Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap

Gradska četvrt Baldekin I

Gradska četvrt Baldekin II - Škopinac

Gradska četvrt Baldekin III

Gradska četvrt Crnica

Gradska četvrt Građa

Gradska četvrt Jadrija

Gradska četvrt Mandalina

Gradska četvrt Meterize

Gradska četvrt Plišac

Gradska četvrt Ražine

Gradska četvrt Ražine Donje

Gradska četvrt Stari Grad

Gradska četvrt Šubićevac

Gradska četvrt Varoš

Gradska četvrt Vidici

Gradska četvrt Zablaće

Mjesni odbor Boraja

Mjesni odbor Brnjica

Mjesni odbor Brodarica

Mjesni odbor Danilo

Mjesni odbor Danilo Biranj

Mjesni odbor Danilo Kraljice

Mjesni odbor Donje Polje

Mjesni odbor Dubrava kod Šibenika

Mjesni odbor Goriš

Mjesni odbor Grebaštica Donja

Mjesni odbor Grebaštica Gornja

Mjesni odbor Jadrtovac

Mjesni odbor Kaprije

Mjesni odbor Konjevrate

Mjesni odbor Krapanj

Mjesni odbor Lepenica

Mjesni odbor Lozovac

Mjesni odbor Mravnica

Mjesni odbor Perković

Mjesni odbor Podine

Mjesni odbor Raslina

Mjesni odbor Sitno Donje

Mjesni odbor Slivno

Mjesni odbor Vrpolje

Mjesni odbor Vrsno

Mjesni odbor Žaborić

Mjesni odbor Zaton

Mjesni odbor Žirje

Mjesni odbor Zlarin

SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Arheološki lokalitet Mukoše u Gorišu obogatit će izletničku i turističku ponudu

Arheološki lokalitet Mukoše u Gorišu obogatit će izletničku i turističku ponudu

 

 

Vrijedni arheološki lokalitet Mukoše u neposrednoj blizini Goriša na kojemu Muzej grada Šibenika sa zagrebačkim Institutom za arheologiju obavlja arheološka istraživanja obišli su danas Danijel Mileta i Paško Rakić, zamjenici gradonačelnika Šibenika te Mirjana Žurić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti. Prema riječima  mr. sc. Željka Krnčevića, ravnatelja šibenskog Muzeja i dr.sc. Marka Dizdara iz Instituta za arheologiju, riječ je o lokalitetu otkrivenom još 1985. godine.  Zahvaljujući fra Milanu Ujeviću, tadašnjem župniku Konjevrata koji je pozvao muzealce potaknut pričama mještana da se na tom području nalaze ostatci stare crkve sv. Jurja,  već tada je obavljen ciljani pregled lokaliteta. Svoj doprinos u čišćenju terena dao je kasnije i fra Albert Marić, također tamošnji župnik,  no sustavnom istraživanju se prišlo tek ove godine.  

- Otkrili smo da se radi o objektu dimenzija 25x25 metara, debljine zidova od jednog metra. Zidovi su rađeni u malteru od priklesanog kamena. S južne, zapadne i sjeverne strane sačuvane su po jedna apsida, a s istočne dvije manje. Svod je bio izrađen od riječnog kamena – sedre. Mjestimično su zidovi sačuvani i do visine od gotovo tri  metra. U urušenom šutu objekta otkrili smo nekoliko kasnosrednjovjekovnih grobova, ali sigurni smo da ih ima još nekoliko desetaka – istaknuo je Krnčević, inače sa dr. sci. Jurajem Belajem, voditelj istraživanja.

Arheolozi vjeruju kako je riječ o sakralnom objektu iz vremena kasne antike ili srednjeg vijeka, budući da do sada  nije pronađen nijedan artefakt koji bi preciznije datirao objekt, no neovisno o tome smatraju kako je upravo u Mukošima ispod naslaga zemlje i kamenja impozantna građevina bez analogije na ovim prostorima, posebice kada je riječ o objektima centralnog tipa.

- Mišljenja smo da bi ovaj objekt svakako trebalo istražiti, konzervirati i prezentirati, jer bismo tako itekako obogatili  hrvatsku kulturnu baštinu-rekao je dr.sc. Marko Dizdar.

Čestitavši arheolozima Muzeja grada Šibenika i zagrebačkog Instituta za arheologiju 60. obljetnicu plodne suradnje koju će okruniti izložbom, zajedničkim znanstvenim člancima i monografijom, dogradonačelnik Paško Rakić izrazio je uvjerenje kako će lokalitet Mukoše-Goriš zasigurno odigrati značajnu ulogu i u obogaćivanju turističke i izletničke ponude grada Šibenika i Šibensko-kninske županije, to prije što se nalazi u neposrednoj blizini Nacionalnog parka Krka.

Istraživanja u 2021. godini financirana su, inače,  sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja, Šibensko-kninske županije i Grada Šibenika. Arheolozi zahvaljuju i JU NP Krka na tehničkoj pomoći, a u narednim kampanjama  istraživanja očekuju kolege s  Instituta za arheologiju Sveučilišta Kardinala Stefana Wyszyńskog iz Varšave.
 

  Objavljeno: 29.04.2021, 12:18h