Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

"Visianijev vremeplov" predstavljen u Visianijevu perivoju

"Visianijev vremeplov" predstavljen u Visianijevu perivoju

 

 

„Flora Dalmatica“ – knjiga od gotovo tri metra i teška više od 300 kilograma, središnja je instalacija ovogodišnje Adventure. Izradili su je šibenski umjetnici i kreativci okupljeni oko udruge „Kolektiv 4B“. Kazano je to na današnjoj konferenciji za medije u povodu predstavljanja spomenutog „Visianijevog vremeplova“, najimpresivnije dekoracije na središnjoj etaži Parkića. Prisutne je, u ime organizacijskog tima Adventure, pozdravila Morana Periša dok je Dino Karađole, direktor TZ grada Šibenika, i sam član užeg organizacijskog tima manifestacije,  podsjetio kako se Adventura, svojim sadržajima, programom i kvalitetom već profilirala u nacionalnim okvirima. Ove godine, dodao je, nosi atribut "zero waste" te je humanitarnog karaktera pa će prihod biti uplaćen za liječenje 6-godišnje Kiare Goršić.

"Pažnju posjetitelja ovogodišnje Adventure privlačiti će središnja dekoracija „Visianijev vremeplov“, postavljena na fontani u „srednjem đardinu“. Radi se o posveti velikom šibenskom znanstveniku i botaničaru Robertu Visianiju i obilježavanju 180-e obljetnice izlaska njegovog životnog djela – zbirke „Flora Dalmatica“. Pohvaljujem eminentne ljude koji su sudjelovali u iniciranju i izradi ovog umjetničkog djela za kojega se nadam da će pronaći svoje mjesto u gradu te da će biti izloženo i nakon Adventure" - rekao je Karađole.

O tome kako je projekt započeo,  kako se rodila ideja o stvaranju zajedničkog djela koje će ove godine krasiti Perivoj Roberta Visianija za vrijeme Adventure te ozračju zajedništva 17 umjetnika i kreativaca na njegovoj izradi govorio je na konferenciji za medije Hrvoje Jelković, koordinator Udruge "Kolektiv 4B".

„Posebno smo ponosni na zajedništvo i atmosferu koja je obilježila izradu instalacije. Ona je plod zajedničkog rada  umjetnika, kreativaca, stručnjaka i zaljubljenika u ovaj grad. Knjigu su  izradili i oslikali Danijel Hrg, Branka Grubić,  Josip Bačelić , Zvonimir Vila i Slaven Blaće. Grafičko oblikovanje vremeplova i dizajn vizualnog identiteta obljetnice potpisuje mlada šibenska dizajnerica Lucija Grubić. Tekstovi su nastali u suradnji s Muzejom grada Šibenika i Udrugom turističkih vodiča Mihovil, a u njihovoj izradi sudjelovale su i članice udruga Fotopoetika i Š.U.M. Fotografije starog Šibenika ustupio je časopis „Volim Šibenik“. Ovo je projekt zajedništva, kulturne suradnje i umrežavanja šibenskih kreativnih snaga, na ponos svome gradu. Ovo je smisao postojanja našeg Kolektiva. Zato od srca zahvaljujemo vodstvu „Adventure“,  Gradu Šibeniku i Turističkoj zajednici  što su nam ukazali povjerenje i dali priliku da se angažiramo na ovakvom projektu"- istaknuo je kordinator Udruge "Kolektiv 4B", šibenske mreže kulturne suradnje.

Voditelj umjetničkog tima Danijel Hrg, pak, pričao je o pojedinostima te razradi ideje oko izrade same instalacije.

"Središnji dio instalacije čini velika otvorena knjiga, s naslovom i uvodnim citatom iz „Flore Dalmatice“. Knjiga je dimenzija 2,80 m x 2 m, a zajedno sa tintarnicom i perom  cijela instalacija teži više od 300 kilograma. Za njezinu izradu utrošeno je gotovo 500 radnih sati naših umjetnika. Oko knjige, uz rub fontane, postavljen je vremeplov s najznačajnijim trenutcima iz Visianijevog života, te karakterističnim biljkama ovog podneblja koje su obilježile njegov život. Osobno mi se cijela ideja svidjela. Rad predstavlja predivnu, bajkovitu scenu za djecu, dok je u isto vrijeme informativna za odrasle" - rekao je Hrg napomenuvši kako mu je osobno bilo zanimljivo  stvarati unutar Kolektiva jer se stvorila  jedna lijepa energija, sinergija i komunikacija.

Gradonačelnik Šibenika Željko Burić zahvalio je šibenskim umjetnicima i kreativcima, autorima dekoracije "Visianijev vremeplov",  na još jednom uspješnom radu. I ovaj se put, istaknuo je, pokazalo kako je njihovo partnerstvo sa gradskom upravom Grada Šibenika dobitna kombinacija.

"Dojmljivo je, kroz ovu instalaciju, povezivanje Roberta Visianija, studenta medicine zaljubljenog u botaniku sa Gradom Šibenikom i prikazivanje  „Flore Dalmatice“ , njegovog  životnog djela koje je  vrijedan doprinos europskoj botanici. Ovo je jedan od načina da se naši sugrađani, ali i svi posjetitelji našeg grada upoznaju sa Visijanijem, nezaobilaznom osobom u prirodnoj znanosti 19. stoljeća u Europi koji je cijeli  život volio svoj  Šibenik. Na ovaj se način, kroz Adventuru,  podsjećamo na izuzetnu bogatiu povijest grada Šibenika,  ne samo graditeljsku i kulturnu, već se spominjemo velikih ljudi poput Roberta Visianija, Jurja Dalmatinca i Fausta Vrančića,  koji su nas učinili posebnima i prepoznatljivima" - zaključio je gradonačelnik Burić.

 

  Objavljeno: 07.12.2021, 11:36h