Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Završava se uređenje Spomen sobe Domovinskog rata

Završava se uređenje Spomen sobe Domovinskog rata

 

 

Grad Šibenik je upravo objavio postupak nabave III. Faze uređenja Spomen sobe Domovinskog rata u prizemlju 'ležećeg nebodera' na Baldekinu procijenjen na 130 tisuća eura bez PDV-a, što je ujedno i posljednja faza ovog projekta. U ovoj fazi se nabavlja multimedijska oprema, inventar i usluga grafičkog oblikovanja.

„Sam postav Spomen sobe se izvodi uzimajući u obzir važnost, čast i žrtvu palih branitelja, te će omogućiti svim posjetiteljima iskaz poštivanja našim herojima. Osnovno što se želi osvijestiti u ovom postavu su, prije svega, domoljublje i zahvalnost svima onima koji su doprinijeli da živimo u slobodnoj Hrvatskoj. U dogovoru s udrugama branitelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata, odlučeno je da prvi prostor bude isključivo posvećen palim braniteljima, te će ambijentalnim oblikovanjem buditi emocije zahvalnosti, ponosa i tuge. Bit će to prostor pročišćen od svega suvišnog s naglaskom na živote dane za Domovinu.“, kazao je zamjenik gradonačelnika Šibenika mr.sc. Danijel Mileta.

Eksterijer, odnosno zgrada u kojoj se nalazi prostor buduće Spomen sobe u svojoj arhitekturi ima nosive stupove u obliku slova „V“. S obzirom na njegovu simboliku pobjede,  bit će iskorišteno kao dio samog postava te upečatljivog i snažnog prvog dojma prilikom razgledavanja Spomen sobe.

Sanirani i obojeni stupovi osvijetlit će se s unutrašnje strane naglašavajući nosive stupove. Osvjetljenje će biti crveno, simbolizirajući godine patnje, rata i krvi, dok će se zadnji stup pred ulazom obojiti bijelim svijetlom ukazujući na pobjedu. Ulazna vrata, koja su dio antracit aluminijske stijene sa tamnim staklima, obložena su čeličnim „iskrivljenim“ limom simbolizirajući izdržljivost i  nesalomljivost unatoč svim udarcima. Na desnom zidu od aluminijske stijene će u čeličnom limu biti perforiran naziv „Spomen soba Domovinskog rata“ a osvijetlit će se reflektorima pričvršćenim na „V“ stupove. Na samom ulazu će se na zidu nalaziti grafika s ispisanom „Molitvom“ branitelja.

Na sredini prostora postavit će se totemi na kojima su na prednjem dijelu ispisana imena poginulih branitelja Domovinskog rata. Totemi su okrenuti jedan prema drugom, kako bi se naglasilo zajedništvo i usmjerenost k istom cilju. Hrvatski grb postavit će se u središte stropa. Instalacija križeva koji su na njega pričvršćeni bit će postavljena u prostor između totema s imenima poginulih branitelja i samog grba/neba, te će tvoriti oblik kaplje koja simbolizira prolivenu krv i suze, a sam oblik križa, koji će biti transparentan, simbolizira čistu dušu poginulih. Kronologija događaja bit će prikazana na višeslojnim zidovima u smjeru kazaljke sata. Zid koji dijeli ulazni i glavni prostor bit će prekriven grafikom, te će u sklopu njega biti postavljen interaktivni monitor na kojem će posjetitelji putem aplikacije moći kronološki pratiti okupirana i oslobođena područja Šibensko-kninske županije i prikaz položaja hrvatskih postrojbi. Na liniji spoja gornjeg i donjeg sloja postavit će se LED dioda, koja osvjetljava ratne godine kronološki poredane na donjem dijelu i izvedene od metala. Dvoslojnost zida se nastavlja i na zidu nasuprot ulaza, na kojem se također nalaze fotografije. Na istom zidu bit će monitor s aplikacijom posredstvom koje će se prikazivati ratne fotografije, novinski članci , te će biti moguće (putem moderatora) dodavati sadržaj na monitor. Čitavim prostorom proteže se jednoobrazni pod koji podsjeća na beton.  Namjera je bila stvoriti dojam neutralnosti kako bi se izbjeglo odvlačenje pažnje sa postava. Na posebnom kubusu, na južnom dijelu, nalazit će se knjiga dojmova. Prostor će sadržavati i diskretan sanitarni čvor.

Na prelazu između centralne prostorije i projekcijsko izložbenog dijela, postavit će se interaktivni monitor - foto album na kojem posjetitelj sam pregledava fotografije s ratišta i razdoblja nakon rata, te se daje mogućnost braniteljima da stalno nadopunjuju fotografije s bojišta i proslave pobjede. Dio izložbenog postava činit će stjegovi braniteljskih postrojbi poredani na čeonom zidu, dok će se na bijelom zidu putem ovješenog stropnog projektora projicirati film sa ratnim zbivanjima. Na sredini prostorije postavit će se klupa, kako bi se moglo pogledati sadržaje, ali i zastati u tišini.

'Do sad smo u ovaj projekt uložili 160 tisuća eura, a predstoji ulaganje od još najmanje toliko. Projekt smo prijavili za sufinanciranje od strane Ministarstva branitelja te očekujemo partnerski iznos. Procjenjujem da će Spomen soba Domovinskog rata biti spremna za otvaranje početkom sljedeće godine, no to će ovisiti i o zaključenju postupka javne nabave koji smo upravo započeli.', zaključio je Danijel Mileta.

Ponude za zadnju fazu uređenja se mogu slati do 29.07.2024. u 13 sati,  kada je,  ujedno,  i njihovo otvaranje.

  Objavljeno: 04.07.2024, 14:52h