Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

U Zagrebu otvorena izložba „Mukoše – mjesto doticaja svjetova“

U Zagrebu otvorena izložba „Mukoše – mjesto doticaja svjetova“

 

 

Povodom Dana Instituta za arheologiju u Zagrebu i proslave njegove 60. obljetnice osnutka u Zagrebu je održana svečanost. U programu obilježavanja sudjelovali su i ravnatelj Muzeja grada Šibenika Željko Krnčević te djelatnici muzeja koji od samih početaka rada Instituta surađuju s kolegama.

Suradnja Muzeja i Instituta započela je od istraživanja na Danilu, pa do najnovijih u Gorišu na lokalitetu Mukoše, ali i onih na Danilu u koja se uključio i Institut za arheologiju iz Varšave. Suradnja je uz ostalo rezultirala već jednom izložbom „Vlakom prema jugu“, o počecima arheoloških istraživanja na Danilu i Murteru.

Zahvaljujući daljnjoj suradnji, upravo je postavljena izložba „Mukoše – mjesto doticaja svjetova“, koja prikazuje rezultate dosadašnjih istraživanja na tom izuzetnom lokalitetu, s naznakama za daljnje aktivnosti i planove. Na banerima su prikazane cjeline – smještaj, dosadašnje spoznaje o arheološkim lokalitetima u okolici Goriša, crtice o kasnosrednjovjekovnom stanovništvu, povijest istraživanja, rezultati osteoloških analiza, opis dosad pronađenog i planovi za daljnja istraživanja. Izložbu prati i deplijan.

Organizatori su Institut za arheologiju i Muzej grada Šibenika, autori Juraj Belaj i Željko Krnčević, koordinatorica Kristina Turkalj, a autori tekstova Juraj Belaj, Kristijan Juran, Tea Kokotović, Željko Krnčević i Emil Podrug. Veliki doprinos izložbi dao je ravnatelj Marko Dizdar. U Muzeju su sigurni da će planirana istraživanja pokazati da kako se radi o izuzetnom lokalitetu koji će se svakako uklopiti u kulturno povijesnu i turističku ponudu.

Izložba će se moći razgledati u veljači i ožujku u Zvonimirovoj 6, a izložba Vlakom prema jugu će se ovog proljeća postaviti u Vinkovcima.

U okviru proslave Željko Krnčević je dobio priznanje Instituta za suradnju, na kojoj se prigodnim riječima zahvalio i obratio skupu prisjetivši se i kolega Gunjače, Brusića, Pedišića i Menđušića, koji od samih početaka surađivali s Institutom, ali izrazio je i zadovoljstvo što i mlađe kolege, Brajković i Podrug, s istim žarom nastavljaju suradnju.

Proslavi je bio nazočan veliki broj kolegica i kolega iz svih zagrebačkih arheoloških institucija, bivši ravnatelji gospođa Aleksandra Faber i akademik Željko Tomičić, a prigodnim riječima su se obratili ravnatelj Marko Dizdar i predsjednik Upravnog vijeća  Jure Zovko.

  Objavljeno: 27.01.2023, 14:14h