Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Završena I faza radova na RCGO Bikarac

Završena I faza radova na RCGO Bikarac

 

 

Gradonačelnik Grada Šibenika dr. Ante Županović sa suradnicima i u pratnji direktora Gradske čistoće d.o.o. Stipe Tomičića i predsjednika Nadzornog odbora tog gradskog poduzeća mr.sc. Gorana Grguičina obišao je danas RCGO Bikarac, s obzirom da je završena I faza radova, te je Bikarac u tzv. probnom radu. 

Direktor Gradske čistoće Stipe Tomičić je izrazio zadovoljstvo što je nakon nepunih 5 godina završena I faza radova i što je svih šest ugovora, osim onog za sanaciju odlagališta u Pirovcu koji bi trebao biti gotov do travnja 2012., realizirano. „Do kraja lipnja 2012. moramo svu dokumentaciju predati EU. Ponosan sam što je Bikarac prvo odlagalište u Republici Hrvatskoj izrađeno po standardima EU s potpunom zaštitom zraka, vode i tla“, kazao je Tomičić. Gradonačelnik je također izrazi zadovoljstvo izvršenim poslom, te je zahvalio direktoru i cijelom timu Gradske čistoće, ali i izvođačima i podizvođačima ma dobro obavljenom poslu. „Najveći dio posla, ali i financijskog dijela leži na Gradu Šibeniku i upravo smo dokazali da smo sposobni i uspješni voditi ovako zahtjevan projekt, te je to još jedan dokaz kako nema potreba osnivati tvrtku na županijskoj razini“, kazao je gradonačelnik. Predsjednik Nadzornog odbora Gradske čistoće mr.sc. Goran Grguričin kazao je kako je to tijelo kroz sjednice pratilo tijek radova i donosilo odluke kojima su stvarane pretpostavke da se posao odradi pod okriljem gradskog poduzeća. „Zadovoljan sam načinom vođenja društva u cjelini, pa onda i projekta Bikarac, što smo zaključili i na našim sjednicama.“, kazao je Grguričin, te najavio uskoro sazivanje 5. Sjednice NO-a.  Predstavnik izvođača radova Juro Božić  (EURCO) i glavni nadzorni inženjer Želimir Magjer također su pozitivno ocijenili tijek radova i kvalitetu izvođenja.

Projekt Bikarac, financiran uz pomoć sredstava iz ISPA predpristupnog fonda, sastoji se od šest ugovora.

Ugovor za TEHNIČKU POMOĆ

Ugovor je potpisan s tvrtkom COWI iz Danske u listopadu 2007, a završio je u prosincu 2009. god.

Ugovor za ODNOSE S JAVNOŠĆU


Potpisan je u svibnju 2010. god. s tvrtkom SPAN iz Nizozemske u konzorciju s tvrtkom REC iz Hrvatske i završava u prosincu 2011. Unutar projekta podizana je svijest o projektu regionalnog centra za zbrinjavanje otpada Bikarac, kao i što projekt znači za građane Šibenika i Šibensko kninske županije. Održane su radionice za ciljane skupine (mediji, JLS, škole, vrtići…) i likovna radionica za djecu unutar MDF-a. Kroz ugovor za Gradsku čistoću d.o.o. izrađene je novi logo, internetske stranice, ali isto tako i niz brošura o reciklaži, kompostiranju RCGO Bikarac. Sve je bilo medijski praćeno kako sa člancima tako i kroz reklamnu kampanju za novine, TV i radio.

Poseban naglasak je stavljen na odvojeno prikupljanje korisnih dijelova iz komunalnog otpada.

Ugovor za sanaciju i izgradnju RCGO BIKARAC

Ugovor potpisan u veljači 2010. godine s tvrtkom ERGASIS TECHNIKI iz Grčke, kao podizvođači odobreni su EURCO i IPZ iz Hrvatske. Od lipnja 2011. god obavljeni su slijedeći radovi: završena je izgradnja nove plohe 1 za odlaganje otpada, ograđeno je odlagalište, kompletno je sanirano staro odlagalište, izrađen je sustav otplinjavanja odlagališta koji završava bakljom za spaljivanje metana i pušten u rad. Zatim, izgrađeni i opremljeni su bazeni za pročišćavanje procijednih voda iz plohe 1, te pušteni u probni rad. Izgrađena je nadstrešnica za balirku za baliranje papira. Radovi su završeni,  izdan je certifikat o preuzimanju potpisan od izvođača, nadzornog inženjera, SAFU agencije kao ugovaratelja i Gradske čistoće kao krajnjeg korisnika. Prema ugovoru RCGO Bikarac do kraja 2013. nalazi se u periodu probnog rada i stoga će se povremeno vršiti nadzor i po potrebi ispravljati nedostaci.

Ugovor za NADZOR RADOVA

Potpisan u travnju 2010. s njemačkom kompanijom FICHTNER u konzorciju s MHM-inženjeringom iz Hrvatske. Na gradilištu Bikarac s predstavnicima nadzora i izvođača održavani su mjesečni i tjedni sastanci na kojima su bili prisutni i predstavnici iz MZOPUG-a, SAFU-a, Grada Šibenika i Gradske čistoće. Ugovor će trajati do kraja 2013. god. kada završava period o obavještavanju o nedostacima koje je izvoditelj radova dužan otklanjati.

Ugovor za NABAVU OPREME i pilot projekt prikupljanja papira

Natječaj je objavljen u travnju 2011. godine i kroz lipanj i srpanj izvršena je ocjena pristiglih ponuda. Nakon što je delegacija EU pregledala i odobrila ugovore isti su u rujnu i listopadu potpisani. Drobilica za građevinski otpad i Balirka za baliranje papira potpisani su sa tvrtkom Kardesler iz Turske. Nabava kanti i kontejnera kao i novi kompaktor potpisan je s tvrtkom Gradatin iz Hrvatske. Utovarivač je isporučen od tvrtke Lager Bašić iz Hrvatske dok će nove kamione isporučiti tvrtka Alfateh iz Hrvatske. Do kraja godine bi trebala stići sva oprema potpisana sa hrvatskim dobavljačima kao i dio opreme iz Turske.

Pilot projekt, koji se već probno provodi, do kraja godine će se provoditi prema ugovoru jer će sve posude biti isporučene do kraja idućeg tjedna.

Ugovor za radove na SANACIJI ODLAGALIŠTA U PIROVCU

Idejni projekt za sanaciju odlagališta u Pirovcu EU Komisija je odbila kao nekvalitetan krajem 2009 godine.

Izrađen je novi idejni projekt  na osnovu kojeg je ishodovana i lokacijska dozvola. Natječajna dokumentacija je predana u SAFU sredinom 2010. EU Komisija odobrila je u kolovozu 2011., te je raspisan natječaj . Izvršena je ocjena dobivenih ponuda, te je ugovor poslan u delegaciju na ex-ante odobrenje i potpisivanje ugovora do kraja godine. Završetak radova predviđa se u svibnju  2012.g.

Zadnji sastanak za procjenu stanja ISPA projekata održan je u Zagrebu 8.studenog 2011.g.

Komisija je izrazila zadovoljstvo s izvršenjem ugovora i do lipnja 2012.g. je prema ugovoru krajnji rok za predaju dokumentacije o izvršenju obaveza iz ugovora.

Navedeno  je obaveza  Središnje agencije za financiranje i ugovaranje. 

Ukupna vrijednost projekta iznosi  8,8 milijuna eura od čega se iz ISPA fonda financira 68%

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 14,2% i Grad Šibenik 17,8%.


  Objavljeno: 13.12.2011, 00:00h