Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

U Trokutu održana početna konferencija projekta „Regionalni znanstveni centar – RaSTEM“

U Trokutu održana početna konferencija projekta „Regionalni znanstveni centar – RaSTEM“

 

 

Danas je u Inkubatoru za nove tehnologije Trokut održana početna konferencija projekta „Regionalni znanstveni centar – RaSTEM“, jednog od najvećih projekata koji se provodi u osnovnim školama u Hrvatskoj. Projekt vrijedan 2.042 449,12 € provodi Grad Šibenik, a financiran je u potpunosti iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje 2014.-2021. Cilj mu je već kod djece u osnovnim školama potaknuti interes za zanimanja iz STEM područja - znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku. Učenike sedam osnovnih škola na području Šibenika, Skradina i Murtera očekuju posebno osmišljeni projekti vezani uz robotiku, meteorologiju, klimatologiju te poduzetništvo.  Partneri u projektu su Hrvatski robotički savez, Fakultet elektrotehnike i računarstva iz Zagreba te Oslo Metropolitan University.

„Regionalni znanstveni centar – RaSTEM dio je sadržaja kojima Grad Šibenik nastoji otvoriti što više mogućnosti mladima za zanimanja budućnosti i povezati edukaciju s poduzetničkim potencijalima na ovom području. U sklopu projekta već se provodi opremanje učionica, a u tijeku je i edukacija nastavnika koji će raditi na posebno osmišljenim programima za osnovnoškolsku djecu. Programi su prilagođeni njihovoj dobi i cilj im je pomoći učenicima da kroz praktičnu nastavu razvijaju inovacijske sposobnosti i da jednog dana doprinose razvoju ne samo na području Šibenika, nego i cijele Hrvatske“, kazao je šibenski gradonačelnik Željko Burić.

U projektu sudjeluje pet osnovnih škola kojima je osnivač Grad Šibenik, a to su: OŠ Juraj Dalmatinac, OŠ Juraj Šižgorić, OŠ Meterize, OŠ Vrpolje i OŠ Brodarica. Uključene su i OŠ Murterski škoji iz Murtera i OŠ Skradin iz Skradina. Provedbom projekta obrazovat će se 15 profesora u područjima robotike, klimatskih promjena te poduzetništva, koji će zatim stečeno znanje prenijeti na 205 učenika.

„STEM edukacija učenicima omogućuje da nakon završetka školovanja imaju mogućnost izbora. Kroz ovaj projekt želimo im ponuditi i opciju da rade u svojim mjestima te da doprinesu razvoju lokalne  zajednice. Daljnja usavršavanja, rad u poslovima budućnosti ili poduzetnički projekti – sve su to mogućnosti koje Regionalni znanstveni centar – RaSTEM donosi Šibeniku“, istaknuo je tijekom panel rasprave zamjenik gradonačelnika mr. sc. Danijel Mileta.

Na panelu su o temama iz STEM područja, uz zamjenika gradonačelnika Miletu,  sudjelovali i prof. dr. sc. Marko Delimar, voditelj dislociranog Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora, Ivana Storjak, asistentica s Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Stipe Komadina, ravnatelj OŠ Vrpolje te Natko Duvnjak, ravnatelj OŠ Jurja Dalmatinca.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika Petar Mišura dodao je kako je posebna vrijednost projekta to što će se dobiti obrazovanje mladih ljudi i povećanje njihovih kompetencija te ostvarivanje suradnje s najrelevantnijim STEM akterima u Hrvatskoj.

Inače, „Regionalni znanstveni centar – RaSTEM“ započeo je u srpnju prošle godine, a trajat će do ožujka 2024. godine. Predviđeno je sudjelovanje 15 nastavnika i 205 učenika. Grad Šibenik aktivno radi na projektima koji potiču povezivanje edukacije i poduzetničkih aktivnosti na području grada i okolice.

U sklopu projekta unutar škola bit će uređene učionice koje će imati dodatnu infrastrukturu, a naglasak je na robotici, meteorologiji, klimatologiji i poduzetništvu. Namjerava se educirati minimalno 15 nastavnika koji će dalje moći educirati, ne samo djecu i druge nastavnike, već i 200 djece do završetka projekta

U opremanje spada i okoliš OŠ Meterize, gdje će se urediti park na otprilike 300 kvadrata, koji će služiti djeci za edukaciju u o klimatskim promjenama. Jedan STEM park bit će izgrađen u okolišu Trokuta, a OŠ Juraj Dalmatinac dobit će posebnu izdvojenu nadogradnju za STEM učionicu. Program edukacije za djecu zove se 'Novi Nikola Tesla', dok se edukacija učitelja zove po Teslinom profesoru fizike Martinu Sekuliću.

  Objavljeno: 20.01.2023, 14:37h