Službene stranice Grada Šibenika
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Ukrajinski veleposlanik Vasilj Kirilić posjetio gradonačelnika Željka Burića i župana Gorana Pauka

Ukrajinski veleposlanik Vasilj Kirilić posjetio gradonačelnika Željka Burića i župana Gorana Pauka

 

 

NJ.E. Vasilja Kirilića, izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika Ukrajine u Republici Hrvatskoj danas su primili Željko Burić, gradonačelnik Šibenika i Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije. Na susretu u uredu šibenskog gradonačelnika  razgovaralo se o brojnim poveznicama  Hrvatske i Ukrajine, povijesnom putu te provjerenom prijateljstvu dvaju naroda. Veleposlanik Kirilić  je biranim riječima progovorio o vlastitoj istinskoj ljubavi i poštovanju prema Hrvatskoj,  zahvalio domaćinima na srdačnom prijemu i gostoprimstvu te iskazao zanimanje za gospodarskim prilikama, poduzetničkoj klimi i turističkim rezultatima Šibenika i Županije te modelima suradnje s Europskom unijom, osobito u aspektu financiranja programa i projekata. 

Župan Goran Pauk  Njegovu Ekselenciju je  s pozicije čelnog čovjeka jedinice regionalne samouprave, ali i u ulozi predsjednika Hrvatske zajednice županija upoznao s procesom reindustrijalizacije šireg šibenskog područja te značaju Europskih fondova u financiranju i realizaciji brojnih strateških projekata dodavši kako se u gradove i općine Šibensko-kninske županije „slilo“ oko milijardu i 700 milijuna europskih kuna, od čega je više od polovice te svote povukao grad Šibenik za svoje investicije. Ključna je u toj priči, istaknuo je, kvaliteta pripreme projekta te dobra komunikacijska strategija.  Pauk se u svom obraćanju založio  za uspostavu suradnje s Ukrajinom na svim, a osobito na području gospodarstva i poduzetništva.  

Gradonačelnik Burić, pak, gostu je predstavio put grada Šibenika od prijeratnog gospodarskog centra baziranog na teškoj industriji, u sredinu koja se nakon rata i uništenja industrijskih pogona premetnula u turistički biser Jadrana. Ipak, turizam je, dodao je, u posljednjih 6-7 godina poslužio kao premosnica kojom je grad uspio ući u fazu europske renesanse priskrbivši si  sredstva Europskih fondova za sve što mu je potrebno – od uređenja tvrđava i kulturno-povijesnih spomenika do ulaganja u znanost, školstvo, poduzetništvo i infrastrukturu. Da je tomu tako svjedoče i brojke. Šibenski gradski proračun „težio“ je prije sedam godina 160 milijuna kuna, a prijedlog za ovogodišnji, prije nastupa epidemiološke krize bio je 420 milijuna kuna. Sve ključne investicije, rezimirao je šibenski gradonačelnik, ostvarene su europskim novcem, a takav put želimo i Ukrajini.   


Ukrajinski veleposlanik  je na kraju susreta inicirao razmjenu kontakata i uspostavu gospodarske suradnje između Šibenika i Šibensko-kninske županije i pojedinih ukrajinskih gradova i regija te, izrazio  želju za suradnjom na području kulture i područjem on-line obuke budućih ukrajinskih stručnjaka za EU fondove. 

 

 

  Objavljeno: 06.08.2020, 13:34h