Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Veleposlanik N.R. Kine u Šibeniku

Veleposlanik N.R. Kine u Šibeniku

 

 

Šibenik je danas, 17. listopada ugostio veleposlanika Kine nj.e. Shan Zhifei-a i prvu tajnicu  Veleposlanstva Qu Huibin.

Prilikom posjeta Šibeniku, veleposlanik nj.e. Shan Zhifei u Gradskoj je knjižnici Jurja Šižgorića održao i predavanje „"Što Kina znači  Hrvatskoj?", te je također odgovarao na pitanja prisutnih.

Uvodni pozdrav na predavanju uputio je gradonačelnik dr. Željka Burića, uz  nazočnost pročelnika za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Matije Bumbaka i pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti Mirjane Žurić.

Tom prigodom gradonačelnik Burić je istaknuo: "Posebno sam ponosan što je nj.e Shan Zhifei ukazao čast malom gradu poput Šibenika i posjetio nas po drugi put. Velika zasluga tome je i lobiranje i trud gospođe Jasne Vukas, predsjednice Međunarodne udruge Putevima Marka Pola. Žao mi je što danas nema više gospodarstvenika na ovom predavanju, jer je ovo prilika uistinu čuti iz prve ruke što to Kina, zemlja iznimnog gospodarskog rasta, može ponuditi Hrvatskoj. Nadam se da je ovo tek početak jedne konkretne, dugoročne suradnje zahvaljujući veleposlaniku Zhifeiju kojega ćemo vrlo rado uskoro ponovo ugostiti. " .


„Nj.e. Shan Zhifei u svom je predavanju kazao :“Iskreno se zahvaljujem Šibeniku na gostoprimstvu i radujem se što imam priliku biti tu. Ovo je drugi put da sam u Šibeniku. Prošli put sam upravo u ovoj prostoriji održao predavanje o kineskoj kulturi, a danas vas želim upoznati s kineskim gospodarstvom koje je drugo najveće svjetsko gospodarstvo. Kina je praktičan i provjeren partner Hrvatske, koji je razumije i poržava. Među prvima smo bili u svijetu koji su priznali neovisnost Republike Hrvatske, te podržavali ulazak Hrvatske u EU. Odnosi Hrvatske i Kine su primjer uspješnosti među različitim državno-političkim uređenjima. Kako s Hrvatskom imamo uspješne prijateljske odnose, našu suradnju želimo nastaviti i u gospodarskom smislu. U Hrvatskoj vidimo partnera s kojim će se kineski proizvodi plasirati na tržištu EU, te također želimo plasirati hrvatske proizvode na kinesko tržište. Posebno želimo surađivati u turističkom sektoru, te u Šibeniku i Hrvatskoj vidimo potencijalnu top odredište kineskih turista.

Primjer uspješnog gospodarstva želimo precrtati i u Hrvatsku. Gdišnji ekonomski rast kine je 10.7% što je veći od svjetskog prosjeka. Kina je drugo najveće svjetsko gospodarstvo. Najveći smo izvoznik u svijetu, a druga smo zemlja na svijetu po uvozu. Stoga nam je želja investirati u inozemstvo i dovesti kineska poduzeća na strano tržište."

Nakon predavanja veleposlanik N.R. Kine je s predstavnicima grada otišao na gospodarsku zonu Podi, gdje su ga dočekali predsjednik Nadzornog odbora ZM Grupe Vlado Čović, predsjednik Uprave ZM Grupe Alen Čović i direktor Podi-Šibenik d.o.o. Vjeko Kaleb,  koji su mu predstavili ZM Grupu i pogon ZM-Vikom na Podima, čiju su halu potom i obišli.

U 13 sati veleposlanik N.R. Kine i prva tajnica veleposlanstva otputovali su za Split.

Veliko zanimanje javnosti na predavanju u knjižnici izazvao je 6-godišnji kineski Šibenčanin Xingyu Chen koji je na početku otpjevao pjesmu ''Šibenska noć''.

Xingyu Chen živi u Šibeniku
s sestrom, bratom i roditeljima, koji tu i rade. Polaznik je  starije odgojne skupine u Dječjem vrtiću Žižula, koji pohađa od studenog 2011. godine.

Xingyu Chen rođen je u Zadru 11.10.2007. godine.

  Objavljeno: 17.10.2013, 08:30h