Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Uvodno predstavljanje postupka revizije Strategije razvoja Grada Šibenika

Uvodno predstavljanje postupka revizije Strategije razvoja Grada Šibenika

 

 

Nakon nešto više od godinu dana od kada je Strategija razvoja Grada Šibenika usvojena na Gradskom vijeću, Grad Šibenik pristupa reviziji tog strateško – razvojno – operativnog dokumenta.

U Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ uvodnu prezentaciju o postupku revizije Strategije održali su pročelnica Ureda gradonačelnika Ivana Bujas Rupić i pročelnik Upravnog odijela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Petar Mišura, koji se osvrnuo na usklađivanje Strategije prema smjernicama EU.

Od 106 projekata koliko je delegirano u Strategiju od strane članova radnih skupina, 10 je završeno. U tijeku su 32 projekta, a u pripremi 33. Nije započet ili nedostaje informacija od strane privatnih subjekata za 31 projekt.

„Važno je da Strategija bude „živo tkivo grada“, da su projekti aktualni i da odražavaju trenutno stanje u gradu“, istaknula je pročelnica Ivana Bujas Rupić. Svaki će se projekt pojedinačno ažurirati te odrediti novi financijski i vremenski okviri.

Strategija razvoja Grada Šibenika usklađena je sa Županijskom razvojnom strategijom Šibensko – kninske županije kako bi se postavljeni ciljevi provodili u skladu s razvojem cijele regije. Županijska razvojna strategija se usklađuje s ciljevima i prioritetima Jadranske šire regije odnosno sa Strategijom regionalnog razvoja Republike Hrvatske.

Vizija Grada Šibenika 2030. godine je Centar zelenih industrija Jadrana te uključuje zelenu proizvodnju, zeleni turizam i revitalizaciju.

Strateški ciljevi takve vizije su: razvijeno gospodarstvo; razvijena obrazovna, znanstveno-istraživačka, komunalna, prometna i društvena infrastruktura; održivi turizam; očuvan okoliš, valorizirane i očuvane prirodne i kulturne vrednote.

Brojni projekti raspoređeni prema strateškim ciljevima su realizirani ili u procesu realizacije, a Šibenik se, nakon pozitivnog iskustva apliciranja na pretpristupne fondove EU, sada nalazi pred izazovom operativnih programa, što je dodatni razlog da se pristupi reviziji Strategije. 


Financiranje projekata u novoj financijskoj perspektivi uvjetovano je postojanjem strateških dokumenata, a Europska unija zahtjeva i usklađenost sektorskih i teritorijalnih strategija, stoga je Strategija krovni dokument iz kojeg proizlaze i na koji se naslanjaju projekti koje pripremamo za apliciranje na europske fondove.

Naredna revizija Strategije Grada Šibenika uključuje odabir članova radne skupine, ažuriranje projekata, delegiranje novih projekta i elaboraciju istih, usklađenost sa Strategijom i usvajanje na Gradskom vijeću. Očekivani rezultat takve revizije je ažurirani dokument, usklađen s novonastalim okolnostima i potrebama. U Strategiju će se delegirati novi razvojni projekti koji će usmjeriti proračun za 2014. godinu i planirane prijave za EU fondove. 

  Objavljeno: 11.02.2013, 12:11h