Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Za cijeli svijet veliki, za Šibenčane uvijek njihov Mali

Za cijeli svijet veliki, za Šibenčane uvijek njihov Mali

 

 

Radovi na  uređenju platoa kod  Sportske dvorane na Baldekinu na kojem će biti postavljen spomenik Draženu Petroviću biti će završeni do 22. listopada, na Draženov rođendan. Svečanosti otvaranja u subotu 22.10. u 11h pored gradonačelnika i njegovih zamjenika, nazočit će i obitelj Petrović, dok će majka - gospođa Biserka- zajedno s gradonačelnikom otkriti spomenik.

Pozivamo sve građane na svečanost otkrivanja spomenika našem Draženu na njegov rođendan, u subotu 22. listopada u 11h.

 

Za cijeli svijet veliki, a za nas Šibenčane zauvijek naš Mali konačno se vratio Doma, na svoj Baldekin, gdje je sve počelo i nikada nije završilo...

 

___________________________________________________________________________

Riječ o prvoj fazi koja obuhvaća pripremu i postavljanje spomenika i uređenje okoliša oko spomenika  što podrazumijeva postavljanje klupe na kojoj Dražen sjedi,  hortikulturno uređenje.

Paralelno sa završetkom prve faze radova, biti će otvorena i  Draženova spomen soba u stanu obitelji Petrović u Preradovićevoj na Bualima. Spomen soba je svojevrstan odjel Muzejsko-memorijalnog centra Dražen Petrović iz Zagreba. Soba je ostala netaknuta, onakva kakvu je košarkaš ostavio, dok  se u ostatku stana  nalaze eksponati, te prostor za projekcije u kojem bi se prikazivali isječci iz Draženove karijere.

U sklopu realizacije spomenika Draženu Petroviću na Baldekinu je predviđena izgradnja košarkaškog igrališta, uređenje trga ispred igrališta na kojem je postavljen spomenik te parkirališnog prostora ispod igrališta.

Plato i Draženovu spomen sobu,  u pratnji svoji suradnika posjetiti će i gradonačelnik Šibenika dr. Ante Županović. Radovi, za koje je Grad Šibenik izdvojio 250 tisuća kuna,  napreduju prema planu i biti će gotovi na vrijeme. Autor spomenika je kipar Kažimir Hraste, a  izliven je u Ljevaonici Ujević koja će spomenik  transportirati i nadzirati njegovo postavljanje.

Dražen Petrović rođen je u Šibenik 22. listopada 1964. Bio je jedan od najvećih hrvatskih i svjetskih košarkaša  te je uvršten među 50 osoba koji su najviše pridonijeli Euroligi. Spada u red najvećih hrvatskih sportaša svih vremena. Smatra se predvodnikom vala europskih košarkaša u NBA.

Svoju sjajnu i trofejima ispunjenu karijeru počeo je sa svega 15 godina kada ga je trener Šibenika ubacio u igru nakon čega se javnost po prvi puta upoznala s vanserijskim igračem koji će desetljeće poslije obilježiti europsku i svjetsku košarku.  Godine 1984.  Dražen prelazi u Cibonu Zagreb.

Već za dvije godine prelazi u Real Madrid, a  1989. Kreće u svoju NBA avanturu potpisujući za Portland Trail Blazers. Za New Jersy Nets zaigrao je 1991. Kao kapetan hrvatske košarkaške reprezentacije  prvi put je zaigrao 20.05. 1992. Iste godine predvodi hrvatsku reprezentaciju do povijesnog srebra na Olimpijadi u Barceloni. Svojoj domovini obol je dao u nekoliko navrata početkom 90-tih, tiho prosvjedujući ispred zgrade Ujedinjenih naroda zbog ratne agresije koja je tada pogodila Hrvatsku. 07. lipnja 1993. tragično pogiba na autocesti kod Ingolstada. Hrvatski Olimpijski Odbor je 1995. godine poklonio Olimpijskom muzeju u Lausanni spomenik Draženu Petroviću.

27.09.2002. primljen je u košarkašku Kuću slavnih u Sprinfieldu.

Godine 2006. u njegovu čast u Zagrebu otvoren je muzej i memorijalan centar "Dražen Petrović", uz košarkašku dvoranu koja također nosi njegovo ime.  Nagradu koja nosi njegovo ime Hrvatski olimpijski odbor ustanovio je iste  godine, a namijenjena isključivo mladim sportašima, sportašicama, te muškim i ženskim ekipama za izvanredne sportske rezultate i sportski razvoj. Kao igrač dobio je Državnu nagradu za šport "Franjo Bučar" 1992., a posthumno je, ovaj put za životno djelo, dobio istu nagradu 2002. godine.

Postavljanjem Draženovog spomenika na Baldekin možemo reći da se NAŠ MALI  vratio doma, tamo gdje je sve započelo i gdje nikad nije završilo.

  Objavljeno: 17.10.2011, 15:23h