Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

“ULIČNE SVJETILJKE“ prvi hrvatski časopis o beskućništvu i srodnim temama i u Šibeniku

“ULIČNE SVJETILJKE“  prvi hrvatski časopis o beskućništvu i srodnim temama i u Šibeniku

 

 

U rujnu 2008. Franjevački svjetovni red Mjesno bratstvo Trsat iz Rijeke, provoditelj riječkog prihvatilišta za beskućnike “Ruže Sv.Franje“, pokrenuo je prvi hrvatski ulični časopis o beskućništvu i srodnim društvenim temama “Ulične svjetiljke“, kao jedan u nizu programa s ciljem resocijalizacije ove populacije socijalno isključivih ljudi.

Ovaj se projekt, nazočan u mnogim zemljama svijeta, dosad pokazao više nego opravdanim jer je dosadašnjih 16 brojeva tiskano u oko 115.000 primjeraka i sve je prodano na ulicama hrvatskih gradova, iz ruke beskućnika, korisnika nužnog smještaja i radno nesposobnih ljudi.

Inače, cijena primjerka „Uličnih svjetiljki“ je 8 kuna, od čega pola cijene ide prodavaču, a s drugom polovicom kupuje novi primjerak, čime se Časopis samofinancira.

Cilj je dvostruk!

Prvo: da se na taj način pruži prilika beskućnicima da prodajom časopisa zarade dovoljno novaca da iznajme sobu ili manji stan, ali i da malo po malo skidaju stigmu sa sebe kao oni koji su opasni po društvo. Stoga, ovaj je časopis nazvan “Ulične svjetiljke“ da javnosti pokaže kako su beskućnici nepravedno stavljeni u kutak društva, u tamu gdje ih nitko ne želi vidjeti, kao da ne vrijede kao ljudi, a zapravo itekako imaju što pružiti, bilo duhovno bilo svojim talentima, što se kroz njihove životne priče, pjesme, crteže i drugo, nastoji pokazati u svakom broju časopisa.
Drugo: prodajom časopisa na taj neposredan način, iz ruku beskućnika, želi se javnost senzibilizirati o temama siromaštva i socijalne isključenosti, o čemu u drugim medijima gotovo da i nemaju prilike vidjeti i pročitati. Nakon ove humanitarne akcije, promotivne prodaje časopisa, prodavači-beskućnici nastavit će sa daljnjom distribucijom časopisa na više lokacija u gradu ili okolici. Časopis se prodaje po pravilima kojih se prodavači trebaju pridržavati, prije svega na miran i nenametljiv način!

Na ovom projektu u gradu Šibeniku sudjeluje i biskupijski Caritas, koji već dugi niz godina svakodnevno skrbi o beskućnicima i socijalno najugroženijim građanima, pružajući im dnevne obroke u Caritasovoj pučkoj kuhinji, te pomoć u odjeći i obući i ostalim potrebama! Također, dugogodišnji plan šibenskog biskupijskog Caritasa  je i otvaranje prenoćišta za beskučnike za kojeg vjerujemo da će se u suradnji Grada Šibenika,Centra za socijalnu skrb i biskupijskog Caritasa uskoro i realizirati!

Ovim putem zahvaljujemo šibenskom biskupu mons. Anti Ivasu, ravnatelju i djelatnicima biskupijskog Caritasa na potpori ostvarivanja ovog projekta, Gradu Šibeniku i djelatnicima gradske uprave, animatorima šibenske biskupije, te svakom pojedincu dobre volje i velikog srca za pomoć volontiranja u projektu promotivne prodaje časopisa.

Časopis „Ulične svjetiljke“ član je Međunarodnog udruženja uličnih novina (INSP), koje obuhvaća brojne zemlje svijeta. Kroz INSP želi se svijetu pokazati situaciju u Hrvatskoj po pitanju beskućništva i siromaštva.

 

  Objavljeno: 13.01.2012, 00:00h