Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Završen program „Novo lice Šibenika – obnova fasada i krovišta“: Obnovljeno pet objekata u kojima živi 36 ljudi

Završen program „Novo lice Šibenika – obnova fasada i krovišta“: Obnovljeno pet objekata u kojima živi 36 ljudi

 

 

Rezultati završenog programa „Novo lice Šibenika – obnova fasada i krovišta“, koji je Grad Šibenik sufinancirao s 780.557,98 kuna, predstavljeni su danas na Trgu Medulić. Subvencionirana je obnova fasada i krovišta na pet objekata u staroj gradskoj jezgri, do 50 posto vrijednosti investicije, odnosno do maksimalnog iznosa od 200.000,00 kuna po pojedinom objektu.

„Ovo je završetak jednog od projekata koji pridonose onome čemu vječno težimo, a to je da zadržimo populaciju u staroj gradskoj jezgri te da im omogućimo pristojno stanovanje. Inače, ukupna suma potrošenog novca kroz različite projekte u staroj gradskoj jezgri premašuje 5,5 milijuna kuna jer nam je želja da je oživimo s intencijom da svaki kantun i ulica budu infrastrukturno i komunalno opremljeni“, rekao je šibenski gradonačelnik Željko Burić.  

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika Petar Mišura istaknuo je kako je Grad u sklopu projekta „Novo lice Šibenika“ već sufinancirao energetsku učinkovitost te ugradnju prozora i vrata u staroj gradskoj jezgri.

„Obnovu fasada i krovišta smo najizdašnije sufinancirali, a način bodovanja su na jednoj konferenciji u Splitu proglasili najuspješnijim modelom te su ga i sami preuzeli. U ovom projektu subvenciju nisu mogli dobiti iznajmljivači apartmana i vikendaši nego samo stalni stanovnici. Bodovali smo koliko osoba živi u staroj gradskoj jezgri, koliko godina ima prebivalište u objektu, po jedan bod za godinu, i dodatnih 10 bodova je bilo ako je objekt zaštićen kao kulturno dobro“, objasnio je Mišura kazavši kako će projekt „Novo lice Šibenika“ biti nastavljen i sljedeće godine, a u njemu će se kombinirati svi dosadašnji pozivi: obnova fasada, prozora, vrata i krovišta.  

Voditelj projekta Domagoj Vranjić, viši stručni suradnik u UO za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika, dodao je kako se za na program prijavilo 12 kandidata, ali s obzirom na financijsku konstrukciju, Grad je mogao subvencionirati samo pet korisnika.

„Projekt je trajao 12 mjeseci, a ugovori su potpisani 10. ožujka prošle godine. Ukupno je obnovljeno pet objekata u kojima stalno boravi 36 stanovnika stare gradske jezgre. Osim poteškoća u staroj gradskoj jezgri za dovođenje građevinskih tvrtki, još nam je dodatno stvarala problem pandemija virusa covid-19, stoga su se tvrtke otežano javljale na natječaj“, naglasio je Vranjić.

Svoja iskustva s programom objasnili su i stanovnici stare gradske jezgre Darko Gulin i Ivo Mikuličin koji su dobili sredstva od Grada. Iskustva su bila pozitivnog karaktera te su obojica pozvali Grad Šibenik da i dalje ulaže u staru gradsku jezgru budući da je u tom dijelu grada život znatno skuplji nego u ostalim dijelovima Šibenika.

Obnovom fasada i krovišta doprinijelo se imidžu Grada Šibenika kao poželjne turističke destinacije koja se bazira na očuvanju prirodnih ljepota i zdravog okoliša. Osim pozitivnog mišljenja, kroz program obnove fasade i krovišta, doprinijelo se ljepšem izgledu gradskih ulica i pozitivno djelovalo na porast stalnog stanovanja u staroj jezgri. 

  Objavljeno: 14.04.2022, 12:21h