokrenute reforme zdravstvenog sustava. Nastavit ćemo i dalje ulagati u medicinsku opremu, ali i edukaciju naših zdravstvenih djelatnika kako bismo uvijek bili u korak s najnovijim medicinskim saznanjima i tehnologijama, a sve u svrhu pružanja najbolje skrbi našim pacijentima. Ovim putem želim izraziti duboku zahvalnost mojim suradnicima i medicinskom osoblju koji su pružili podršku i omogućili ovaj važan napredak u infrastrukturnom i organizacijskom segmentu. Posebno se zahvaljujem Ministarstvu zdravstva na čelu s ministrom Berošem na prepoznavanju važnosti ovog uređaja za našu bolnicu i na financijskoj podršci u vidu stopostotnog financiranja novog CT uređaja, ali i svoj drugoj podršci koju svakodnevno u našem radu dobivamo, poglavito u kontekstu pripreme za izgradnju nove bolnice u Šibeniku“, istaknuo je ravnatelj Stipaničev.

Opća bolnica Šibensko–kninske županije dobila je pojačanje i u ostaloj kapitalnoj opremi od Ministarstva zdravstva u prošloj godini, a to su novi digitalni mamograf i novi C-luk za potrebe novootvorenog odjela ortopedije i traumatologije u ukupnom iznosu preko 360.000 eura, a koji je također u potpunosti financiran sredstvima državnog proračuna.

„Ovo je značajni dobitak za pacijente i djelatnike šibenske bolnice, cijelu županiju kao i Vladu i zdravstvenu administraciju. Svi zajedno 'ubiremo plodove' kontinuiranog, često 'nevidljivog' reformskog djelovanja svih ovih godina s pacijentom u fokusu. Novim CT uređajem dokazujemo da je ravnomjerno pružanje zdravstvene zaštite pacijentima u cijeloj Hrvatskoj naša realnost i na to smo izrazito ponosni. U širem kontekstu, novi CT uređaj ima još veću težinu u javnom zdravstvenom sustavu jer čini mrežu od 1400 medicinskih uređaja novije proizvodnje, od kojih su značajna posljednja, nova ulaganja 8 MR uređaja, 2 PET CT-a, 12 modernih CT uređaja,  kao i povijesna nabavka 21 linearnih akceleratora vrijednosti 55,4 milijuna eura. Sve ovo činimo prvenstveno radi naših djelatnika koji nose javni zdravstveni sustav i koji su čuvari zdravlja naših pacijenata i građana. Sve ovo činimo jer naše društvo zaslužuje javni zdravstveni sustav 21. stoljeća, jer Zdravlje je prvo“, zaključio je ministar Beroš. 

  Objavljeno: 04.03.2024, 16:07h