Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Uz tjelovježbu, ples, druženje i edukaciju obilježen Europski tjedan kretanja u Šibeniku

Uz tjelovježbu, ples, druženje i edukaciju obilježen Europski tjedan kretanja u Šibeniku

 

 

Više od stotinu djece, učenika osnovnih škola Jurja Šižgorića, Jurja Dalmatinca i Fausta Vrančića, te korisnika Centra za pomoć i njegu Grada Šibenika oživjelo je danas, pod vodstvom instruktorice Mirande Trklje, prostor starog pazara u gradskoj jezgri. Kroz ples, igru, zabavu i vježbu na otvorenom, učili su o tome koliko su tjelovježba, kretanje i čist zrak važni za zdravlje svakog od nas. Osim druženja i zabave uz tjelovježbu, mališani su se družili i s djelatnicima prometne policije koji su ih podučavali prometnim pravilima i kulturi ponašanja u prometu.

Patronažna služba Doma zdravlja besplatno je svim zainteresiranim prolaznicima mjerila težinu, tlak i šećer u krvi, u čemu im se pridružio i gradonačelnik Šibenika, dr. Željko Burić, koji je tom prigodom izjavio: „Tema značaja fizičkog kretanja i negativnih učinaka pretjeranog korištenja automobila na zdravlje ljudi nedovoljno je zastupljena u našoj javnosti. Hodanje i vožnja biciklom izuzetno su važni u ovo vrijeme kada odrasli ljudi, ali i djeca, sve više vremena provode sjedeći u automobilima, učionicama, uredima, pred računalom ili televizorom. Osim na zdravlje, pretjerano korištenje automobila loše utječe i na kvalitetu života u gradu. Stvaraju se gužve, zagađuje zrak i drastično povećavaju troškovi života. Hodanjem, vožnjom bicikla i korištenjem usluga javnog prijevoza svaki pojedinac može vrlo brzo profitirati na zdravstenom i financijskom planu.

Manifestacija Dani mobilnosti u Šibeniku, kojom se obilježava Europski tjedan kretanja, održava se u sklopu projekta INTERMODAL. Jedan od glavnih ciljeva projekta je podizanje svijesti građana o utjecaju prijevoza na kvalitetu života u lokalnoj zajednici, posebno na kvalitetu zraka koji udišemo i zdravlje svakog pojedinca. Smanjenim korištenjem automobila i kombinacijom različitih vrsta prijevoza (pješačenje, bicikl, brod, javni prijevoz) svatko od nas može doprinijeti ljepšem i zdravijem okruženju. Zato se ovogodišnji Europski tjedan kretanja u gotovo dvije tisuće europskih gradova održava pod sloganima „Do the right mix“ i „Clean air – it's your move“.

Aktivnosti na otvorenom nastavljaju se sutra, u subotu, 21. rujna, od 15 do 18 sati. Društvo sportske rekreacije „Sport za sve“ 08 forza Šibenik u park šumi Šubićevac organizira program za djecu i odrasle. Uz vježbe zagrijavanja, izdržljivosti i snage, posjetitelji će moći zaigrati zaboravljene ulične zabavne igre - laštrik, školicu i frenje za koje mnoga današnja djeca nisu ni čula. Pomoć pri organizaciji Dana mobilnosti pružili su Turistička zajednca Grada Šibenika i NP Krka.

Projekt INTERMODAL (INTERmodality MOdel for the Development of the Adriatic Littoral zone) sufinancira Europska komisija u okviru programa IPA Jadranske prekogranične suradnje. Ukupna vrijednost projekta je 2.000.000,01 €. Vrijednost dijela projekta koji provodi Grad Šibenik je 200.000 €, od čega EU sufinancira 170.000 € (85%).  Više informacija o projektu možete pronaći na internet stranicama www.intermodality.eu, www.mobilityweek.eu i www.dotherightmix.eu.

  Objavljeno: 20.09.2013, 13:37h