Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

U ukusnoj marendi, dobroj kapljici i pismi uživali brojni Šibenčani i gosti

U ukusnoj marendi, dobroj kapljici i pismi uživali brojni Šibenčani i gosti

 

 

U subotu se na Maloj loži tražila marenda „više“, za što su zaslužni naši poznati ugostitelji konoba Pelegrini i bistro Visiani. Uz bok su im stajali i lokalni vinari: Vinoplod Šibenik, Testament, Baraka i Rak. Cijelu priču su dodatno „začinili“ članovi Udruge turističkih vodiča Mihovil Šibenik zanimljivim gastro igrokazom, a Malom ložom se orila i dalmatinska pisma u izvedbi klape Sebenico te DJ Milana Živkovića koji nas je prisjetio kakvu su glazbu slušali naši stari. Zabavno je bilo i djeci koja su uživala na mini slastičarskoj radionici, a neki su naučili i osnove izvedbe tradicionalne šibenske kape. Događaj nikako nije mogao proći bez lokalnih OPG-ova koji su prodavali svoje proizvode.

Prošlog vikenda smo se prisjetili najvažnijeg obroka naših starih – marende, koja je opet revitalizirana, zahvaljujući novom projektu Taste like... MARENDA. Šibenskom starom gradskom jezgrom se širio miris ukusne spize, ali i zvuk dobre pisme po kojoj smo nadaleko poznati.

Konoba Pelegrini je pripremala ukusnu teletinu s bižima, marendu koju inače spremaju četvrtkom za svoj personal. Bistro Visiani je spravio riblji menu – brudet od morskog pasa, morske mačke i morskog goluba na tradicionalan način. Uz ova ukusna jela savršeno su se sljubila i vrhunska vina Vinoplod Vinarije Šibenik, Vinarije Testament, Vinarije Rak te Vinarije Baraka. Brojne prisutne sugrađane, ali i strane posjetitelje raspjevala je klapa Sebenico, a staru šibensku i dalmatinsku glazbu puštao je DJ Milan Živković. Ovaj pitoreskni šibenski trg su svojim domaćim proizvodima dodatno uljepšali i  OPG Palinić, OPG Juron te Anka Đidara.

Na prvoj Taste like... marendi sudionici radionice koju je vodila Zvonimira Krvaviva su imali priliku naučiti osnove izrade tradicionalne šibenske kape, a bio je organiziran i program za naše najmlađe koji su pod vodstvom Martine Ristić Stipandžije naučili pripremati favete, odnosno bobiće - tradicionalne dalmatinske keksiće od mendule i cukra te frigane jabuke u kapatoju.

Prekrasna je bila atmosfera na Maloj loži, koja je bila dekorirana u starinskom štihu pa ste tamo mogli uočiti stari kar, damižane, bačve, konope, mriže, masline, tavaje i druge tradicionalne rekvizite.

Ovo je prva od šest marendi koja vas očekuje u sklopu novog projekta Taste like... marenda. Iduća na rasporedu je 2. lipnja u Rogoznici, a nakon toga ćemo se družiti u Kistanjama, Kninu, Betini i Vodicama.

  Objavljeno: 06.05.2024, 14:33h